Jdi na obsah Jdi na menu

Skvělé mistrovské stříbro Zuzany Pražákové!

Díky tomu, že se Českému atletickému svazu podařilo získat výjimku, mohlo být v sobotu 20. února v ostravské hale zahájeno i přes nepříznivou epidemickou situaci letošní halové mistrovství České republiky mužů a žen. Při velmi omezeném počtu startujících na maximálně 16 v běžeckých a 12 v technických disciplínách se z rozhodnutí technických delegátů dostalo do startovních listin 8 kolínských závodníků v individuálních závodech.

Jako první z nich se představil v trojskokanském sektoru Michal Sebera. Ten začal soutěž velmi nepovedeně, když jeho první i druhý pokus skončily přešlapem. Finálovou účast si ale dokázal zajistit ve třetím pokusu, když doletěl do vzdálenosti 14,36 metru a mezi nejlepší osmičku šel jako sedmý. Tuto pozici si však už vylepšit nedokázal, neboť ani jeden z následujících skoků už nebyl zdařený.

Poté nastoupila ke své soutěži tyčkařka Zuzana Pražáková. Kolínská stálice se vzhledem k tomu, že není profesionální sportovkyní, nemohla na rozdíl od řady soupeřek vůbec připravovat ve vnitřních prostorách, což je při skoku o tyči naprosto zásadní, a měla za sebou jediný letošní závod. V dramatické mistrovské soutěži si ale vedla skvěle. Na první pokud zdolala svou základní výšku 370 cm i následných 390 cm, ale na další výšce 403 cm stále ještě pokračovalo šest závodnic. Napoprvé dokázala laťku překonat trojice tyčkařek - hlavní favoritka Amálie Švábíková, plzeňská Tereza Schejbalová a kolínská Zuzana Pražáková! K nim se napodruhé přidala kladenská Nikola Pöschlová a napotřetí vítkovická Niki Joannidu. Boj o medaile tedy vrcholil na výšce 416 cm. Přes ni se ale dostala už jediná Amálie Švábíková, která tak vybojovala titul, a o skvělou stříbrnou medaili se podělily Zuzana Pražáková a Tereza Schejbalová! Kolínská atletika tak získala letošní první mistrovskou medaili.

V rozbězích na 60 metrů se ukázali dva kolínští sprinteři. Velmi dobře si vedl Marek Řehák, který v prvním rozběhu obsadil čtvrtou příčku v čase 7,02 s a musel čekat, zda mu tento výkon bude stačit na postup mezi osmičkou nejrychlejších Čechů. To se mu nakonec o setinku podařilo. Dorostenec Jiří Synek při svém premiérovém startu mezi muži zaběhl čas 7,31 s a patřilo mu 15. místo.

Do poslední chvíle bojoval po  výborném výkonu o medaili tyčkař Jakub Vítek. Ten napoprvé překonal 455 i 475 cm, napodruhé se přenesl přes 495 cm a poté napoprvé zdolal 508 cm, čímž zaostal o jediný centimetr za svým halovým maximem. Po této postupné výšce byl kolínský tyčkař mezi čtveřicí, která postupovala dál, dokonce na první pozici! Na 521 cm už ale úspěšný nebyl a všichni jeho soupeři, Jan Kudlička, Matěj Ščerba i Dan Bárta, laťku překonali, i když posledně jmenovaný až na třetí pokus. Na Jakuba Vítka tak zbylo opět nevděčné čtvrté místo.

O další finálové umístění se postaral v koulařském sektoru Pavel Krejča, který se v průběhu celé soutěže zlepšoval. Soutěž zahájil pokusem dlouhým 14,02 m, ve třetí sérii přidal na 14,24 m a do finálových pokusů postoupil ze sedmé pozice. Ta mu nakonec zůstala i přes dvě další zlepšení na 14,46 a konečných 14,78 m.

Sobotní kolínskou účast uzavřel svým startem ve finále běhu na 60 metrů Marek Řehák, který zaběhl čas 7,04 s a finálovou osmičku uzavřel. Bronzovou medaili v tomto závodě vybojoval výborným časem 6,72 s kolínský odchovanec Štěpán Hampl. Ještě úspěšnější byla další z odchovankyň kolínské atletiky Helena Jiranová, která nečekaně získala mistrovský titul v běhu na 60 metrů překážek a radost jí jen drobně kalila skutečnost, že časem 8,22 s znovu zaostala pouhé dvě setiny za limitem pro účast na mistrovství Evropy.

Nedělní účinkování kolínských závodníků zahájil ve výškařským sektoru svým druhým mistrovským startem Pavel Krejča. Na třetí pokus se mu podařilo na rozdíl od některých soupeřů překonat základní výšku 193 cm, a i když se výš už nedostal, bylo z toho další kolínské finálové umístění, tentokrát na osmé pozici.

V rozběhu na 200 metrů startoval junior Lukáš Soukal. Zaběhl čas 23,13 s a patřilo mu v celkovém pořadí 15. místo.

Posledním kolínským individuálním startem byla účast juniorky Anity Hruškové v soutěži výškařek. Té se bohužel nepodařilo zopakovat výkon z otrokovického mítinku, kde překonala 169 cm, zdolala pouze základní výšku 160 cm a obsadila dělené 11. místo. Ve stejné soutěži si skvěle vedla ještě na podzim kolínská Denisa Pešová, nyní již skákající v dresu USK Praha, která se po loňském zranění vrátila pod vedením Jaroslava Báby ve výborné formě a za 180 cm brala svou první "dospělou" medaili, a to stříbrnou.

Celé kolínské účinkování na letošním okleštěném halovém šampionátu mužů a žen uzavřely starty dvou štafet v závodě mužů na 4x200 metrů První kvarteto v sestavě Marek Řehák, Šimon Kratochvíl, Jiří Šámal a Lukáš Soukal překonalo letošní první kolínský historický rekord časem 1:29,64 min., což mu vyneslo velmi dobré 5. místo vteřinu za medailí. Druhá sestava Matěj Rosenberger, Vít Vinduška, Vojtěch Pernica a Jiří Synek skončila v čase 1:35,26 min. na deváté příčce.

Kolínské vystoupení na letošním šampionátu je určitě možné hodnotit jako velmi úspěšné. Medailový úspěch Zuzany Pražákové a šest finálových umístění Jakuba Vítka, mužské štafety, Michala Sebery, Pavla Krejči a Marka Řeháka, to je výsledek lepší než v loňské ještě "nekovidové" halové sezóně.

stafeta_hala.jpg