Jdi na obsah Jdi na menu

Zuzana Pražáková získala na šampionátu stříbro!

O víkendu 18. a 19. února proběhl v hale Otakara Jandery ve Stromovce letošní halový šampionát České republiky v kategoriích mužů a žen. Kolínskou atletiku na něm reprezentovala oproti původní nominaci pouze pětice atletů. Ale sobotní soutěž tyčkařek ukázala, že zásluhou Zuzany Pražákové opět neodejde kolínská atletika z vrcholu domácí sezóny bez medaile!

Úvodní soutěží sobotního programu byl skok vysoký žen, ve kterém startovala Anita Hrušková. Ta předvedla opět svůj vysoký standard a výkon 170 centimetrů pro ni znamenal výbornou šestou příčku mezi českou elitou. Příznivce kolínské atletiky potěšilo i to, že mistryní České republiky se poprvé stala v novém osobním rekordu 185 cm odchovankyně kolínského oddílu Denisa Pešová.

Zatímco vrcholila soutěž výškařek, rozbíhala se již soutěž žen v sektoru pro skok o tyči. O medailích se rozhodlo nečekaně brzy. Zatímco výšku 380 cm zdolalo překvapivě dokonce devět tyčkařek a největší favoritka Amálie Švábíková do soutěže ještě nevstoupila, po výšce 400 cm už pokračovaly v soutěži pouze čtyři závodnice. Z nich jediná se přes laťku dostala právě kolínská Zuzana Pražáková, a ačkoli v tu chvíli vedla, vstupní pokus Amálie Švábíkové na 420 cm ukázal, kdo je nejlepší současnou českou tyčkařkou, zvláště když Zuzana Pražáková již na této výšce ztroskotala a už jistá mistryně republiky Amálie Švábíková předvedla úchvatné představení, na jehož konci byl nový český rekord 472 cm. Kolínská tyčkařka ale navázala stříbrnou medailí na svou úspěšnou šňůru z  posledních let.

V běhu na 60 metrů se pokusila Jana Šafránková poprvé proniknout v kategorii dospělých do osmičlenného finále, ale kvalitní čas 7,72 s znamenal 10. místo devět setin za postupem. Ještě o příčku lépe si vedl v běhu na 3000 metrů Milan Janoušek, který zaběhl ve velmi rychle běženém závodě čas 8:40,44 min. V závodě na 60 metrů překážek se juniorce Emílii Chrastinové nepodařilo zopakovat letošní maximum, a tak čas 9,09 s znamenal 18. příčku. V soutěži ve vrhu koulí startoval Pavel Krejča, který nejdále poslal své 7,26 kg vážicí nářadí do vzdálenosti 14,35 m, což byla výsledná 11. pozice. V trojskoku žen Anita Hrušková při svém druhém startu na mistrovství nezaznamenala ani jeden zdařený pokus.

V nedělním programu se už jako jediná Kolíňačka postavila na start dálkařka Emílie Chrastinová. Ta dolétla nejdále ve svém třetím pokusu na 556 cm a tři centimetry ji na konečném devátém místě dělily od finálové osmičky.