Jdi na obsah Jdi na menu

Roman Pazdera a Natálie Olivová jsou Sportovci Kolína 2020!

Se čtyřměsíčním zpožděním, způsobeným epidemickou situací, byly v úterý 15. června vyhlášeny výsledky tradiční ankety Sportovec Kolína 2020. Slavnostní večer se tentokrát nekonal v městském divadle, ale přivítala jej zbrusu nově otevřená sportovní hala v kolínských Borkách.

Po otevření tohoto nového stánku sálových sportů v Kolíně, které proběhlo v uplynulém týdnu, bylo vyhlášení výsledků ankety Sportovec Kolína 2020 vůbec první akcí, která se ve sportovní veřejností dlouho očekávané hale uskutečnila. K moderování večera se po sedmi letech vrátil olympijský vítěz v akrobatických skocích ze Salt Lake City 2002 Aleš Valenta.

V úvodu programu starosta města Michael Kašpar spolu s oběma místostarosty Ivetou Mikšíkovou a Michalem Najbrtem předali novou halu kolínským sportovcům a poté se již všichni tři ujali předávání ocenění za mimořádný přínos kolínskému sportu. Mezi oceněnými osobnostmi kolínského sportu byla také dlouholetá závodnice, trenérka a vedoucí našeho ligového týmu žen Jana Šedinová.

V dalších částech večera již došlo na sportovce a byly předány ceny za umístění na prvních deseti příčkách ankety v kategoriích jednotlivců mládeže i dospělých a na prvních pěti místech v kategorii družstev. Vyhlášen byl také Trenér roku.

Zástupci našeho klubu vedle toho, že řada z nich podala v uplynulé covidem poznamenané sezóně mimořádné výkony, měli při určování pořadí v anketě také tak trochu štěstí, že Český atletický svaz dokázal i přes nepříznivou epidemickou situaci uspořádat téměř všechna domácí mistrovství. A i když mezinárodní soutěže se většinou neuskutečnily, byli na tom atleti spolu s cyklisty se závodními příležitostmi rozhodně lépe, než všechny sálové sporty.

A tak členové našeho klubu získali v anketě z 31 udělených cen čtrnáct, tedy téměř polovinu! Mezi mládežnickými družstvy si pro pohár za páté místo přišla štafeta juniorů, která loni získala zlato na 4x100 metrů na dráze a stříbro na 4x200 metrů v hale. Pohár za bronzovou příčku vybojovaly juniorky, které loni získaly ve finále mistrovství ČR stříbrné medaile. Nejlepším týmem pro rok 2020 se stali junioři SK Volejbal Kolín.

Dvojnásobné zastoupení měly naše týmy i mezi dospělými. Družstvo žen, druhé v prvoligové soutěži, skončilo na bronzové příčce, družstvo mužů, vítěz I. ligy, pak ještě o příčku výše. Sklonit se musely pouze před kolínskými hokejisty.

Zato v kategoriích jednotlivců už atleti dominovali. Sportovkyní roku mezi mládeží se stala Natálie Olivová, loni trojnásobná mistryně ČR a druhá nejlepší dorostenecká sedmibojařka ve světových tabulkách. Pohár za třetí místo si odnesla Amálie Schederová, mistryně ČR v pětiboji mezi mladšími žákyněmi. Místa v první desítce obsadili ještě devátá sprinterka Jana Šafránková, bronzová na 100 metrů na šampionátu žen do 22 let, a desátý bronzový žákovský výškař Matyáš Čudlý.

V nejprestižnější kategorii dospělých se Sportovcem Kolína stal Roman Pazdera, trojnásobný juniorský mistr ČR v bězích na 5000 a 10000 metrů. Čtvrtou příčku vybojovala Zuzana Pražáková, majitelka dvou medailí v mistrovství ČR žen ve skoku o tyči. Šesté místo patřilo juniorskému tyčkařskému mistru České republiky Jakubu Vítkovi, za ním se umístil několikanásobný medailista z republikových šampionátů ve sprintech Marek Řehák, osmý skončil nestárnoucí vrhač Pavel Peňáz a vyhlašovanou desítku zakončil stříbrný juniorský medailista z MČR kladivářů Martin Buryan.  

Trenérem roku byl vyhlášen hlavní kouč kolínských hokejistů Petr Martínek, ale daleko k vítězství neměl ani Martin Radikovský, trenér vítězné Natálie Olivové a Matyáše Čudlého, který zaostal za první příčkou o pouhé tři body.

Naši atleti tak znovu potvrdili, že atletika má v našem městě výsadní postavení a že jejich výkony patří do výkladní skříně kolínského sportu.