Jdi na obsah Jdi na menu

V sobotu zlato a dvě stříbra!

Šestnáctičlenná výprava kolínských juniorů a dorostenců se na halovém mistrovství České republiky v Ostravě rozšířila v sobotním programu letošní medailovou sbírku, kterou začala minulý týden na vícebojařském šampionátu ziskem zlata starší žákyně Natálie Olivová, ziskem zlaté a dvou stříbrných medailí. 

Jako první z Kolíňáků se představil ve skoku dalekém juniorů původně nevybraný Lukáš Kupka. Nejdelší skok předvedl v prvním pokusu, a to 605 cm, což stačilo jen na celkové 17. místo. Po něm zaklekl do startovních bloků třetího rozběhu dorostenců na 60 metrů překážek Jan Bouma, jehož cílem vzhledem k letošní výkonnosti byl postup do osmičlenného finále. A na jeho výkonu bylo vidět, že se na vrchol halové sezóny připravil výborně. V rozběhu si výrazně vylepšil osobní rekord na 8,26 s a z druhého místa postoupil pátým nejrychlejším časem do odpoledního finále.

Poté přišly na řadu rozběhy na 60 metrů. V prvém rozběhu dorostenců se představil Marek Řehák, ale ani nový osobní rekord 7,23 s mu po 4. místě těsně o jedinou setinku na postup do finále nestačil a bylo z toho celkové 9. místo. Skvěle si ve druhém rozběhu vedl Stanislav Jíra, který zvítězil, časem 7,01 si výrazně o celou desetinu vteřiny vylepšil osobní maximum a do finále postoupil druhým nejrychlejším časem. Mezi juniory hned v prvém rozběhu potvrdil Štěpán Hampl pozici největšího favorita a vítězstvím v čase 6,87 s bez problémů postoupil do finále. Ve třetím rozběhu pak Aleš Moravec doběhl na 3. místě a čas 7,12 s mu o pouhou setinu sekundy zajistil postup do finále z 8. příčky.

Finále na 60 metrů překážek se bohužel Janu Boumovi zdaleka nevydařilo tak, jako rozběh. Jeho výsledný čas 8,48 s znamenal 7. místo, ale i tak jde o jeho prozatím největší úspěch v kariéře. Jak ukázaly výsledky rozběhů, první kolínskou medailovou šancí byl ve finále na 60 metrů dorostenec Stanislav Jíra. A ten dokázal ve finále ještě vylepšit svůj skvělý osobní rekord z rozběhu, poprvé se dostal časem 6,99 s pod magickou hranici 7 sekund, a to znamenalo nečekanou a senzační stříbrnou medaili pro svěřence trenéra Antonína Morávka!

V následujícím finále juniorů na 60 metrů se představili hned dva kolínští sprinteři. Další ze svěřenců Antonína Morávka Štěpán Hampl nenechal nikoho na pochybách, kdo je v současnosti nejlepším českým juniorským sprinterem a ve výborném čase 6,83 s vybojoval suverénně pro Kolín na tomto šampionátu první zlato! Aleš Moravec pak výkonem 7,19 s uzavřel finálovou osmičku.

Současně se startem juniorského finále se rozběhla dálkařská soutěž dorostenců s Dominikem Holubem a Robinem Martinkem. Ve třetím pokusu Robin Martinek předvedl nový osobní rekord 653 a posunul se na stříbrnou pozici. Dominik Holub pak postoupil do finále ze 7. příčky. Ve čtvrtí sérii se Dominik za 646 cm posunul na konečné 6. místo, bohužel Robin po třech přešlapech pozici neudržel a skončil na nepopulárním 4. místě.

Mezitím začala také soutěž dorostenek ve skoku vysokém s účastí Denisy Pešové. Ta skákala až do 162 cm čistě, první opravy přišly na 165 cm. Naštěstí byla Denisa napotřetí úspěšná a mezi deseti dívkami, které pokračovaly v soutěži, jí patřilo 8.místo. Na následující výšce se ale karta zcela obrátila. Denisa zdolala 168 cm napoprvé a dostala se do čela soutěže. Na 171 cm ale pokračovalo ještě šest výškařek. Bohužel tady se už svěřenkyni Ratislava Šediny nedařilo, laťku třikrát shodila a stejně jako Robin Martinek medailovou pozici neudržela a skončila čtvrtá.

V rozbězích na 400 m startoval Tadeáš Krakuvčík hned v tom prvním, doběhl na 2. místě za 52,25 s a musel čekat, zda to bude stačit na postup do šestičlenného finále mezi dva nejrychlejší nevítězné časy. Bohužel už po třetím rozběhu bylo jasné, že do nedělního finále se Tadeáš nepodívá a celkově obsadil 8. místo. Ve skoku vysokém juniorek se svěřenkyním Květoslava Paříka příliš nedařilo. Kateřina Pospíšilová nezaznamenala zdařený pokus a Markéta Braunová skončila po zdolání 155 cm na 10. příčce.

Posledním sobotním medailovým želízkem v ohni byl v soutěži tyčkařů dorostenec Jakub Vítek. Ten vstoupil do soutěže až na výšce 385 cm, kterou zdolal napoprvé a v soutěži už zůstalo pouze šest tyčkařů. Podruhé byl úspěšný na 405 cm a boj o medaile se zúžil na 4 závodníky. Potřetí se Jakub představil na 420 cm, tady ale zaváhal a zdolal až napodruhé, a tak i po následném zdolání 430 cm mu patřilo v souboji o zlato s Filipem Bartoňkem průběžně druhé místo. A když pak jeho soupeř nečekaně uspěl i na 440 cm, nechal si kolínský tyčkař svůj poslední pokus na další výšku. Tento tah mu ale nevyšel, a tak z mistrovského závodu bral stříbrnou medaili.

Závěrečnou sobotní disciplínou s kolínským zastoupením byl trojskok juniorů. Tady se dařilo Josefu Bernatovi, který postoupil do finále ze 6. místa novým osobním rekordem 13,36 m. Ve finále se již nezlepšil, ale šesté místo je pro něj doposud největším úspěchem. Lukáš Kupka skončil po třech skocích na 12. příčce za 12,48 m.

Sobota tak znamenala pro kolínskou výpravu zisk zlaté a dvou stříbrných medailí, podpořených dvěma čtvrtými, dvěma šestými, jedním sedmým a dvěma osmými místy.