Jdi na obsah Jdi na menu

Úraz Matyáši Čudlému start v evropském finále neumožnil

Letošní mistrovství Evropy dorostu proběhl od 4. do 7. července v izraelském Jeruzalémě. Kolínskou atletiku na něm reprezentoval svěřenec Martina Radikovského a Oldřišky Marešové Matyáš Čudlý. Ten nastoupil do kvalifikace výškařů v úterním odpoledni.

Kvalifikace zpočátku vypadala na jednoduchou záležitost. Kvalifikační limit byl sice 209 cm, ale už na výšce 202 cm to dlouho vypadalo na rychlý konec. Po druhých pokusech na této výšce byla totiž pouze desítka úspěšných a mezi nimi i kolínský výškař, který 197 cm zdolal napoprvé a přes 202 cm se dostal druhým skokem.

Ve třetí sérii byli ale úspěšní další čtyři skokané, a tak se muselo pokračovat na výšce 206 cm. A právě na této výšce se Matyášovi přihodila obrovská nepříjemnost. Při svém prvním pokusu po rychlém rozběhu za letu téměř úplně minul dopadovou plochu, která tak v podstatě vůbec nezbrzdila jeho dopadovou rychlost, a Matyáš přistál zcela mimo doskočiště. Po chvíli, kdy se kolem něj sběhli pořadatelé, vstal a odešel po svých, pokračovat v soutěži již ale nemohl. Nakonec současný nejlepší kolínský výškař skončil v jeruzalémské nemocnici a vyšetření potvrdilo otřes mozku.

Přes 206 cm se dostalo jen sedm výškařů, a tak 202 cm zdolaných na druhý pokus zajistilo Matyášovi účast ve čtvrtečním finále. Bohužel zdravotní stav Matyášovi nedovolil do finále nastoupit a užít si největší úspěch své dosavadní kariéry. 

Výraznou kolínskou stopu ale vedle Matyáše Čudlého napsal v Jeruzalémě také trenér Ratislav Šedina, který byl na evropském šampionátu se svou táborskou svěřenkyní Lurdes Glorií Manuel, která postoupila do finále běhu na 400 metrů nejrychlejším časem 53,56 s a ve středečním podvečeru vybojovala stříbrnou evropskou medaili, když o tu nejcennější přišla až těsně před cílem.