Jdi na obsah Jdi na menu

Stříbrná štafeta, bronzoví Amálie Schederová, Antonín Adam a Kryštof Šantrůček!

Za deštivého a studeného počasí proběhlo v Jablonci nad Nisou letošní mistrovství České republiky v kategorii žáků a žákyň. Kolínskou atletiku na něm v konkurenci mladých atletů ze 141 (!) klubů reprezentovalo dvanáct chlapců a děvčat v individuálních disciplínách a dalších pět ve štafetách.

 

Jako první nastoupili ke své disciplíně překážkáři na 100 metrů. V rozběhu si výborně vedla Amálie Schederová, která doběhla v novém osobním rekordu 14,30 s na druhém, přímo postupovém místě, a do finále prošla třetím nejrychlejším časem, který je zároveň novým kolínským historickým rekordem. O chvíli později ji napodobil další svěřenec trenéra Jiřího Robovského Kryštof Šantrůček. Ten dokonce ve svém rozběhu zvítězil v čase 13,91 s, který byl v rozbězích čtvrtý nejrychlejší. Jaroslav Hnida dosáhl výkonu 14,43 s a to pro něj znamenalo celkovou třináctou příčku.

 

Mezitím se už ale v areálu v Srnčím dole rodilo velké překvapení. Teprve čtrnáctiletý svěřenec trenérky Kláry Tučkové Antonín Adam se při svém prvním velkém startu na republikovém šampionátu nenechal rozhodit ani nervozitou, ani studeným deštěm, a hned v první sérii si hodem dlouhým 42,78 m vylepšil osobní rekord a zajistil si finálovou osmičku. Ve druhé sérii dokázal ještě přidat téměř dva metry a výkonem 44,63 m se usídlil na stříbrné příčce. Tu udržel až do páté série, kdy o ni přišel o pouhé tři centimetry, ale medailovou pozici již udržel. Po zisku nečekané bronzové medaile jej jen trochu mohl mrzet titěrný rozdíl tří centimetrů, který jej připravil o možnost reprezentovat Českou republiku na mezistátním utkání.

 

V rozbězích na 60 metrů startovali další kolínští atleti. Sofie Bébrová dosáhla času 8,02 s, ve svém rozběhu obsadila pátou příčku a od postupu do finále ji dělily jen čtyři setiny sekundy. Celkově obsadila jedenácté místo. Štěpán Veselý doběhl v rozběhu na čtvrté pozici v čase 7,46 s a jeho na celkové desáté příčce dělilo od finále sedm setinek.

 

V hodu diskem žákyň startovala Ema Hrabáková, která teprve před 16 dny absolvovala svůj první závod v této disciplíně a dokázala se probojovat na poslední chvíli i na šampionát. V mokrém kruhu hodila nejdále 31,30 m a to pro ni znamenalo dvanácté místo.

 

V rozbězích na 800 metrů se na start postavil Ondřej Kašička. V druhém rozběhu skončil na páté pozici výkonem 2:13,66 min. a v konečném pořadí ze všech tří běhů obsadil 14. příčku. V běhu na 1500 metrů běžela Simona Grumlová, která zaběhla čas 5:30,40 min. a skončila na devátém místě.

 

Zaútočit na medaili chtěli ve finále běhu na 100 metrů překážek jak Amálie Schederová, tak Kryštof Šantrůček. Amálii se ale nepodařil start, když při něm zaškobrtla a ztratila kontakt s čelem závodu, přesto ale dokázala bojovným výkonem získat alespoň kvalitní pátou příčku v čase 14,64 s. Její čas z rozběhu stačil ve finále na zisk bronzové medaile. Start se tak úplně nevydařil ani Kryštofu Šantrůčkovi, ale velikým zrychlením se ve druhé polovině trati dokázal o jedinou setinku časem 13,67 s na cílové čáře protlačit k zisku bronzové medaile!

 

Další medailové želízko v ohni měla kolínská atletika v hodu diskem žáků. V něm si v dešti velmi dobře vedl teprve mladší žák (!) Josef Pazdera, který hned prvním hodem poslal své kilogramové náčiní do vzdálenosti 42,15 m a dlouho se držel na medailovém pozici. O tu přišel až ve třetí sérii a ze čtvrtého místa mu nepomohlo ani zlepšení v pátých pokusech na 42,17 m. Nakonec mu z bramborové pozice chyběl k bronzu metr. I čtvrtá příčka je ale pro tohoto mladého vrhače, který bude v žákovské kategorii ještě dva roky, velký úspěch.

 

Nedařilo se výškařce Kristýně Juřicové, které se nepodařilo v těžkých podmínkách překonat základní výšku. 

 

Sobotní program uzavřely štafety na 4x60 metrů. Dívky bojovaly dokonce v šesti bězích a kolínské kvarteto Aneta Benešová, Martina Ježková, Amálie Schederová a Sofie Bébrová se představilo ve třetím běhu. Po vydařených předávkách v tomto běhu jasně zvítězilo v čase 30,20 s, který v celkovém součtu stačil na velmi kvalitní šestou příčku.

 

Kolínské sprinterské štafety chlapců se představily dokonce dvě. V prvním běhu startovala sestava Radek Novák, Štěpán Veselý, Kryštof Šantrůček a Jaroslav Hnida a předvedla skvělý výkon. Výborným časem 27,50 s doběhla na druhé příčce, když vítězná sestava USK Praha zaběhla rekord mistrovství ČR 26,92 s. Kolínské svěřence trenérů Antonína Morávka a Jiřího Robovského již nikdo z dalších běhů ze stříbrné pozice nedokázal sesadit, a získali tak již třetí medaili pro Sokol Kolín-atletika. Druhá sestava Šmejkal, Dupák, Musil, Holeček finišovala jako druhá ve třetím běhu za 29,34 s a celkově obsadila patnácté místo. 

 

Nedělní program opět za deště a ještě většího chladu pouhých 6 stupňů Celsia zahájila z kolínských závodnic jako první kladivářka Ema Hrabáková. Té se podařilo poslal tříkilogramové náčiní nejdále ve třetí sérii, a to na 35,59 m, a tímto výkonem obsadila třináctou pozici.


Výborně si vedla v dálkařském sektoru Sofie Bébrová. Ve větrné soutěži, neboť na hlavním stadiónu se k nečasu přidal i silný nárazový vítr, dolétla prvním pokusem na 520 cm a zaujala sedmou pozici. V druhém skoku přidala tři centimetry, ale klesla na poslední postupovou pozici. Třetí pokus jí ale vyšel náramně a stopu zanechala až na 547 cm a posunula se na čtvrté místo. O nový osobní i kolínský historický rekord ji ale připravila příliš silná podpora větru 3,0 m/s. Ve finálových pokusech se už zlepšit nedokázala a klesla na konečnou pátou příčku, ale osobní rekord si přece jenom vylepšila posledním skokem dlouhým 542 cm s regulérní podporou větru.


V rozbězích na 200 metrů překážek si výborně vedli Amálie Schederová a Jaroslav Hnida. Amálie Schederová si zajistila v nejrychlejším rozběhu, z nějž postupovaly i třetí a čtvrtá závodnice v pořadí, přímý postup z druhé příčky časem 29,67 s. Stejně skvěle si vedl i Jaroslav Hnida, který rovněž doběhl na druhém místě ve výborném čase 26,93 s, ale i jeho o osobní a zároveň historický kolínský rekord připravil příliš silný vítr o rychlosti 2,9 m/s. Druhý kolínský zástupce v této disciplíně Kryštof Šantrůček skončil výkonem 27,21 s na celkovém 17. místě.


Další finálovou účast vybojoval v rozbězích na 150 metrů Štěpán Veselý. Ve svém rozběhu doběhl sice na třetí příčce, ale vyrovnaný osobní rekord 17,49 s jej posunul do finálové osmičky. Martin Dupák se ve své mistrovské premiéře předvedl také ve velmi dobrém světle, když výkonem 18,06 s skončil na patnáctém místě, a zajistil si tak pro příští rok místo v atletickém sportovním centru mládeže zřízeném Středočeským krajem.


A potom již přišla na řadu další kolínská medailová disciplína. Ve finálovém běhu na 200 metrů překážek Amálie Schederová běžela výborně, dokázala na rozdíl od většiny soupeřek vylepšit svůj čas z rozběhu na 29,43 s a vybojovala bronzovou medaili! Skvěle běžel ve finálovém závodě také Jaroslav Hnida. Ten obsadil šesté místo za 26,68 s, ale rekordní zápis mu opět odvál vítr +2,4 m/s.


Poslední individuální kolínskou finálovou účast absolvoval v běhu na 150 metrů Štěpán Veselý. Ten ve finálovém běhu běžel o osm setin pomaleji než v rozběhu a čas 17,58 s pro něj znamenal sedmou příčku mezi nejrychlejšími českými sprintery.


Celý pořad nepřízní počasí pronásledovaného šampionátu uzavřely štafety na 4x300 metrů. V nich si vedly velmi dobře kolínské dívky, které v sestavě Martina Ježková, Aneta Benešová, Sofie Bébrová a Amálie Schederová zaběhly čas 2:54,41 min. a mezi 40 (!) startujícími štafetami obsadily výbornou šestou příčku! Štafeta chlapců Martin Dupák, Ondřej Musil, Jan Šmejkal a Štěpán Holeček časem 2:44,26 min. obsadila devatenáctou pozici.


Kolínským žákům a žákyním se tak letošní vystoupení na vrcholu atletické sezóny vydařilo. Ke stříbru sprinterské štafety, bronzovým medailím Amálie Schederové, Antonína Adama a Kryštofa Šantrůčka přidali i sedm finálových umístění. V oficiálním medailovém pořadí 60 klubů, které získaly alespoň jednu medaili, obsadili sice až 32. příčku, neboť jim chyběla zlatá medaile, o něž se podělilo hned 30 klubů, ale více než čtyři kolínské medaile získaly pouze atleti Sokola České Budějovice a Sokola Opava!