Jdi na obsah Jdi na menu

Ze Sportovce Kolína 2021 si atleti odnesli 13 ocenění!

V úterý 22. února se v kolínském městském divadle rozdávala ocenění nejlepším kolínským sportovcům a sportovním kolektivům v rámci slavnostního večera Sportovec Kolína 2021. Téměř dvouhodinovým pořadem provázela poprvé v historii ankety žena - sportovní moderátorka České televize Barbora Černošková a vystoupili v něm vítězka Superstar Sabina Křováková a mezinárodními úspěchy ověnčené skupiny Skipping Boys a Fotbal bez limitu.

V letošním roce se po dlouhých letech změnil formát vyhlašování ankety. Zůstala kategorie dospělých, jejíž hranice se ale posunula od 20 let výš, a tradiční kategorie mládeže se rozdělila na kategorii žactva do 15 let a kategorii mládeže (16-19 let). Uspět bylo ale těžší, protože místo pětice nejlepších týmů se v každé kategorii vyhlašovaly pouze tři a mezi jednotlivci si na jeviště pro ceny přicházela místo desítky nejlepší sedmička.

V anketě, ve které hlasovalo téměř šest desítek představitelů sportovních klubů a veřejného života města se dařilo i našim atletům, kteří získali v silné konkurenci kolínských klubů plnou třetinu ocenění!

Mezi nimi největší lesk měla dvě vítězství. O to první se zasloužil hned v první vyhlašované kategorii tým starších žákyň, který pod vedením Jiřího Jakoubka a Jiřího Robovského získal v loňském roce stříbrné medaile ve finále mistrovství republiky. V téže kategorii získala pohár za třetí příčku také štafeta starších žákyň Aneta Benešová, Sofie Bébrová, Amálie Schederová a Adéla Sahulková, která na žákovském šampionátu vybojovala stříbrné medaile v obou štafetách. Dvě ceny si naši mladí atleti odnesli také z vyhlašování žákovských jednotlivců. Sedmou příčku získala Amálie Schederová, pátá nejrychlejší překážkářka na šampionátu a čerstvá majitelka historických kolínských rekordů na 100 i 200 metrů překážek, a šesté místo obsadil Vojtěch Otta, tabulkově třetí nejlepší český žák v kouli i kladivu a držitel historického kolínského rekordu v hodu diskem. Kategorii vyhrál mladý gymnasta Jan Lukeš.

Pouhých pět bodů dělilo v kategorii mládeže od vítězství tým dorostenců vedený Antonínem Morávkem, který stejně jako ve finále mistrovství republiky, kde mu k titulu chybělo půl bodu, obsadil stříbrnou příčku. Zato mezi jednotlivci nebylo naprosto žádných pochyb, že své loňské vítězství v anketě obhájí Natálie Olivová. Tato mistryně České republiky v sedmiboji zvítězila s téměř stobodovým náskokem před svou sestrou Viktorií. A náš oddíl měl na jevišti mezi nejlepší sedmičkou ještě dvojnásobné zastoupení. Pohár za čtvrtou příčku si odnesla Lenka Novotná, stříbrná juniorská medailistka z běhu na 400 metrů překážek, a šestou příčku obsadila Vendula Hroudová, rovněž stříbrná medailistka z mistrovského závodu dorostenek v hodu oštěpem.

Naprázdno jsme nevyšli ani v kategorii dospělých. Týmovou anketu tentokrát sice ovládli basketbalisté před gymnasty a hokejisty, když naše prvoligové týmy žen a mužů obsadili 7. a 8. příčku, ale mezi jednotlivci uspěli hned tři členové našeho oddílu. Podle očekávání se nejvýše umístila stříbrná z halového a bronzová z venkovního šampionátu žen ve skoku o tyči a výkonem 436 cm oddílová rekordmanka Zuzana Pražáková, která skončila druhá za vítězným gymnastou Danielem Radovesnickým. Pátá příčka patřila loňskému vítězi této kategorie a loni bronzovému medailistovi z běhu na 5000 metrů na mistrovství mužů do 22 let Romanu Pazderovi a šestý se umístil rovněž bronzový medailista z šampionátu do 22 let, tentokrát v hodu kladivem, Martin Buryan.

V rámci slavnostního večera se ale neudělovaly pouze ceny za sportovní výkony. Cenou za mimořádný přínos kolínskému sportu bylo oceněno sedm osobností, mezi nimi i dlouholetý výborný závodník a později trenér mládeže Květoslav Pařík a někdejší utramaratónec a dnes ředitel všech kolínských tradičních běhů Václav Miler.

Výsledky ankety Sportovec Kolína 2021             Fotogalerie