Jdi na obsah Jdi na menu

Sprinterky Jana Šafránková a Kristýna Šlehubrová stříbrné ve štafetě!

V pondělí začaly na letošní Olympiádě dětí a mládeže v Brně atletické soutěže. Mladí kolínští atleti tvoří více jak třetinu výpravy Středočeského kraje, neboť jich bylo na tuto vrcholnou událost konající se jednou za dva roky nominováno čtrnáct. A hned v úvodní den byli Kolíňáci pořádně vidět.

První den vrcholily pouze dvě soutěže, a to hod oštěpem starších chlapců i dívek. A právě zde měla kolínská atletika hned trojnásobné zastoupení. A všem třem oštěpařům se prestižní závod vydařil. Nejvíce pak Jakubu Dudášovi, který si hned prvním hodem 47,02 m zajistil účast ve finálové osmičce. Ve třetí sérii si vylepšil osobní rekord na 47,75 m a ve čtvrtém pokusu dokonce na 49,82 m. Stále mu ale patřila 5. pozice. V poslední sérii ale předvedl další obrovské zlepšení na 52,97 m a vybojoval bronzovou medaili! 

dudas.jpg

Druhý kolínský zástupce Filip Moc proklouzl do osmičlenného finále třetím hodem dlouhým 45,12 m a také on si posledním hodem vylepšil osobní rekord na 47,33 m, což mu vyneslo 7. místo. Na stejné umístění a bodový příděl pro Středočeský kraj dosáhla v soutěži děvčat Žaneta Vrbová, která si zajistila finále hned prvním hodem dlouhým 33,74 m a v poslední sérii se zlepšila na 34,80 m. 

Ostatní disciplíny měly na pořadu kvalifikační kola. V rozbězích na 60 metrů se představili starší žáci Jiří Šámal a Jan Vilím a starší žákyně Kristýna Šlehubrová a Jana Šafránková a tři z nich postoupili do semifinále. Jiří Šámal zaběhl výborných 7,25 s, ale radost z "osobáku" mu vzal o desetinku silnější vítr v zádech, než je povoleno. Na rozdíl od něj Jana Vilíma ani výrazný osobní rekord 7,44 s z 18. místa o pouhé dvě setiny do semifinále neposunul. To si naopak vybojovala obě děvčata, Kristýna Šlehubrová v osobním maximu 7,91 s a Jana Šafránková za 8,00 s. Do finále se pak probila jen Jana Šafránková, která ve větrném semifinále běžela rychlých 7,85 s, Kristýně Šlehubrové 7,89 s o dvě setiny nestačilo a skončila devátá. Jiří Šámal doběhl na 11. místě v osobním rekordu 7,28 s.

Natálie Olivová si mezi staršími žákyněmi zajistila finálovou účast zdoláním kvalifikačního limitu jak ve skoku dalekém, tak ve skoku vysokém, stejně tak hladce uspěl ve výšce Stanislav Bělka. Ostatní Kolíňáci už tolik štěstí neměli. V běhu na 100 m překážek zaběhl Tomáš Konvalina rychlých, ale větrných 14,19 s a o jedinou příčku mu finále uniklo, Josef Šedivý za 14,71 s skončil třináctý. Mladšímu žáku Antonínu Tvrzníkovi chyběl ve skoku dalekém po výkonu 499 cm jediný centimetr k zdolání limitu a obsadil také 13. místo. Filip Moc ve skoku vysokém zdolal 160 cm, a to stačilo jen na 18. místo, a  starší žák Tomáš Forman skončil v dálce na 20. příčce výkonem 556 cm. Starší žákyně Linda Radoňská v běhu na 800 m zaběhla čas 2:29,88 min., a to znamenalo rovněž 20. místo.

V úterním programu se jako první z kolínských nadějí představila ve finále skoku dalekého starší žákyně Natálie Olivová. Té se ale vůbec nevedlo, nejdále skočila pouze 479 cm a na 17. místě skončila i mimo bodovanou čtrnáctku. Body na konto středočeského výběru připsal mladší žák Antonín Tvrzník, který v hodu míčkem vybojoval 10. místo výkonem 60,24 m. Na ještě výraznější bodový zisk dosáhla Jana Šafránková ve finále běhu na 60 metrů, když doběhla na výborné 7. příčce, ale tentokrát silný protivítr 2 m/s ubíral hodně setinek, a tak z času 8,12 s nadšená být nemohla.

safrankova_jana.jpg

Naopak spokojeností mohl zářit po rozběhu na 300 metrů Jan Vilím. Do záplavy vynikajících časů, které výrazně přepsaly letošní české žákovské tabulky, se totiž zařadil také kolínský sprinter, který v posledním rozběhu doběhl třetí ve více než o vteřinu vylepšeném osobním rekordu 37,14 s a jako osmý se vmáčkl do středečního finálového závodu.

vilim.jpg

V posledním dnu atletických soutěží se druhý start, tentokrát ve vrhu koulí, Jakubu Dudášovi příliš nevydařil. Jeho nejdelší byl třetí pokus, kterým poslal čtyřkilogramovou kouli na 10,77 m, což ale znamenalo až 21. místo a nulový bodový zisk. Ten přinesl až finálový start Jana Vilíma v běhu na 300 metrů. Svůj osobní rekord z rozběhu sice už vylepšit nedokázal, ale jeho druhý nejlepší čas v kariéře 37,46 s znamenal velmi kvalitní 7. místo. Na stejné příčce se umístil i výškař Stanislav Bělka, kterého ale výkon 171 cm rozhodně nepotěšil, neboť při své výkonnosti rozhodně pomýšlel výše.

belka.jpg

Posledním individuálním kolínským želízkem v ohni byla ve výškařském sektoru starší žákyně Natálie Olivová. Ta si počínala výborně a až do konce bojovala o medaili. Na jediný centimetr se dokázala přiblížit svému maximu, když na třetí pokus překonala 165 cm, ale právě opravy na této výšce ji připravily o bronz, na který bylo třeba zdolat tuto výšku na poprvé, a tak kolínská výškařka obsadila 5. místo.

Atletický program olympiády zakončily štafety na 4x60 metrů. Antonín Tvrzník startoval v kvartetu mladších chlapců, který byl časem jedenáctý. Středočeská sestava starších chlapců Šedivý, Konvalina, Vilím, Šámal složená ze samých Kolíňáků vybojovala pro svůj tým časem 27,81 s výborné 5. místo. Nejlépe se vedly starší dívky v sestavě s Janou Šafránkovou a Kristýnou Šlehubrovou, které v čase 29,78 s vybojovaly stříbrné medaile.

stafeta_hosi.jpg

Z kolínských závodníků si tedy stříbro ze štafety vezou domů právě Jana Šafránková a Kristýna Šlehubrová, bronz oštěpař Jakub Dudáš a do finálové osmičky se probojovali pátá výškařka Natálie Olivová a sedmí sprinteři Jan Vilím a Jana Šafránková, výškař Stanislav Bělka a oštěpaři Filip Moc a Žaneta Vrbová.

vyprava.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky odm