Jdi na obsah Jdi na menu

Olivová a Vítek zlatí, štafeta stříbrná a Řehák dvakrát bronzový!

Třetí únorový víkend patřil halovému gigantu - tedy mistrovství České republiky dorostu a juniorů, které se konalo v Ostravě. V prudce narůstající konkurenci v těchto kategoriích se na start tohoto šampionátu mezi závodníky ze 110 klubů probojovalo celkem 19 atletů z našeho oddílu, ale Eliška Kliková a Tomáš Podnecký nakonec ke svým disciplínám nastoupit nemohli.

Jako první se představili překážkáři. Nejlépe si vedla dorostenka Natálie Olivová, které po rozběhovém čase 8,95 s zůstala na desáté příčce jen dvě setiny od finále. Juniorka Lenka Novotná zaběhla stejnou trať v osobním rekordu 9,04 s, ale na 11. příčce jí k finále chyběly téměř dvě desetiny. Mezi juniory se představil Tomáš Konvalina, jehož čas 8,74 s zařadil na 20. místo.

Pak již přišly na řadu hladké šedesátky, kde v rozbězích měla kolínská atletika hned šestinásobné zastoupení. Výborně si vedla dorostenka Kristýna Šlehubrová, která si ve svém rozběhu zaběhla osobní maximum 7,80 s a postoupila do finále. Totéž se mezi juniorkami bohužel nepodařilo Janě Šafránkové, která běžela čas 7,87 s, který stačil pouze na 12. místo celých 14 setin od postupu. Z rozběhů se neprobojovali ani dorostenci, když Lukáš Soukal zaběhl 7,29 s a skončil čtrnáctý, zatímco Vítu Vinduškovi patřilo za 7.35 s 19. místo. Velmi rychlí byli oba junioři. Jiřímu Šámalovi sice osobní rekord 7,13 s o šest setinek nestačil na start ve finále a znamenal pro něj 11. místo, ale Marek Řehák prolétl trať ve skvělém osobáku 6,92 s a postoupil druhým nejrychlejším časem.

O něco později sice oba kolínští finalisté nedokázali osobní maxima z rozběhů zopakovat, ale i tak z toho byl výrazný úspěch. Kristýna Šlehubrová doběhla za 7,88 s na osmé příčce a svěřenec trenéra Antonína Morávka Marek Řehák, který ve finále dosáhl času 6,96 s vybojoval svou první životní individuální medaili, když cílovou čáru proťal jako třetí v pořadí!

rehak.jpg

 

 

 

 

 

Ve skoku dalekém juniorů se Dominiku Holubovi příliš nedařilo a výkonem 638 cm obsadil desátou příčku. Pak ale přišla parádní kolínská disciplína, kterou byla tentokrát výška dorostenek. Natálie Olivová sice chybovala hned na svém základu, ale potom stejně jako další kolínská zástupkyně Anita Hrušková zdolávala jednu výšku za druhou napoprvé. Po 165 cm vedla právě Anita Hrušková, která do té doby ani jednou nezaváhala, a Natálie se posunula už na bronzovou příčku, přičemž v soutěži zůstávalo pouze pět závodnic. Hned prvním úspěšným skokem na 169 cm se svěřenkyně Martina Radikovského dostala do čela soutěže. Napodruhé uspěla spolufavoritka Kristýna Dvořáková z Kladna a napotřetí ve svém osobním maximu také novomýtská Justýna Brýdlová, která tak na poslední chvíli "uzmula" cenný kov Anitě Hruškové, která se již přes tuto výšku nepřenesla, a zůstala jí nepopulární čtvrtá příčka. Natálie Olivová pak na následující výšce 173 cm úspěšným třetím pokusem potvrdila své zlato a po titulu z pětiboje z minulého týdne je tak už dvojnásobnou letošní šampiónkou!

V rozbězích na 400 metrů si juniorka Lenka Novotná zaběhla už druhé životní maximum a čas 59,10 s jí vynesl 14. místo. I mezi juniory běžel Tadeáš Krakuvčík osobní rekord 50,74 s a byl celkově desátý. V trojskoku juniorů se Dominiku Holubovi dařilo o poznání lépe než v dálce. Z osmé příčky postoupil do finále, kde přidal letošní osobní maximum 13,98 m, které znamenalo konečné šesté místo.

Nedělní program zahájil z kolínského pohledu dorostenecký výškař Jakub Douděra. Ten na první pokus překonal 172 a 177 cm, ale o pět centimetrů výše se už nedostal a bylo z toho konečné 10. místo. Na oválu začaly nedělní soutěže rozběhy na 200 metrů. Mezi juniory si skvěle vedl bronzový medailista ze šedesátky Marek Řehák, který svůj rozběh vyhrál za 22,16 s a postoupil do finále třetím nejrychlejším časem. V kategorii dorostenců se představili Lukáš Soukal a Šimon Kratochvíl, kteří jeden ovál absolvovali za 22,99 a 23,43 s, což znamenalo 13. a 16. místo.

V koulařském sektoru se představila juniorka Barbora Malá, která poslala čtyřkilogramové náčiní do vzdálenosti 10,73 m a obsadila čtrnáctou příčku. Mezitím muž ale bojoval mezi juniorskými tyčkaři Jakub Vítek, velká kolínská medailová naděje. Na své základní výšce 458 cm sice opravoval a zařadil se na pátou příčku, ale po vynechaných 468 cm zdolal napoprvé 476 cm a nenechal nikoho na pochybách o tom, kdo je nejlepším českým tyčkařem v této kategorii, protože nikdo ze soupeřů už tuto výšku nepřekonal. Svěřenec Pavla Berana pak přidal ještě 490 a 500 cm a i po zdravotních problémech, které jej po celou halovou sezónu provázely, obhájil svůj loňský mistrovský titul!

vitek_1.jpg

 

 

 

 

vitek_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Posledním kolínským individuálním představením na šampionátu byl finálový start Marka Řeháka na 200 metrů a toto představení stálo za to. Marek zaběhl čas 22,09 s a po sobotním bronzu získal medaili ze stejného kovu i na trati 200 metrů! To ale ještě nebyl konec kolínských šancí na výborné umístění, protože časový pořad uzavíraly štafety na 4x200 metrů a kolínská kvarteta byla na startu v kategorii dorostenců a juniorů. Dorostenci měli obrovskou smůlu, když v prvním běhu v sestavě Jiří Synek, Šimon Kratochvíl, Vít Vinduška a Lukáš Soukal obsadili třetí příčku v čase 1:32,95 min., ale vítězové druhého běhu jejich výkon na setinu vyrovnali a při rozhodování, který tým získal bronzové medaile, rozhodly tisíciny v neprospěch kolínských sprinterů. 

Skvělou tečku za vydařeným kolínským vystoupením ale udělala sestava juniorů Jiří Šámal, Tadeáš Krakuvčík, Marek Řehák a Dominik Holub, která v obrovské bitvě se štafetami pražské Slavie a plzeňské Škodovky doběhla za 1:30,34 min. na stříbrné pozici o 17 setin za vítěznou Slavií a 7 setin před finišmanem Škody Plzeň!

Přes obrovskou konkurenci, která výrazně roste s cílenou širokou podporou atletiky v celé České republice ze strany Českého atletického svazu a kterou dokládá i to, že medaile z šampionátu si rozdělili závodníci z 60 (!) klubů, kolínští atleti udrželi své vysoké postavení. V medailovém pořadí se ziskem dvou zlatých, jedné stříbrné a dvou bronzových medailí zařadili na výborné deváté místo za kluby z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně, Liberce a Jablonce, tedy z nepoměrně větších měst. Na druhou stranu sice kolínští atleti oproti loňsku získali o jednu medaili více, ale do finálové osmičky se ve srovnání s deseti loňskými umístěními vešli s výjimkou tří medailistů kromě štafety dorostenců jen tři atleti v individuálních soutěžích.