Jdi na obsah Jdi na menu

V sobotu na gigantu Vojtěch Otta bronzový!

Patnáctka kolínských atletů bojovala o posledním únorovém víkendu v ostravské hale o medaile na mistrovství České republiky v kategoriích juniorů a dorostu.

Jako první z kolínské výpravy zaklekla do bloků v běhu na 60 metrů překážek dorostenka Amálie Schederová. Té, ačkoli se nominovala do nejlepší české čtyřiadvacítky až z jejího úplného chvostu, se rozběh velmi vydařil. Výrazně si posunula osobní maximum na 8,97 s, a to znamenalo celkové 15. místo.

Ještě lépe si vedla v rozbězích juniorek Emílie Chrastinová, která obsadila ve svém běhu druhé přímo postupové místo za 8,93 s a mohla se těšit na finále.

Podobně jako Amálie Schederová si v rozběhu dorostenců výrazně vylepšil osobní rekord další ze svěřenců Jiřího Robovského Jaroslav Hnida. Ten zaběhl výkon 8,48 s a umístěním na 16. místě si stejně jako jeho tréninková partnerka zajistil už nyní zařazení do ASCM pro rok 2024.

Jako poslední se na překážkách představil junior Matyáš Čudlý. Tomu se ale nevydařil start a v průběhu trati už ztrátu nedotáhl. Ve svém rozběhu doběhl čtvrtý za 8,38 s a nakonec mu na 9. místě chyběly na postup do finále dvě setiny.

Po překážkových šedesátkách byly na řadě ty hladké. V kategorii dorostenek si skvěle vedla další členka skupiny Jiřího Robovského Justina Špringrová. Zaběhla si výborný osobní a nový oddílový rekord dorostenek 7,67 s, což znamenalo čtvrtou příčku ze všech rozběhů a jasný postup do finále.

V kategorii dorostenců zaklekl do bloků Štěpán Veselý, jeho čas 7,47 s ale stačil jen na 22. pozici.

O mnoho lépe si vedl v rozběhu juniorů jeho kolega z tréninkové skupiny Antonína Morávka Jiří Synek. Šedesátku prolétl za 6,91 s na prvním místě a jeho čas byl jen dvě setiny za nejrychlejším výkonem ze všech rozběhů. Šimon Kratochvíl zaběhl čas 7,24 s a obsadil celkové 21. místo.

Pak už se začala rodit první kolínská medailová radost. V soutěži dorosteneckých koulařů sice Vojtěch Otta pokazil první pokus, ale ve druhé sérii poslal své pětikilogramové náčiní na 15,07 m a zařadil se na třetí pozici. A jak se ukázalo, letošní soutěž byla zcela atypická. Obvykle boj o medaile vrcholí v závěrečných dvou sériích, tentokrát se ale na pořadí od druhých pokusů nic nezměnilo, a tak si svěřenec Kláry Tučkové a Jiřího Tučka odnesl ze stupňů vítězů svou první mistrovskou medaili.

Mezitím ale pohasla další kolínská medailová šance. S tou nastupovala do soutěže juniorských dálkařek Emílie Chrastinová, druhá závodnice letošních tabulek. V průběhu soutěže absolvovala i finálový závod na 60 metrů překážek, v němž obsadila 7. místo časem 8,99 s. Pak se ale ve své hlavní disciplíně do finálové osmičky probojovat nedokázala. Dolétla nejdále na 538 cm, obsadila 12. příčku, když do finále jí chyběly 3 centimetry.

Na řadu přišla finále běhu na 60 metrů. Nejprve o medaili bojovala dorostenka Justina Špringrová. Finále jí sice nevyšlo tak skvěle jako rozběh, ale čas 7,75 s znamenal výborné 5. misto a pro Justinu velký úspěch.

Naopak zklamaný byl po finále juniorů Jiří Synek. Ten byl na finálový závod hodně namotivovaný, ale nevydařil se mu start a cílem proběhl za 7,02 s na šestém místě.

Junior Matěj Novák proklouzl do startovní listiny rozběhů na 400 metrů až z pozice náhradníka. V závodě dosáhl času 52,57 s a obsadil 22. pozici 

Posledním Kolíňákem startujícím v sobotu byl ve skoku o tyči dorostenec Vojtěch Slavík. Ten napodruhé zdolal základ 362 cm, poté se napoprvé přenesl přes 382 cm, ale na výšce nového osobního rekordu 397 cm se mu už nedařilo a skončil na 12. místě.