Jdi na obsah Jdi na menu

Štafeta žáků těsně čtvrtá v prvním dnu šampionátu

Na atletickém stadiónu Mirka Tučka v Borkách zahájilo v pátek 20. září třídenní Mistrovství České republiky žáků a žákyň, na kterém startuje na 700 nejlepších mladých atletů z Čech, Moravy a Slezska. Do pátečních bojů zasáhlo 23 kolínských závodníků a největšího úspěchu dosáhla štafeta starších žáků na 4x60 metrů, které chyběly pouhé dvě setiny sekundy k zisku bronzových medailí.

V pátečním programu byla zařazena celá řada kvalifikací a jen několik finálových disciplín. Jednou z nich byly štafeta na 4x60 metrů, kde měla kolínská atletika medailové želízko v podobě štafety starších žáků. Sestava A ve složení Konvalina, Synek, Kratochvíl a Vinduška byla nasazena do prvního nejsilnějšího běhu, v němž po nevyvedené poslední předávce sice doběhla v čase 27,81 s  třetí, ale byla následně diskvalifikována. Po protestu se ale ukázalo, že kolínská štafeta pravidla neporušila, byla vrácena do výsledků, nicméně plzeňští vítězové druhého běhu se před Kolíňáky dostali o pouhé 2 setiny, a odsunuli je tak na konečnou čtvrtou pozici, což bylo nejlepší páteční kolínské umístění. Druhá kolínská štafeta ve složení Svoboda, Douděra, Boháč, Pernica skončila v čase 28,80 s na 10. příčce. Dívčí štafeta v sestavě Cardová, Vlková, Kopelentová, Pesslová skončila na 18. místě za 31,34 s a kvarteto Novotná, Hroudová, Marvánková, Vitoušová svůj běh nedokončila.

Jen v jediné páteční finálové individuální disciplíně měla kolínská atletika zastoupení. V hodu kladivem žákyň si odbyla svou mistrovskou premiéru Sára Šlégrová. Té se vstup do závodu úplně nevydařil, když prvé dva pokusy poslala mimo výseč a k záchraně v soutěži jí zbývala poslední možnost. V té poslala své tříkilogramové náčiní do vzdálenosti 38,55 m, což ji v celkovém pořadí zařadilo na 9. místo pouhých 16 cm od finálové osmičky. 

V kvalifikačních bojích si nejlépe vedly oštěpařky. Vendula Hroudová v novém osobním rekordu 38,54 m a Anna Radikovská po hodu dlouhém 37,82 m postoupily bez problémů ze 3. a 4. pozice do sobotního boje o medaile. Do finálové dvanáctky proklouzl i výškař Jakub Douděra, který v kvalifikaci zdolal 174 cm, zatímco Matyáš Čudlý po výkonu 169 cm už zůstal mimo finále na 14. příčce. Velkou smůlu měli v rozbězích na 300 metrů Šimon Kratochvíl, kterému po osobním rekordu 37,65 s uteklo finále A o pouhé 2 setiny a poběží tedy "jen" finále B, i Andrea Vlková, které na 13. příčce uniklo finále B po výkonu 43,12 s, jen o tisíciny sekundy. Do semifinále nejkratšího sprintu na 60 metrů se podařilo z poslední 16. pozice proniknout Jiřímu Synkovi v čase 7,58, zatímco Michal Boháč po výkonu 7,60 s zůstal na 18. místě dvě příčky od postupu. Do semifinálových bojů na 100 metrů překážek se 10. nejlepším časem 15,18 s probojovala také Barbora Štěrbová, zatímco Matyáš Čudlý byl ve stejně disciplíně diskvalifikován pro přetah nohy mimo překážku. V kvalifikaci diskařek se představila Alžběta Černá, která vylepšila svůj osobní rekord na 28,90 m, ale tento výkon těsně nestačil na postup do finále a kolínská diskařka obsadila 15. místo. Poslední kolínský páteční zástupce Vlastimil Trnka obsadil ve vrhu koulí výkonem 11,15 m 24. pozici, ale jeho hlavní disciplínou je sobotní hod kladivem.