Jdi na obsah Jdi na menu

Zahájili i oštěpaři a diskaři

Druhým kolínským závodem letošní letní sezóny byl ve středu 13. května mítink v hodu oštěpem a hodu diskem, kterého se zúčastnilo 36 vrhačů a vrhaček z devíti klubů. A především oštěpaři předvedli na úplném začátku sezóny výborné výkony a o některé z nich se zasloužili i domácí závodníci. Padl i kolínský historický rekord v kategorii dorostenců.

V kvalitním závodu ženských kategorií v hodu oštěpařek předvedla vynikající osobní zlepšení vítězná jihlavská dorostenka Tereza Škarková, která poslala 500 gramů těžké náčiní do vzdálenosti 51,51 m a může jen litovat, že letošní evropský šampionát byl zrušen. Jen o 52 cm méně hodila v kategorii žen o 100 g těžším oštěpem Martina Píšová z pražské Dukly. Potěšil výkon 44,73 m vlašimské Hany Habalové, která letos v prvoligové soutěži posílí kolínský tým a vytvoří velice silnou dvojici s domácí juniorkou Žanetou Vrbovou, která si vylepšila osobní maximum o plných pět metrů na 43,66 m! Dařilo se v prvním závodě v dorostenecké kategorii také loňským žákyním Anně Radikovské a Vendule Hroudové, když první hodila 40,44 m a druhá si posunula osobní rekord na 39,67 m.

V závodě mužských kategorií se výrazně od ostatních výkonů oddělila první dvojice dorostenců. Soutěž vyhrál loňský mistr České republiky Martin Menčík z AC TJ Jičín výborným hodem 62,14 m, ale příliš pozadu nezůstal ani domácí Filip Moc. I když ani s jedním hodem nebyl úplně spokojený, novým osobním rekordem 56,89 m, který by na loňském šampionátu znamenal čtvrtou příčku, překonal o 39 cm kolínský historický rekord této kategorie.

V soutěži diskařek hodila nejdále čáslavská žákyně Adéla Pipková, která disk o váze 0,75 cm poslala do vzdálenosti 33,71 m. Za ní se pak seřadily kolínské juniorky Barbora Malá (31,96), Žaneta Vrbová (30,68) a Eliška Drábková (30,23). Mezi diskaři dosáhl nejdelšího výkonu nestárnoucí Pavel Peňáz, který hodil 42,60 m, přes 40 metrů se dostal ještě jičínský dorostenec Martin Menčík výkonem 40,32 m a osobní rekord si vylepšil třetí dorostenec Filip Moc na 37,35 m. Výborně si ve svém prvním závodě v kategorii starších žáků vedl Vojtěch Otta, který poslal kilogramový disk na 37,05 m, čímž určitě vstoupil do boje o start na podzimním republikovém šampionátu.