Jdi na obsah Jdi na menu

Šafránková zlatá v rekordu, Buranská stříbrná!

Celkem 11 kolínských atletů si svou letošní výkonností vybojovalo nominaci na vrchol tuzemské atletické sezóny – mistrovství České republiky, které o uplynulém víkendu hostil jihočeský Tábor. A to je počet, který by ještě nedávno byl pro atlety z města na Labi utopií. Navíc závodníci v modrobílých dresech o sobě dali pořádně vědět. Až na jedinou výjimku se všichni probojovali do finálové osmičky a výborné výkony korunovali jednou zlatou, jednou stříbrnou medailí a splněným limitem pro start na mistrovství světa juniorů!

O největší úspěch se postarala kladivářka Kateřina Šafránková, která má letos skvělou formu. Ještě v sobotu večer závodila v polském Štětíně, po nočním přesunu dorazila v půl třetí ráno do Tábora a už před nedělním obědem mohla svěřenkyně Dušana Krále slavit nejen svůj třetí seniorský titul, když od toho posledního musela čekat plných 5 let, ale také nový rekord mistrovství. Ve druhém pokusu totiž letělo její kladivo do vzdálenosti 70,66 m a v poslední sérii dokonce až na 71,06 m. Kolínská kladivářka tak potvrdila, že necelé tři týdny před mistrovstvím Evropy v Amsterdamu má stabilní vysokou formu, s kterou může pomýšlet minimálně na finále.

Zatímco titul Kateřiny Šafránkové nebyl velkým překvapením, druhá kolínská medaile byla nečekaná. V dramatické soutěži se o ni postarala trojskokanka Šárka Buranská. Ještě po předposlední sérii jí patřilo výkonem 12,10 m páté místo. V posledním pokusu se ale výrazně zlepšila, doletěla až na metu nového kolínského historického rekordu 12,61 m, o jediný centimetr přeskočila sparťanku Horniakovou a vybojovala senzační stříbrnou medaili!

Dlouho to vypadalo na medailové cinknutí i v soutěži tyčkařek. Zuzana Pražáková zdolala napoprvé svou základní výšku 360 cm i následných 376. Na výšce 391 cm sice jednou opravovala, ale na 405 cm si nejen napoprvé vyrovnala osobní rekord, ale zároveň ji zdolání této výšky poslalo na mistrovství světa juniorů! V tu chvíli byla Zuzana na medailové pozici a ani její pokusy na 418 cm nebyly beznadějné. Výše než ona se ale dostaly mistryně Evropy Ptáčníková, Šilhanová a svou poslední možností také Morysková, a tak byla kolínská juniorka a svěřenkyně svého otce i přes splněný limit trochu zklamaná.

Čtvrtá příčka zbyla ve finále na 800 m také na Renatu Vocáskovou. Ta si v sobotu naprosto bezpečně doběhla ve svém rozběhu pro postup, když zvítězila za 2:14,48. Nedělní finále se pak rozhodovalo ve finiši, v němž Renata nestačila na nejrychlejší trojici, a tak na ni v čase 2:11,35 zbyla „bramborová“ medaile.

Vynikajícího úspěchu dosáhl teprve šestnáctiletý kolínský sprinter Štěpán Hampl. Nejen že se dokázal vítězstvím ve svém rozběhu v čase 10,75 m probojovat mezi osm nejrychlejších mužů naší republiky, ale ve finálovém běhu ubral další dvě setiny ze svého kolínského rekordu a časem 10,63 s prolétl cílem jako pátý, jedinou setinu od čtvrtého místa a devět setin od medaile! Svěřenec Antonína Morávka znovu prokázal, že na mistrovství Evropy dorostu v Tbilisi s ním soupeři musí hodně vážně počítat.

Místo ve finálové osmičce dokázala vybojovat také běžkyně Martina Procházková Uvizlová. Ta finišovala v běhu na 1500 m jako šestá v čase 4:41,22 min. Na sedmou příčku se po dlouhé zdravotní pauze dokázal probojovat v hodu oštěpem Pavel Peňáz. Ten poslal oštěp prvním hodem do vzdálenosti 62,58 m, ale po první sérii přišla průtrž mračen, která celou oštěpařskou soutěž i konec šampionátu znehodnotila, a tak se již nezlepšil.

Dvě osmá místa pak patřila běžkyni na 3000 m překážek Martině Šukové, která doběhla ve svém osobním a kolínském juniorském rekordu 11:23,06, a výškaři Matyáši Daleckému, který po zranění kotníku ještě není zcela v pořádku a po zdolaných 200 cm absolvoval na další výšce jen dva pokusy a ze soutěže odstoupil. Bohužel podobný problém potkal i loňskou nejlepší sportovkyni Kolína Helenu Jiranovou, která sice ze sobotního rozběhu na 400 m bezpečně postoupila časem 56,57 s do nedělního finále, ale do něj již pro bolesti achilovek nenastoupila. Jediným Kolíňákem, který se do nejlepší české osmičky nevešel, byl Jiří Kunt, který v běhu na 400 m překážek zaběhl čas 56,45 s a patřilo mu 14. místo.