Jdi na obsah Jdi na menu

Světové výkony Špotákové a Vadlejcha v Kolíně!!!

Ten, kdo v nádherném čtvrtečním letním podvečeru zavítal na atletický stadión Mirka Tučka v kolínských Borkách, rozhodně nelitoval. Téměř tři stovky diváků, ke kterým se dostala zpráva o startu Barbory Špotákové a Jakuba Vadlejcha na malém mítinku ze seriálu kolínských vrhačských čtvrtků, vytvořili pro závod oštěpařů vynikající kulisu.

Už v rozcvičování předvedli vedoucí žena letošních světových tabulek a vítěz posledního mítinku Diamantové ligy, že po závěrečné tuzemské přípravě mají vynikající formu. Ve vlastní soutěži pak Barbora Špotáková hned prvním hodem vymazala velmi kvalitní rekord kolínského stadiónu, který držela Nikol Ogrodníková hodem dlouhým 60,04 m, když oštěp z její ruky zaletěl těsně pod hranici 62 metrů. Vzápětí to v publiku jen zahučelo, neboť Jakub Vadlech trefil svým prvním pokusem skvěle 800 gramů těžké náčiní a oštěp se zapíchl až za hranicí světové supertřídy za 85 metrů. Diváci ale nakonec jásat nemohli, neboť rozhodčí u odhodu odmával oštěpaři pražské Dukly zhruba deseticentimetrový přešlap. 

Ve druhé sérii se světová rekordmanka za šedesátku nedostala a také Jakubu Vadlejchovi se druhý hod tolik nevydařil, přesto ale oštěp doletěl těsně za hranici 80 metrů. Ve třetím pokusu se mu ale podařilo zlepšit a i on překonal o několik decimetrů svůj vlastní rekord stadiónu, který měl do té doby hodnotu 82,52 m. Naopak ve čtvrtých pokusech posunula svůj výkon za hranici 62 metrů i Barbora Špotáková.

V posledních dvou sériích to ale přišlo. Nejprve výborné publikum nabudilo Jakuba Vadlejcha. Ten v páté sérii trefil oštěp tak, že od prvních metrů letu bylo všem jasné, že tentokrát to bude hodně daleko. Mezi diváky to jen zahučelo a pak už vybuchli nadšením, když se náčiní zabodlo daleko za čáru označující hranici 80 metrů! Moderátor byl se svým odhadem, že by to mohlo být za 86 metrů, opatrnější, rozhodčí naznačovali, že by to mohlo být ještě dál! Zahanbit se nechtěla dát ani Barbora Špotáková. I ona trefila oštěp v poslední sérii skvěle a diváci mohli vybuchnout podruhé, protože právě viděli jeden z letošních nejdelších hodů na světě!

Následné oficiální přeměření výkonů jen potvrdilo, že kolínský stadión byl svědkem výkonů, které by v Riu s největší pravděpodobností znamenaly zisk medaile! Barbora Špotáková předvedla svůj letošní druhý nejdelší hod 66,06 m, což je letos čtvrtý nejlepší výkon na světě! Jakub Vadlejch dokonce vylepšil svůj osobní rekord hodem dlouhým 87,20 m, což je devátý nejdelší hod na světě a Jakuba řadí na šestou příčku světových tabulek.

Barbora Špotáková v následujícím rozhovoru potvrdila, že je s posledním testem před odletem nadmíru spokojená, i když nemá moc ráda, když se jí před důležitou soutěží podaří tak daleký hod. Na námitku moderátora, že tedy není potřeba 66 metrů považovat za daleký hod a že na olympiádě by to mohlo být klidně o tři metry dál, se smíchem odpověděla, že se skutečně cítí po závěru přípravy unavená a že hodu ještě chyběla závěrečná rána, takže by ten "odborný" odhad o tři metry dál na olympiádě určitě brala. Jakub Vadlejch potvrdil, že v Kolíně se mu vždy hází výborně a že cítí vyrovnanou formu. Přiznal ale, že o olympijském finále zatím nepřemýšlí, protože nejdůležitější je hodně psychicky náročná kvalifikace, přes kterou se ani nejlepší světoví oštěpaři nemusí do finále probít. Oba dva pak poděkovali skvělým divákům a pozvali je ke sledování oštěpařských závodů v Riu.

Zatímco oba oštěpaři odlétají do Brazílie až v pondělí, s kolínskými diváky se přímo v olympijském oblečení rozloučila kolínská olympionička Kateřina Šafránková, která si nechtěla nechat ujít vystoupení svých reprezentačních kolegů na jejím domovském stadiónu, ačkoli přímo z něj musela s trochou zpoždění spěchat na letiště, neboť odlétala již ve 23 hodin do Ria, a měla by tak stihnout slavnostní zahájení olympiády.

 

Náhledy fotografií ze složky oštěp - autoři Z. Hejduk, M. Bílek