Jdi na obsah Jdi na menu

V Ostravě skvělá Jiranová, výborný Soukal

Ostrava má za sebou největší český halový závod - Stříbrný mítink WIT - Czech Indoor Gala. Na něm zazářila odchovankyně kolínské atletiky Helena Jiranová, v národním programu se dařilo i mladým kolínským sprinterům.

Helena Jiranová se v kvalitní mezinárodní konkurenci blýskla už v rozběhu, který jasně vyhrála v čase 8,09 s a zaostala za svým nedávným osobním maximem jen o dvě setiny. Ve finálovém závodě ve vyrovnaném souboji s Dánkou Graversgaardovou pak srazila ze svého maxima čtyři setiny a výkonem 8,03 s se posunula na druhou příčku českých historických tabulek. Na český rekord Lucie Škrobákové, která pro zajímavost v minulosti hostovala za kolínská družstva juniorek a žen, jí chybí 8 setin.

V národním programu mítinku se představila trojice kolínských mládežnických sprinterů. Nejrychlejší byl junior Lukáš Soukal, který v běhu na 200 metrů překonal časem 22,04 s svůj halový osobní rekord a posunul se na třetí místo aktuálních českých tabulek pouhých 9 setin za jejich lídra. V běhu na 60 metrů dosáhl času 7,11 s. Jen o tři setiny byl ve svém osobním rekordu pomalejší dorostenec Jiří Synek, který se tak dostal na pátou příčku dorosteneckých tabulek. Méně se už dařilo junioru Šimonu Kratochvílovi, který zaběhl časy 7,25 s a 22,61 s, a start na halovém šampionátu tak stoprocentně jistý ještě nemá.

O den dříve na halových závodech v Jablonci nad Nisou potvrdila vysokou formu také juniorka Natálie Olivová. Ta je velkou medailovou favoritkou pro vícebojařský šampionát, ale vysoko je v tabulkách i v individuálních disciplínách. V Jablonci běžela 60 metrů překážek za 9,08 s a je v této disciplíně aktuálně pátá, ve skoku dalekém dolétla na 555 cm a v českých tabulkách jí patří třetí místo, stejně jako ve vrhu koulí, v němž se v Jablonci dostala na 11,68 m. Ve skoku vysokém se představila Anita Hrušková, která se dělí o vedení českých tabulek, a tentokrát překonala 161 cm. Dařilo se také dorostenci Matyáši Čudlému, který zaběhl 60 metrů překážek jen setinu za osobákem za 8,38 s a drží tabulkovou pátou příčku.