Jdi na obsah Jdi na menu

Šárka Buranská přidala další stříbro!

Ačkoli v neděli, druhý den mistrovství České republiky mužů a žen na Kladně, již nebylo kolínské zastoupení tak početné jako v sobotu, trojskokanka Šárka Buranská skvělým výkonem rozhodla o tom, že pro kolínskou atletiku znamenal konečný zisk čtyř medailí nejúspěšnější vystoupení v celé 118 let dlouhé historii oddílu!

Právě Šárka Buranská nastoupila ze čtyř kolínských závodníků v neděli jako první hodinu před polednem. A závod se jí v dalším tropickém dni jaksepatří vydařil. V prvé sérii sice přešlápla, ale ve druhém pokusu si vylepšila letošní maximum na 12,64 m a dostala se na čelo soutěže. Tam ale vydržela jen do další série, kdy nejprve její skok na centimetr vyrovnala sparťanka Karolína Černá a díky lepšímu druhému pokusu se posunula do čela a vzápětí po dvou přešlapech se v soutěži zachránila skokem dlouhým 12,93 m, který nakonec znamenal titul, favoritka soutěže Lucie Májková z USK Praha. Šárka Buranská se ale nevzdala, ve čtvrtém pokusu skočila 12,75 m a v poslední sérii ještě útočila na titul, na který jí nakonec chybělo 18 cm, skokem 12,70 m. 

Další trojice Kolíňáků už tak pěkné vzpomínky na letošní šampionát mít nebude. Dorostenecký mistr ČR ve skoku o tyči Jakub Vítek nedokázal v soutěži s nejlepšími muži zdolat vysokou základní výšku 451 cm a skončil bez výkonu. O mnoho lépe se nedařilo ani dorostenecké halové mistryni ČR ve skoku vysokém Denise Pešové. Ta letos dokázala devětkrát překonat minimálně 175 cm, ale na dráze jí ani mistrovství dorostu, ani dospělých nevyšlo, zdolala až napotřetí základ 161 cm, výš se už nedostala a skončila desátá. Stejnou příčku si zapsal poslední kolínský zástupce Pavel Krejča ve vrhu koulí. Po dvou nezdarech poslal ve třetí sérii 7,26 kg těžkou kouli na kvalitních 14,80 m a do finále mu chybělo pouhých 5 cm.

O současné úrovni kolínské atletiky svědčí i fakt, že od roku 1951, kdy získal na dráhovém republikovém šampionátu mužů a žen svou poslední zlatou medaili tyčkař Antonín Saxa, vybojovala další zlato pro Kolín až v roce 1996 běžkyně Renata Hoppová a desítky let čekala kolínská atletika i na jakoukoli medaili z tohoto mistrovství. Právě od roku 1996 však začali kolínští závodníci vozit medaile s výjimkou roku 2005 každoročně, nicméně čtyři umístění na stupních vítězů nevybojovali ještě nikdy. A zlato sprinterské štafety je prvním kolínským titulem v kategorii mužů po 67 letech! Na druhou stranu je třeba vidět, že kromě medailistů termín mistrovství v půlce prázdnin ostatním Kolíňákům příliš nesedl a většinou se nedokázali přiblížit ke svým sezónním maximům.

Příznivce kolínské atletiky ale zajímaly také výsledky kolínských odchovankyň, které před sezónou přestoupily do pražských střediskových oddílů, což se samozřejmě negativně projevilo na úspěšnosti letošní kolínské výpravy. Kateřina Šafránková totiž i přes zranění zad dvěma absolvovanými pokusy získala svůj další mistrovský titul, tentokrát poprvé nikoli v kolínském modrobílém dresu, ale v červeno-žluté kombinaci pražské Dukly. Zlato si odnesla i Helena Jiranová jako členka mistrovské štafety USK Praha na 4x100 metrů a k tomu přidala individuální bronz za čas 13,76 s v nejdramatičtějším závodě na 100 metrů překážek, kdy prvé tři v cíli dělila jediná setina. Také Renata Vocásková z Dukly Praha vybojovala dvě medaile - individuální stříbro na 1500 metrů (4:31,64) a bronz na 4x400 metrů. Stejnou medailovou kombinaci vybojovala i další atletka, která loni oblékala kolínský dres, ale není odchovankyní kolínské atletiky, neboť atleticky vyrostla ve Vysokém Mýtě - Zdeňka Seidlová. Ta byla stříbrná na 400 metrů v osobním rekordu 53,08 s a bronz na 4x400 metrů získala v kvartetu s Renatou Vocáskovou.