Jdi na obsah Jdi na menu

Natálie Olivová vybojovala první letošní kolínskou medaili

Od pátku do neděle se koná letošní první atletické mistrovství České republiiky, a to v halových vícebojích všech kategorií. V hale Otakara Jandery v pražské Stromovce zastupovala kolínskou atletiku pouze svěřenkyně trenéra Martina Radikovského Natálie Olivová, která ale obhajovala v kategorii starších žákyň loňský titul.

Natálie, jejíž kariéru loni v létě přibrzdila mononukleóza, se nejprve představila ve své slabší disciplíně, běhu na 60 metrů překážek. Po pravdě se svým výkonem úplně spokojená být nemohla, protože čas 9,76 s je o 0,24 s horší než ten, se kterým vstoupila do soutěže loni. Průběžně to po první disciplíně znamenalo až 15. místo a ztrátu téměř 200 bodů na vedoucí Ester Bendovou.

Druhá disciplína, která je naopak pro kolínskou žákyni tou parádní, skok vysoký, byla letos ve špičce velmi kvalitní. Ačkoli Natálie Olivová v ní předvedla stejně jako loni výborných 166 cm, o nejlepší výkon se tentokrát musela dělit se svitavskou Eliškou Červenou a Natálií Paťavovou z Valašského Meziříčí. Jen o 3 cm níže se dostala třinecká Pavla Kosielská, která po dvou disciplínách převzala vedení s výrazným náskokem 63 bodů. Za ní se pak seřadily nejúspěšnější výškařky. Druhá byla Červená, o dalších 20 bodů zpět Paťavová a čtvrtou příčku držela Natálie Olivová se ztrátou 117 bodů.

Skvěle vyšel kolínské vícebojařce hned první pokus ve vrhu koulí, když poslala tříkilogramové náčiní do vzdálenosti rovných 11 metrů. V dalších pokusech se sice již nezlepšila, když koule z její ruky dopadla na 10,86 a 10,59 m, ale i tak s výrazným náskokem tuto disciplínu vyhrála a svým největším soupeřkám "nadělila" téměř dva metry. Výrazně se polepšila i proti loňsku (10,06), a tak po třech disciplínách měla již náskok na svůj vítězný výkon z roku 2017 a posunula se na druhé místo za Pavlu Kosielskou se ztrátou pouhých 8 bodů. Její náskok na třetí Elišku Červenou byl už 62 bodů a na čtvrtou Natálii Paťavovou měla 75 bodů.

Vše se ale změnilo po skoku dalekém. V něm začala Natálie skokem dlouhým 479 cm, pak se zlepšila na 485 cm a třetím skokem doletěla na 502 cm. Soupeřky se ale dostaly dál. Disciplínu vyhrála Eliška Červená s 545 cm, hodně s polepšila Ester Bendová (537), dařilo se i vedoucí Pavle Kosielské (526) a dál než kolínská vícebojařka se dostala i Natálie Paťavová (505). Před poslední disciplínou tak stále vedla Kosielská o pouhých 15 bodů před Červenou, třetí Olivová ztrácela už 76 bodů a na záda jí dýchaly Bendová a Paťavová.

Závěrečná disciplína ale celé pořadí důkladně zpřeházela. Z favoritek nejlépe zaběhla Bendová těsně před Červenou, která tak vybojovala s převahou zlatou medaili a Bendová poskočila na stříbrnou příčku. Natálie Olivová si hlídala Paťavovou a věděla, že pokud chce medaili, musí porazit Kosielskou zhruba o osm vteřin. A nakonec to klaplo! Kolínská starší žákyně zaběhla čas 2:42,51 min. a oběma jejím největším rivalkám došly v závěru síly. Paťavová proťala cílovou čáru o 9 a vedoucí závodnice Kosielská dokonce o 12 sekund později, takže do Kolína po celkovém součtu 3268 bodů putovala letošní první mistrovská medaile, tentokrát bronzová.