Jdi na obsah Jdi na menu

Stříbro Šárky Buranské, bronz Štěpána Hampla!

Třetí únorový víkend patřil bojům o tituly halových mistrů České republiky, které probíhaly v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce. Do závodů zasáhla také osmička reprezentantů Sokola Kolín - atletika.

Jako první se představil v rozběhu na 800 metrů Martin Coubal. Ten ve druhém rozběhu obsadil čtvrté místo, ale čas 1:59,57 min. na postup zdaleka nestačil a znamenal celkově až 13. místo. Naopak bez problémů se do nedělního finále běhu na 400 metrů probojovala Zdeňka Seidlová, která bezpečně vyhrála svůj první rozběh a její čas 55,22 s byl celkově čtvrtý.

V rozbězích na 60 metrů startovali tři kolínští sprinteři. Mladičká dorostenka Jana Šafránková se nedostala pod hranici 8 vteřin a časem 8,01 s skončila celkově osmnáctá. V závodě mužů v prvním rozběhu startoval junior Stanislav Jíra a po výborném výkonu si posunul osobní rekord na 6,89 s, doběhl třetí a musel čekat na výsledky dalších dvou rozběhů, zda mu tento vynikající čas nezajistí senzační postup do finále. Skvělý osobní rekord zaznamenal ve třetím rozběhu také Štěpán Hampl, když ve vyrovnaném souboji s českým rekordmanem na 100 metrů Janem Velebou prohrál pouze o tisíciny v čase 6,73 s a z druhé příčky jasně postoupil. O senzačním postupu Stanislava Jíry do finále nakonec rozhodoval los, neboť ve druhém rozběhu se o setinu před něj dostal slávista Svoboda a Rusek z pražské Dukly jeho výkon vyrovnal a s kolínským sprinterem se dělil o osmou příčku.V rozbězích na 60 metrů překážek startoval šestý Kolíňák Jiří Kunt. Ve svém druhém rozběhu obsadil čtvrtou příčku v čase 8,63 s a v pořadí disciplíny mu patřilo 14. místo.

A pak již přišlo mužské finále nejkratšího sprintu se dvěma svěřenci Antonína Morávka na startu. A oba se znovu vytáhli. Štěpán Hampl po velikém souboji s Dominikem Záleským, jemuž podlehl o pouhé 4 setiny, a Janem Velebou, který jej předčil o pouhou setinu, vybojoval v novém osobním a kolínském rekordu 6,72 s svou první medaili mezi muži a navíc zaostal pouhé dvě setiny za českým juniorským rekordem! Stanislav Jíra pak také o setinu vylepšil své maximum na 6,88 s a obsadil výbornou sedmou příčku.

V nedělním pořadu se jako první představila v trojskokanském sektoru velká kolínská medailová šance Šárka Buranská. V prvním pokusu se výkonem 12,11 m dostala na bronzovou příčku, ale hned následujícím skokem se zlepšila na 12,39 m a polepšila si na druhé místo. Stříbrnou medaili pak ještě pojistila pátým pokusem dlouhým 12,40 m a v poslední sérii doletěla dokonce na 12,67 m!

V medailový zisk věřila ve finále na 400 metrů i Zdeňka Seidlová. Té se ale v nečekaně kvalitním závodě nepodařilo napodobit Štěpána Hampla a Šárku Buranskou a doběhla na čtvrtém místě časem 54,47 s.

Tečku za kolínskou účastí na letošním šampionátu udělala skvělým výkonem dorostenecká výškařka Denisa Pešová. Svěřenkyně Ratislava Šediny již úspěšným pokusem na 171 cm postoupila mezi čtyři nejlepší české výškařky a senzační čtvrtou příčku pak potvrdila i úspěšným třetím pokusem na 176 cm.

Velmi úspěšné kolínské vystoupení na letošním halovém mistrovství České republiky tak přineslo modrobílým barvám stříbrnou a bronzovou medaili, dvě čtvrtá a jedno sedmé finálové místo.