Jdi na obsah Jdi na menu

Česká štafeta s Jírou a Hamplem je pátá na světě!

Poprvé v životě nastoupili v sobotu v 15:40 hod. našeho času Stanislav Jíra a Štěpán Hampl na stadiónu ve finském Tampere k finálovému závodu na mistrovství světa. Už samotný postup české štafety do finále po boku kvartet Spojených států, Jamajky, Trinidadu a Tobaga, Japonska a tří evropských sestav z Německa, Španělska a Itálie byl senzačním úspěchem, ale čeští sprinteři pomýšleli ještě výš.

Stanislav Jíra zaklekl do bloků v poslední osmé dráze, takže po většinu trati česká reprezentační štafeta neměla přehled o dění za ní, což ale při štafetách může být i výhoda, protože se přebírající člen štafety nemůže dát strhnout k předčasnému výběhu soupeři. Standovi se start výrazně povedl a předával Štěpánovi na úrovni všech ostatních štafet. Už po první předávce českému výběru odpadl jeden soupeř, neboť Italové, kteří Čechy v rozběhu těsně porazili, předávací území přeběhli.

007.jpg

 

 

 

 

 

 

Po vydařené předávce sice začal Štěpánu Hamplovi už dýchat na záda člen jamajské štafety a skvěle běželi i Američané, ale boj ostatních štafet byl stále vyrovnaný. Matěj Krsek poté předával do cílové rovinky Danielu Vejražkovi za elitní čtveřicí USA, Jamajka, Japonsko a Německo bojující o medaile na páté příčce. Tu také český finišman dokázal udržet až do cíle a v nejlepším čase této čtveřice 39,75 s proťal cílovou čáru na senzačním pátém místě, což je po mistrovském titulu tyčkařky Amálie Švábíkové druhý nejlepší výsledek celé české výpravy!

005.jpg

 

 

 

 

 

O zlatu rozhodli v nejlepším čase sezóny 38,88 s Američané těsně před Jamajčany, kteří vylepšili národní rekord na 38,96 s. Bronz vybojovali až na cílové čáře Němci (39,22) jen o setinu před Japonci. České kvarteto bylo tak druhou nejlepší evropskou štafetou, až šestí za nimi doběhli Španělé (39,86) o setinu před sestavou Trinidadu a Tobaga (39,87).

Stanislav Jíra a Štěpán Hampl byli teprve třetím a čtvrtým kolínským atletem, kteří zažili atmosféru mistrovství světa. Před nimi se to podařilo jen kladivářce Kateřině Šafránkové a sprinterce Heleně Jiranové. A po stříbru Kateřiny Šafránkové ze světového juniorského šampionátu v Bydhošti 2008 (a samozřejmě po její loňské osmé příčce z MS mužů a žen z Londýna) je pátá příčka kolínských svěřenců Antonína Morávka druhým největším úspěchem kolínských atletů na mistrovství světa.