Jdi na obsah Jdi na menu

Sofie Bébrová má stříbro a oddílový rekord!

Nedělní pořad zahájily z kolínského pohledu hned tři technické disciplíny najednou. V soutěži dorosteneckých výškařů se podruhé na šampionátu představil Vojtěch Slavík. Ten zahájil na 176 centimetrech a tuto výšku zdolal až na třetí pokus. Přes hodnotu osobního maxima 181 cm se ale už nedostal a bylo z toho dělené jedenácté místo.

Velkou smůlu měla juniorská trojskokanka Viktorie Hroudová, která se postupně zlepšovala z 10,80 m přes 10,92 až na 11,07 m a z desáté příčky jí scházel do finálové osmičky jediný centimetr.

Nejlépe si z úvodních třech nedělních disciplín vedl juniorský tyčkař Antonín Tvrzník. Ten si napoprvé poradil se 412, 432 i 447 centimetry a napotřetí překonal i výšku nového osobního rekordu 462 cm, a to mu vyneslo výborné šesté místo.

Skvěle si vedl v rozběhu na 200 metrů junior Šimon Kratochvíl. Ten sice ve svém běhu prohrál boj o přímý postup a doběhl druhý, ale osobní maximum 22,12 s mu vynesl postup do finálové pětice čtvrtým nejrychlejším časem. Mezi dorostenci startoval Štěpán Veselý, který zaběhl čas 24,09 s a skončil na sedmnáctém místě, když od šestnáctky, zaručující zařazení do ASCM, jej dělily jen tisíciny.

Naopak soutěž juniorských koulařek se vůbec nevyvedla Anně Radikovské. Na kluzkém kruhu se jí nepodařilo srovnat s technikou a po dvou nezdařených pokusech zapsala jen 10,10 m a obsadila 14. příčku.

Velkým, bohužel pro kolínské příznivce nepříjemným překvapením skončila soutěž juniorských výškařů. Nedařilo se v ní Antonínu Tvrzníkovi, který těsně po ukončení svého tyčkařského působení zdolal na třetí pokus pouze svou základní výšku 178 cm a skončil třináctý, ale ani největšímu kolínskému medailovému želízku Matyáši Čudlému. Ten má letos na kontě 210 cm, ale v Ostravě se trápil od počátku soutěže. Opravoval 187 i 191 cm, pak sice napoprvé překonal 194 cm, ale při druhém neúspěšném skoku na 197 cm si poranil zadní stehenní sval, ze soutěže musel odstoupit a bylo jasné, že se bez něj bude muset obejít i štafeta na 4x200 metrů. Na titul stačilo 201 cm a na stříbro o dva centimetry méně.

Poté už ve druhé dráze zaklekl do bloků finále na 200 metrů Šimon Kratochvíl. Tentokrát nebyl tak rychlý jako v rozběhu a cílovou čáru proťal v čase 22,39 s na páté příčce.

Posledním medailovým želízkem byla v soutěži dorosteneckých trojskokanek svěřenkyně Jiřího Robovského Sofie Bébrová. A ta od počátku závodu předváděla skvělé představení. Hned úvodním skokem si o půl metru vylepšila osobní rekord a výkonem 11,84 m pokořila i kolínský historický rekord. Usadila se na čele soutěže a vedení si ve druhém skoku pojistila zlepšením na 11,88 m. Ve třetí sérii ji sice přeskočila o 11 centimetrů Hana Mikulášková z pražského Olympu, ale v dalším průběhu soutěže se jí už jenom přiblížila vlašimská Zídková na jediný centimetr. Sofie dokonce v posledním pokusu dolétla za 12 metrů, ale rozhodčí jí po dlouhém zkoumání kamery odmávli milimetrový přešlap. Stříbrná medaile je ale obrovským úspěchem této mladé skokanky.

Celý účet šampionátu uzavřely závěrečné štafety. Z kolínských kvartet si nejlépe vedly dorostenky, které v sestavě Justina Špringrová, Amálie Schederová, Dominika Nováková a Sofie Bébrová překonaly kolínský oddílový rekord a časem 1:43,64 min. obsadily šestou příčku. O jedno místo hůře skončilo kvarteto juniorů, které při absenci Matyáše Čudlého ztratilo medailové ambice a čtveřice Šimon Kratochvíl, Jiří Synek, Štěpán Veselý a Matěj Novák zaběhla kvalitní čas 1:31,17 min. a na medaili jí chyběla sekunda a 42 setin. Dorostenci postavili dvě štafety, přičemž sestava Martin Hovorka, Radek Novák, Štěpán Holeček a Vojtěch Slavík doběhla za 1:38,49 min. třináctá a sestava Šimon Novák, František Hanč, Jan Šmejkal a Jaroslav Hnida za 1:38,80 min. čtrnáctá.

Kolínští atleti tedy z Ostravy vezou jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili a osm umístění ve finálové osmičce, což je bilance chudší, než s jakou se vraceli z gigantu v posledních letech. Ale konkurence skutečně v poslední době nebývale vzrostla, což dokládá i počet více než šedesáti klubů, které si rozdělily medaile.