Jdi na obsah Jdi na menu

Zlatý Matyáš Čudlý, stříbrná štafeta juniorů, dvakrát bronzová Natálie Olivová!

O víkendu proběhlo v Ostravě halové mistrovství České republiky v kategoriích juniorů a dorostu. S nemalými ambicemi na ně odjížděla i řada kolínských talentů.

Jako první se v sobotním programu představili sprinteři a dařilo se jim. V rozbězích na 60 metrů vylepšil dorostenec Jiří Synek svůj osobní rekord na 7,13 s, a to mu vyneslo druhé místo v rozběhu a přímý postup do finále. I junior Lukáš Soukal si vylepšil osobní maximum na 7,06 s a díky výbornému času postoupil ze třetího místa v rozběhu do nejlepší české osmičky. Ve finálových závodech ale svěřenci Antonína Morávka rozběhové časy už nezopakovali. Jiří Synek doběhl na sedmé příčce za 7,17 s a Lukáš Soukal skončil v čase 7,10 s na osmém místě.

Kolínskou finálovou účast viděla ostravská hala i v běhu na 60 metrů překážek. Postaral se o ni dorostenec Matyáš Čudlý, který si v rozběhu zaběhl osobní rekord 8,30 s a postoupil z druhého místa přímo do finále. V něm ještě ze svého času dvě setiny ubral, a to mu vyneslo pátou příčku. V závodě juniorů si Jakub Svoboda zaběhl osobní rekord 8,84 s, ale tento čas nestačil na lepší než 21. místo. Jan Brát svůj závod nedokončil.

Mezitím se ale již rozběhla první soutěž s kolínským medailovým želízkem na startu. Natálie Olivová v dálkařské bitvě juniorek skákala jako poslední a hned v první sérii předvedla vynikající osobní rekord 588 cm a dostala se do čela. Ve třetí sérii ale její výkon vyrovnala kladenská Vlková a o sérii později vítkovická Sklenářová, přičemž obě měly delší druhý pokus. Kolínská vícebojařka kontrovala skokem dlouhým 581 cm, ale obě soupeřky se dokázaly ještě vylepšit na 592 cm. V poslední sérii ještě zaútočila skokem 573 cm další vítkovická dálkařka Písková, ale Natálie Olivová bronzovou medaili uhájila.

Svůj první životní start na šampionátu absolvoval v koulařském kruhu svěřenec Kláry Tučkové Vojtěch Otta. Ten se mezi startující nejlepší českou dorosteneckou šestnáctku dostal až na poslední chvíli, ale hned v prvním pokusu překvapil osobním rekordem 13,96 m a až do závěru třetí série živil naději na finále, které mu nakonec o jednu příčku uniklo, když předvedl druhý nejlepší výkon z ročníku narození 2006.

V rozběhu na 800 metrů dorostenců startoval svěřenec Veroniky Jelínkové Marek Nedvěd. Ten se k svému letošnímu maximu nedostal a čas 2:07,55 min. pro něj znamenal 22. místo.

Ve čtvrt na pět se rozběhla výškařská soutěž juniorek s dvěma kolínskými želízky na startu. Svěřenkyně trenérů Ratislava Šediny Anita Hrušková a Martina Radikovského Natálie Olivová skákaly do 160 cm čistě, na 164 cm ale musela Anita opravovat. Totéž však potkalo na 167 cm Natálii, zatímco Anita uspěla napoprvé, a to ji vyneslo na průběžnou třetí příčku. Přes 170 cm se přenesly olomoucká Levková a pardubická Ručová, ale ostatní soupeřky neuspěly. Když zbývaly už jen třetí pokusy kolínských skokanek, bylo jasné, že alespoň jedna medaile poputuje do Kolína! Natálie Olivová se napotřetí přes laťku přehoupla, a protože Anita vzápětí neuspěla, "uzmula" jí na poslední chvíli medaili. Protože výš už čerstvá bronzová medailistka z dálky neskočila, získala do své sbírky další bronz! Anita Hrušková tak obsadila výborné čtvrté místo.

Nedělní program z kolínského pohledu zahájily trojskokanky Helena Rothanzlová a Anita Hrušková. Hned prvním pokusem dolétla svěřenkyně Květoslava Paříka Helena Rothanzlová na výborných 11,42 m. tato vzdálenost, jak se později ukázalo, stačila na postup do finále, zvlášť když Helena přidala ve druhé sérii další dva centimetry. Druhá kolínská zástupkyně Anita Hrušková měla nejdelší svůj první pokus, který měřil 11,23 m, to ale ve velmi vyrovnané soutěži stačilo až na 12. příčku. Ve finálových pokusech si Helena Rothanzlová dokázala vylepšit osobní rekord nejprve na 11,56 m a v posledním pokusu na 11,65 m, čímž zaostala pouze o 4 centimetry za historickým kolínským juniorským rekordem, a vybojovala výbornou šestou příčku.

To se už ale schylovalo k velkému kolínskému úspěchu. Postaral se o něj další svěřenec Martina Radikovského Matyáš Čudlý. Ten byl velkým favoritem soutěže a zpočátku jí procházel jako nůž máslem, když na první pokus zdolal všechny výšky až do 193 cm, kdy mu v soutěži zbyl už jen jediný soupeř David Kožíšek z Mladé Boleslavi. Na výšce 196 cm ale Matyáš dvakrát neuspěl a hlavně druhý pokus jeho soupeře byl velmi nadějný. Nakonec ale kolínský výškař napotřetí laťku na rozdíl od svého soka překonal, a to znamenalo zlatou medaili a titul dorosteneckého mistra republiky! Poté si Matyáš nechal laťku nastavit na rovné dva metry, ale úspěšný již nebyl.

V rozběhu na 200 metrů se představil junior Lukáš Soukal, který měl také finálové ambice. Ve svém rozběhu doběhl na druhé příčce v čase 22,05 s, ale protože na této trati je finále pouze pětičlenné a Lukášovi na pátou příčku chybělo osm setin, znamenalo to pro něj celkové sedmé místo. V závodě dorostenek doběhla Adéla Sahulková na čtvrté příčce ve svém rozběhu za 26,19 s a celkově z toho bylo 16. místo.

Poslední individuální start absolvovala ve vrhu koulí opět Natálie Olivová. Ta zahájila prvním pokusem dlouhým 11,78 m, zařadila se na třetí příčku a zajistila si užší finále. V dalším průběhu se jí ale nedařilo tak jako na nedávném vícebojařském šampionátu a ve druhé sérii se před ni o 30 centimetrů posunula plzeňská Hrušková. Ve čtvrté sérii se Natálie ještě zlepšila na 11,90 m, ale to bylo vše, takže ke dvěma sobotním bronzům přidala z vrhu koulí čtvrtou příčku.

Ve štafetových závodech se jako první představily kolínské dorostenky. Sestava Klára Pokorná, Amálie Schederová, Sofie Bébrová a Adéla Sahulková byla nasazena do druhého běhu, který suverénně vyhrála v čase 1:45,54 min., který kolínské svěřenkyně Jiřího Robovského zařadil na celkové páté místo, necelých sedm desetin od medaile. Posledním kolínským startem byla štafeta juniorů na 4x200 metrů. Té se vůbec nepodařila první předávka mezi Jiřím Synkem a Šimonem Kratochvílem, který předával Vítu Vinduškovi s velkým odstupem na vedoucí plzeňskou štafetu třetí. Vít Vinduška na stejném místě předal kolík finišmanu Lukáši Soukalovi, který v cíli vydřel o setinu před jabloneckou štafetou druhou příčku za 1:29,42 min., a Kolíňáci museli čekat na výsledek dalších běhů. V tom druhém se jim štafeta SK Jeseniova Praha přiblížila na pouhé čtyři setiny, ale neporazila je. Žádná štafeta pak rychlejší nebyla ani v závěrečném běhu, a tak svěřenci Antonína Morávka zkompletovali kolínskou sbírku medailí na jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Navíc i přes nevydařenou předávku kolínské kvarteto překonalo kolínský historický rekord mužů i juniorů.

Kolínská výprava k zisku čtyř medailí přidala ještě osm umístění v nejlepší české osmičce a na šampionátu se rozhodně neztratila.