Jdi na obsah Jdi na menu

V sobotu vyvrcholí na kolínském stadiónu prvoligové boje

V sobotu 22. srpna vyvrcholí na stadiónu Mirka Tučka v kolínských Borkách třetím kolem letošní "okleštěná" prvoligová soutěž družstev mužů a žen. V obou kategoriích je po dvou kolech tabulka soutěže hodně zamotaná, a tak závěrečné dějství slibuje hodně dramatické boje, v nichž důležitou roli budou hrát i domácí muži a ženy.

V kategorii mužů mají vyrovnané šance na celkové vítězství hned tři týmy. Naprosto stejně jsou na tom družstva domácího Sokola Kolín-atletika a Sokola Hradec Králové, které mají na čele soutěže shodně 14 hlavních bodů. Na pomocné body jsou na tom sice kolínští atleti lépe o 11 bodíků, to ale v souboji s hradeckými nehraje žádnou roli, neboť po závěrečném kole mezi těmito týmy nemůže dojít k plichtě v hlavních bodech. Pokud některé z těchto družstev tedy třetí kolo vyhraje, zvítězí také v letošním prvoligovém ročníku. Třetím vzadu jsou atleti Slovanu Liberec, kteří ztrácejí jediný hlavní bod na vedoucí dvojici. Mají ale značné manko bodů pomocných (42 na Kolín a 33 na Hradec), takže k celkovému vítězství musí Liberec porazit oba vedoucí týmy minimálně o dvě místa, nebo v případě, že nad jedním z nich zvítězí jen o jedno místo, musí smazat rozdíl v pomocných bodech.

Ještě zamotanější je soutěž v kategorii žen, kde na celkové vítězství jsou hned čtyři adepti! Nejblíže k triumfu mají děvčata Sokola Hradec Králové, která vedou s náskokem jednoho hlavního bodu před LIAZem Jablonec a Sokolem Kolín-atletika. Pokud tedy hradecké ženy zvítězí i v posledním kole, stanou se celkovými vítězkami. K prvnímu místu jim stačí i stříbrná pozice ve třetím dějství, pokud by na tým Jablonce či Kolína udržely náskok v pomocných bodech, což je 7,5 a 23,5 bodu. Jablonec na celkové vítězství potřebuje porazit Hradec buď o dvě místa, nebo alespoň o 8 pomocných bodů (a nesmí zároveň prohrát s Kolínem o dvě místa nebo o 17 bodů). Domácí kolínské ženy by vyhrály v případě, že porazí jak Hradec, tak Jablonec, přičemž hradecké dívky musí porazit alespoň o dvě místa nebo o 24 bodů. Už více teoretickou šanci na triumf mají ženy Atletiky Stará Boleslav, které ztrácejí dva body na Hradec a po bodu na Jablonec a Kolín. Ty by musely kolo bezpodmínečně vyhrát vysokým rozdílem a ještě doufat v pro ně příznivé pořadí na dalších místech.

Letošní ligová derniéra začíná na kolínském stadiónu v 10.30 hod. Přijďte povzbudit kolínské muže a ženy v jejich boji o vítězství v letošním ročníku atletické 1. ligy!