Jdi na obsah Jdi na menu

Štafeta žákyň veze z šampionátu dvojí stříbro!

Velkou kvalitu měl letošní šampionát žáků a žákyň, který hostila o uplynulém víkendu Mladá Boleslav. V obrovské konkurenci se na mistrovství republiky probojovalo mezi závodníky ze 134 klubů také devět žáků a žákyň Sokola Kolín-atletika, kteří se vůbec neztratili a vybojovali celou řadu úspěchů!

První disciplínou celého mistrovství byl závod v hodu kladivem žáků. Původně v něm měla startovat největší kolínská medailová šance Vojtěch Otta, který byl v průběžných českých tabulkách hodu kladivem, stejně jako v hodu diskem, na třetím místě, ale ten si tři dny před mistrovstvím přivodil zlomeninu záprstní kosti, a tak kolínské barvy hájil pouze Ondřej Veselý. Tomu nejlépe vyšel hned první hod, kterým poslal náčiní do vzdálenosti 43,11 m, což znamenalo v konečném účtování velmi dobré páté místo.

Poté zaklekla do startovních bloků čerstvá oddílová rekordmanka v běhu na 100 metrů překážek Amálie Schederová. Ta měla na svých tretrách trochu smůly, když v prvním rozběhu doběhla na čtvrté příčce za výborných 14,74 s a musela čekat, zda jí tento čas bude stačit na postup mezi nejrychlejší českou osmičku. Nakonec skončila o pouhé čtyři setiny devátá, tedy na první nepostupové příčce.

V rozbězích na 60 metrů se představila Sofie Bébrová, které čas 8,16 s stačil jen na 21. místo. V rozbězích na 800 metrů startovala Aneta Benešová a po čase 2:27,31 min. obsadila pozici na konci první poloviny startovního pole, tedy 12. místo. O dvě příčky hůře skončil v závodě tyčkařů Vojtěch Slavík, který zdolal 335 cm a patřilo mu 14. místo.

Sobotní individuální program zakončil z kolínského pohledu Jan Švach, který startoval v závodu na 3000 metrů chůze. V něm si vedl velmi dobře, výrazně vylepšil své osobní maximum časem 17:45,66 min., a to mu vyneslo umístění na konci nejlepší české osmičky.

To nejlepší ale přišlo až na závěr časového pořadu, kdy se v pěti bězích utkalo 32 dívčích štafet v závodu na 4x60 metrů. Kolínské kvarteto svěřenkyň trenéra Jiřího Robovského ve složení Aneta Benešová, Sofie Bébrová, Amálie Schederová a Adéla Sahulková startovalo hned v prvním běhu. Ten byl nesmírně dramatický a do posledních metrů nebylo jasné pořadí nejlepších štafet. Adéla Sahulková si ale jako finišmanka vedla skvěle a do cílové čáry se předklonila o dvě setinky dříve než nejbližší soupeřky. Kolínské dívky časem 29,93 s vytvořily kolínský historický rekord a musely čekat na výsledek dalších čtyř běhů, zda je některá ze štafet dokáže předstihnout. Ve druhém běhu se to nepodařilo žádnému kvartetu, ale ve třetím běhu byly o pouhých šest setin sekundy rychlejší dívky z Atletického klubu Emila Zátopka Kopřivnice. Protože však ve zbývajících dvou závodech už žádná štafeta rychlejší nebyla, byla z toho nakonec pro kolínskou sestavu vynikající stříbrná medaile!

Nedělní program zahájila z kolínských závodníků dálkařka Sofie Bébrová. Ta předvedla vyrovnanou sérii, když postupně dolétla na 504, 508 a 512 cm, a to znamenalo v konečném pořadí 12. místo. V rozbězích na 200 metrů překážek si vynahradila drobné sobotní zklamání z poloviční trati Amálie Schederová. Los jí přisoudil druhý rozběh, v němž po osobním a kolínském historickém rekordu 29,93 s znovu skončila mimo dvě přímo postupové pozice na třetí místě a musela čekat, zda jí dosažený čas na postup bude stačit. Na rozdíl od soboty, kdy jí nakonec patřila první nepostupová pozice, tentokrát to ale na finálovou osmičku vyšlo! Druhá kolínská zástupkyně Klára Pokorná zaběhla trať za 31,06 s a patřila jí 19. příčka. V chlapecké kategorii startoval Jaroslav Hnida, který si vedl velmi dobře. Vylepšil svůj osobní rekord na 28,26 s a obsadil 16. místo.

Velmi úspěšně si v rozběhu na 150 metrů vedla Adéla Sahulková. V prvním nejrychlejším rozběhu sice podobně jako Amálie Schederová obsadila nepostupovou třetí příčku, ale nový osobní rekord 18,97 s jí hladce stačil na postup do finálové osmičky, kam se dostala dokonce pátým nejrychlejším časem.

Výborně si krátce po poledni vedla ve finálovém závodě na 200 metrů překážek Amálie Schederová. Ačkoli postoupila až osmým nejrychlejším časem, ve finálovém závodě si vedla mnohem lépe. V protivětru dokázala svůj rozběhový čas téměř vyrovnat a výkonem 30,03 s obsadila výbornou pátou příčku! Přitom všechna děvčata, která ji porazila, jsou o rok starší, zatímco kolínská závodnice zůstane v kategorii žákyň i pro příští rok.

Ještě lépe se dařilo ve finálovém závodě na 150 metrů Adéle Sahulkové. V nejdůležitějším závodu sezóny znovu vylepšila své osobní maximum na 18,94 s a sahala i po medailovém umístění. K bronzové medaili jí nakonec ze čtvrté příčky chyběla pouhá desetinka sekundy!

Mezi nejlepší českou osmičku se dokázal v posledním kolínském individuálním startu protlačit také v dálkařském sektoru Vojtěch Slavík. Hned prvním pokusem doletěl na 593 cm. I když mu žádný z dalších pěti pokusů už lépe nevyšel, konečná osmá příčka je jeho velkým úspěchem.

Stejně jako v sobotu ale to nejlepší přišlo až v závěrečných štafetách dívek, tentokrát na 4x300 metrů. Na start prvního nejsilnějšího běhu se postavilo stejné kvarteto, které o den dříve získalo stříbrné medaile v krátké štafetě, jen v mírně pozměněném pořadí. Štafetu rozbíhala Sofie Bébrová, která předala Anetě Benešové, jejímž úkolem bylo seběhnout z osmé dráhy, v níž kolínská štafeta startovala, k mantinelu. Obě děvčata rozeběhla závod velice dobře a Aneta předávala Adéle Sahulkové na čtvrté pozici v těsném kontaktu s třetí příčkou. Adéla se ale na šampionátu potkala s výbornou formou a posunula kolínský tým dokonce do čela závodu. Amálie Schederová sice v souboji se stříbrnou medailistkou ze stopadesátky a bronzovou ze šedesátky Terezou Záhořovou ze Stříbra vedoucí pozici neudržela, ale finišovala ve výborném kolínském historickém rekordu 2:47,93 min. na skvělé druhé pozici. A protože v následujících třech bězích už byly všechny štafety pomalejší, byla z toho druhá stříbrná medaile pro tyto čtyři svěřenkyně Jiřího Robovského!

Kolínské žactvo tak předvedlo na šampionátu žákovské kategorie výborné vystoupení a ziskem dvou stříbrných medailí obou dívčích štafet, čtvrté příčky Adély Sahulkové, pátých míst Amálie Schederové a Ondřeje Veselého a osmých míst Vojtěcha Slavíka a Jana Švacha dalo o kvalitě kolínské atletiky vědět.