Jdi na obsah Jdi na menu

Katka Šafránková je ve finále mistrovství Evropy!!!

Ve středečním dopoledni se představila kolínská kladivářka Kateřina Šafránková v kvalifikační skupině A na mistrovství Evropy v Amsterdamu. V každé z obou kvalifikačních skupin startovalo 15 kladivářek a z celkově startující třicítky se letos už 21 závodnic dokázalo dostat za hranici kvalifikačního limitu 70 metrů.

Už průběh první skupiny ale ukázal, že zopakovat tento výkon na velkém závodě je něco jiného. Ani Kateřině se první pokus nevydařil, a její tajný plán překonat limit prvním hodem a mít klid tak nevyšel. Kladivo dopadlo do vzdálenosti 63,61 m a bylo jasné, že tento výkon na postup stačit nebude.

„Dneska úplně jiná Kateřina. Zatažená, nervózní.“ Tak komentoval Katčin psychický stav v průběhu kvalifikace v SMS zprávě její trenér Dušan Král.

Ve druhé sérii ale přesto, že její hod měl do ideálu hodně daleko, se čtyřkilogramové kladivo vypuštěné z rukou Kateřiny Šafránkové zarylo do trávníku ve vzdálenosti 70,04 m, a to znamenalo, že kolínská atletka má start v pátečním finále jistý! Na velké seniorské soutěži se to podařilo Kateřině teprve podruhé, první účast mezi finálovou dvanáctkou zaznamenala před dvěma lety na ME v Curychu. "To nejhorší už je za mnou. To byly nervy ..." - taková byla reakce Kateřiny po závodě.

V první skupině se ale za kvalifikační limit dostaly pouze dvě další závodnice. Německá legenda této disciplíny Betty Heidlerová poslala kladivo na 71,46 m a někdejší mistryně Evropy žen do 23 let Zalina Marghievová z Moldávie na centimetr vyrovnala pokus Kateřiny Šafránkové. Všechny ostatní musely čekat na výsledek druhé skupiny.

Ani v té se to žádnými skvělými výkony nehemžilo. Výjimkou byl druhý pokus obrovské favoritky této disciplíny světové rekordmanky Anity Wlodarczykové 73,94 m. Za postupovou hranici se už dostala pouze Hanna Skydanová z Azerbajdžánu (70,46), a tak do finálové dvanáctky bylo podle pořadí dobráno dalších sedm kladivářek. Nechybí mezi nimi většina favoritek – Angličanka Sofie Hitchonová, Ukrajinka Iryna Novorozhylová, Polky Ioanna Fidorowová a Malwina Kopronová, Slovenka Martina Hrašnová, Švédka Tracey Anderssonová a Španělka Berta Castellsová. Za překvapení se dá určitě označit vyřazení Němky Kathrin Klaasové, Bělorusky Hanny Malyshikové a Francouzsky Alexandry Tavernierové, které měly letos hozeno daleko za 70 metrů.

Boj o užší finále, které by bylo největším dosavadním úspěchem Kateřiny Šafránkové mezi dospělými, čeká kolínskou kladivářku v pátečním podvečeru.

Kolínské příznivce ve středečním dopoledni potěšil nejen postup Kateřiny do finále, ale také vystoupení slovenské sprinterky Alexandry Bezekové, která již dlouhá léta startuje v extralize za družstvo kolínských žen. Ta se po povedeném rozběhu na 200 m časem 23,56 s probojovala do semifinále.