Jdi na obsah Jdi na menu

Žáci na šampionátu tentokrát bez medaile

Jako poslední kategorie již tradičně soutěžili o medaile z halového mistrovství České republiky žáci a žákyně. Letošní mistrovství proběhlo 3.-4. března v Ostravě a kolínskou atletiku zde reprezentovala desítka mladých atletů, z toho tři žáci a sedm žákyň.

Jako první ze závodníků v modrobílých dresech se představili žáci v rozbězích na 60 metrů překážek. Výborně si vedl Josef Šedivý, který si v prvém rozběhu zaběhl nový osobní rekord 8,53 s a z druhé příčky přímo postoupil do finále. Zdaleka ne tak dobře se vedlo Janu Brátovi, který v druhém rozběhu skončil na sedmé pozici v čase 9,15 s a to celkově znamenalo 18. místo.

Na hladké šedesátce měl Sokol Kolín-atletika tři zástupce. Kristýna Šlehubrová se bohužel po nemoci nedokázala dostat do špičkové formy, ve svém rozběhu skončila v čase 8,11 s třetí, ale celkově to stačilo na 10. příčku, tedy druhou nepostupovou, když na finálovou osmičku jí chybělo  setin. Ještě menší rozdíl šesti setin dělil od finále Tadeáše Zákoru, jenž v rozběhu zaběhl čas 7,55 s, ale ten skončil na 13. místě. Rozzárie Znamínková obsadila časem 8,44 s 27. místo.

Na ostravský šampionát nebude nejraději vzpomínat ani běžkyně Vanessa Adamcová, kterou letošní čas řadil mezi favoritky závodu, ale nakonec obsadila 12. místo za 5:14,96 min. V následujícím finálovém běhu na 60 metrů překážek zaběhl Josef Šedivý pouze o setinu pomaleji než v rozběhu a vybojoval 7. příčkou první kolínské umístění ve finálové osmičce. 

Nepříliš vydařený závod absolvovaly i obě kolínské výškařky, které v mistrovské soutěži skončily daleko za svými osobními rekordy. Helena Rothanzlová na svém prvním mistrovství zdolala 147 cm a obsadila 16. příčku. Již mnohem zkušenější Natálie Olivová dokázala na třetí pokus skočit 161 cm, což byla výška, jejíž zdolání napoprvé znamenalo medaili, ale pro kolínskou výškařku z toho bylo 6. místo.

V nedělním programu startovala v individuálních disciplínách už jen čtveřice Kolíňáků. V rozbězích na 150 metrů to byli Josef Šedivý a Tadeáš Zákora, kteří zaběhli tuto trať za 18,22 a 18,24 s a obsadili celkové 12. a 13. místo. Ve skoku o tyči si zvou premiéru na mistrovství ČR odbyly Lucie Olivová a Anita Hrušková. První z nich překonala laťku ve výšce 235 cm a skončila na 16. příčce, Anita Hrušková se dostala přes 260 cm a obsadila 10. místo.

Nepříliš vydařené vystoupení kolínské výpravy podtrhla diskvalifikace jak chlapecké, tak dívčí štafety v závěrečném rozestavném běhu na 4x200 metrů. Z letošního žákovského šampionátu se tak kolínští atleti vrátili bez medaile se ziskem dvou finálových umístění zásluhou Natálie Olivové a Josefa Šedivého.