Jdi na obsah Jdi na menu

Novotná a Hroudová stříbrné, Šafránková, Dudáš a Čudlý bronzoví!

Za tropického počasí probíhaly po celý uplynulý víkend na kladenském Sletišti boje o tituly mistrů České republiky na atletickém „gigantu“ – mistrovství ČR juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek. Z kolínské třicítky, která se na šampionát nominovala, nakonec zbylo 25 závodníků.


Zranění, nemoci a maturitní příprava na start nepustily Jana Bráta, Jiřího Šámala, Anitu Hruškovou, Barboru Malou a nakonec i Šimona Kratochvíla, který se zranil při pátečním rozcvičování dorostenecké štafety, která tak ztratila medailové šance a na startu se rovněž neobjevila.


Hned v úvodní disciplíně mistrovství, v hodu kladivem juniorů, se představil Vojtěch Teplý. Ten si vylepšil osobní maximum na 39,61 m a obsadil 10. místo. V následujících rozbězích na 100 metrů měli Kolíňáci hned několik želízek v ohni. Juniorka Jana Šafránková zaběhla vynikajících 12,18 s a jako vítězka jednoho z rozběhů postoupila do finále. To se nepovedlo Kristýně Šlehubrové, která časem 12,70 s obsadila celkové 14. místo. Mezi dorostenci bohužel nejrychlejší z tria startujících kolínských atletů Jiří Synek ulil start a byl diskvalifikován. Vít Vinduška dosáhl času 11,54 s a skončil čtrnáctý, Matěj Rosenberger pak za 11,74 s obsadil 22. příčku. V kategorii juniorů zaběhl Lukáš Soukal poprvé v životě pod 11 sekund a časem 10,96 s vyhrál stejně jako Jana Šafránková rozběh a postoupil do finále.


V trojskoku dorostenek se představily sestry Viktorie a Vendula Hroudovy. O čtyři centimetry dál (10,42) skočila prvně jmenovaná a kolínské trojskokanky obsadily 13. a 14. příčku. V soutěži dorosteneckých kladivářů byl medailovým želízkem Vlastimil Trnka. Ten se ale pral víc než se soupeři s velkou nervozitou a po dvou úvodních přešlapech se zachránil ve finále z posledního postupového místa hodem 48,98 m. Ve finále se pak postupně zlepšil až na 56,71 m, ale to stačilo „jen“ na čtvrté místo. První kolínská medailová radost ale přece jenom vzápětí přišla. Ve finále juniorek na 100 metrů totiž svěřenkyně Ratislava Šediny Jana Šafránková ještě vylepšila svůj čas z rozběhu na 12,16 s a mohla se radovat z bronzové medaile! O medaili se pral také ve finále juniorů Lukáš Soukal. Znovu vylepšil své osobní maximum na výborných 10,90 s a na čtvrté příčce jej od medaile dělilo šest setinek.

safrankova_3.jpg

V trojskoku juniorek dolétla Helena Rothanzlová nejdál na 10,95 m a to znamenalo 12. místo. Hned několik Kolíňáků nastoupilo na start rozběhů na krátkých překážkách. Mezi dorostenkami Barbora Štěrbová zaběhla čas 15,76 s a obsadila 24. místo. V kategorii juniorek si nejlépe vedla Natálie Olivová, která běžela za 15,04 s a skončila desátá. Kateřina Vejdělková obsadila za 16,41 s 22. příčku a obrovskou smůlu měla Lenka Novotná, která běžela na postupovém místě, ale po kolizi se soupeřkou ve vedlejší dráze těsně před cílem ošklivě upadla a v čase 16,90 s skončila na 23. pozici. V dorostenecké kategorii si Matyáš Čudlý výrazně vylepšil osobní rekord na 14,81 s a obsadil 10. místo, Jakub Svoboda dosáhl času 15,75 s a to znamenalo 21. místo. Junior Tomáš Konvalina pak časem 15,72 s skončil na kvalitní 12. pozici.


V kladivu juniorek Eliška Drábková poslala čtyřkilogramové náčiní nejdál na 39,90 m a z 11. místa jí jen necelý metr chyběl do finále. Velmi zajímavou soutěží byl trojskok dorostenců. Jakub Douděra si vylepšil osobní rekord na 13,53 m a velmi dlouho držel bronzovou pozici. V závěru o ni ale přišel a zaznamenal už třetí kolínskou „bramborovou“ medaili. Velkým překvapením byl výkon Vlastimila Trnky, který si vylepšil osobní rekord o více než půl metru na 13,32 m a skončil šestý. Juniorské koulařce Natálii Olivové tentokrát mistrovská soutěž příliš nevyšla, když dosáhla výkonu 10,79 m a z desáté příčky se o dva centimetry nedostala do finále. Velmi dobře si vedl v běhu na 1500 metrů dorostenec Mojmír Pavlík, který zapsal sedmou příčkou a časem 4:17,59 min. další kolínské finálové umístění. 


V běhu na 300 metrů překážek Barbora Štěrbová dosáhla času 47,08 s a obsadila 21. místo. Dorostenec Jakub Svoboda vybojoval 16. příčku za 41,39 s. Jasně nejlépe si nad překážkami vedla juniorka Lenka Novotná, která i přes odřeniny a potlučeniny z pádu na sprinterských překážkách suverénně vyhrála svůj rozběh za výborných 62,22 s a postoupila do nedělního finále. Sobotní kolínskou účast zakončil v podvečerním čase ten, který ji ráno začínal. Vojtěch Teplý tentokrát nastoupil do diskařského kruhu, ale technicky se mu vůbec nevedlo a zaznamenal tři křížky.


Nedělní program zahajoval ve výškařském sektoru Matyáš Čudlý a nejen svému trenéru Martinu Radikovskému připravil obrovské překvapení. V dramatické soutěži posunul své osobní maximum až na skvělých 199 cm a tento teprve šestnáctiletý dorostenec vybojoval proti o rok starším soupeřům bronzovou medaili!


V rozbězích na 200 metrů si nejprve juniorka Jana Šafránková vylepšila „osobák“ na 25,87 s a postoupila do finále B. Ještě lépe si vedl junior Lukáš Soukal, který poprvé v životě běžel časem 21,96 s pod 22 sekund a vybojoval finále A. Kopec smůly měl naopak dorostenec Jiří Synek, který si vyrovnal osobní maximum 22,66 s a o jedinou setinu nepostoupil do A finále, které muselo být na kladenské šestidráze pouze šestičlenné.


Další obrovské překvapení přišlo v hodu oštěpem dorostenek. Anna Radikovská a Vendula Hroudová nastupovaly v šestnáctičlenném poli s nejhoršími letošními výkony, ale soutěž podle toho vůbec nevypadala. Anně Radikovské sice po výkonu 38,68 m o 20 centimetrů uniklo na deváté pozici finále, ale svěřenkyně trenérů Jiřího Jakoubka a Jiřího Tučka Vendula Hroudová si nejprve ve druhém pokusu dlouhém 41,62 m jasně o finále řekla, aby v následující sérii posunula nejen své osobní maximum, ale i kolínský historický rekord na 44,02 m, což byla vzdálenost, která jí zajistila naprosto nečekané stříbro! Jako přídavek si kolínská oštěpařka vysloužila i nominaci na mezistátní dorostenecké utkání!

hroudova_3.jpg

A hned vzápětí přišla další kolínská radost. Svěřenkyně Veroniky Jelínkové Lenka Novotná si ve finálovém závodě na 400 metrů překážek juniorek skvěle rozvrhla síly, v cílové rovince se ze čtvrté pozice přehnala kolem dvou soupeřek a ve skvělém čase 61,48 s vybojovala druhou kolínskou stříbrnou medaili!


Dařilo se i juniorské oštěpařce Žanetě Vrbové. Hned prvním pokusem poslala oštěp do vzdálenosti 40,80 m a do finálových pokusů vstupovala dokonce z bronzové pozice. V následujících sériích se sice před ni dvě soupeřky posunuly, ale pátá příčka je prozatím největším úspěchem této již stálice současného kolínského oštěpu. O medaili se prala v dálkařském sektoru i juniorka Natálie Olivová. Smolně ale přešlápla své nejdelší pokusy, její nejdelší platný skok měřil 565 cm a stejně jako Žaneta Vrbová i ona skončila na páté příčce.


Ve finálových bězích na 200 metrů se nejprve představila Jana Šafránková. Té už v úmorném vedru síly na další zlepšení nestačily, do cíle dorazila za 26,18 s na celkovém 11. místě. Jiří Synek do finále B v kategorii dorostenců nenastoupil. Zato Lukáš Soukal ve finále juniorské dvoustovky běžel i v mírném protivětru znovu skvěle a v závodě, kde zásluhou Eduarda Kubelíka padl český juniorský rekord, posunul osobní maximum na 21,87 s a cílovou čáru proťal stejně jako na poloviční trati na čtvrtém místě. 
V tu chvíli už zbývaly z kolínského pohledu poslední dvě technické disciplíny. Ve skoku vysokém juniorek při zranění Anity Hruškové hájila kolínské barvy jen Natálie Olivová. Ta sice opravovala hned na základní výšce 154 cm, ale pak zdolala postupně 159, 163 i 166 cm a bylo z toho stejně jako ve skoku dalekém umístění na páté příčce. Oštěp juniorů se pro kolínskou dvojici od počátku vyvíjel velmi dobře. Jak Jakub Dudáš, tak Filip Moc si hned prvními pokusy zajistili užší finále a druhý jmenovaný se výkonem 54,13 m dlouho držel nejprve na třetí a pak na čtvrté pozici. V páté sérii se Filip Moc zlepšil na 55,66 m, ale zlepšili se i někteří soupeři a nakonec z toho bylo šesté místo. Jakub Dudáš si ale nejlepší hod schoval až do poslední série a ten stál za to. Kolínský oštěpař, svěřenec svého bratra Ondřeje, si nejen vylepšil osobní rekord na 58,11 m, ale zároveň tak vybojoval bronzovou medaili!


Kolínská stopa tak byla v konkurenci více než tisícovky atletů ze 134 klubů znatelná. Zisk pěti medailí, dvou stříbrných a tří bronzových, zařadil kolínskou atletiku podle počtu získaných cenných kovů do druhé desítky všech zúčastněných oddílů. Medailový zisk podpořili mladí kolínští závodníci ještě deseti finálovými místy - čtyřmi čtvrtými, třemi pátými, dvěma šestými a jedním sedmým.