Jdi na obsah Jdi na menu

Natálie Olivová první v Evropě a druhá na světě!

Za chladného, větrného a deštivého počasí proběhl na plzeňském stadiónu vícebojařský mikromítink ČAS. I přes nepřízeň počasí, v němž teplota dosahovala jen patnácti stupňů, si skvěle vedla dorostenka Natálie Olivová, která si téměř o 600 bodů vylepšila své loňské maximum a vyhoupla se do čela letošních evropských tabulek a na druhé místo tabulek světových!

Svěřenkyně Martina Radikovského vstoupila do závodu vynikajícím osobním rekordem na 100 metrů překážek, když s dovolenou podporou větru 1,6 m/s zaběhla čas 14,36 s, kterým zaostala jen o 6 setin za kolínským rekordem Lenky Novotné. Největší problém prvního dne nakonec představovala nejsilnější disciplína Natálie - skok vysoký. V dešti se i tak dokázala dostat přes velmi kvalitních 169 cm. Protože výškařská soutěž se protáhla, nezbylo závodnicím dost času na rozcvičení na další disciplínu - vrh koulí. Tady si kolínská vícebojařka i přesto dokázala hned prvním pokusem výrazně posunout osobní maximum na 13,33 m. V závěrečném běhu na 200 metrů sice trochu přepálila začátek, ale i tak její druhý nejlepší životní čas 26,77 s znamenal po prvním dnu výborný součet 3250 bodů a před nedělním pokračováním naději nejen na jasné zlepšení osobního maxima 4751 bodů, ale reálně i na výrazné překonání hranice 5200 bodů.

Ve druhém dnu pokračovala Natálie i po zpola probdělé noci na rušném hotelu ve výborných výkonech. Ve skoku dalekém doletěla nejdále v životě, i když si 560 cm nezapíše jako osobní rekord, protože jí pomáhal vítr o síle 2,7 m/s, což ale nemá vliv na platnost celého sedmiboje, protože pro uznání platnosti výkonu z víceboje platí hranice 4 m/s. Vydařil se jí i následný hod oštěpem, který býval její slabinou, když oštěp poslala jen 9 cm pod své osobní maximum na 36,66 m. Před závodem na 800 metrů už bylo jasné, že kolínská sedmibojařka útočí na hranici 5300 bodů. A to se jí také podařilo, ačkoli v silném větru se jí osmistovka neběžela vůbec jednoduše. Závod s velkým náskokem vyhrála za 2:26,31 min., což je čas necelou sekundu za "osobákem", a to znamenalo celkový součet 5322 bodů, což je zároveň s přehledem o 172 bodů překonaný limit pro start na mistrovství Evropy. Samozřejmě má Natálie obrovskou smůlu v tom, že ji epidemie koronaviru o start na této vrcholné akci připravila, neboť šampionát byl pro letošní rok zrušen. Na tom minulém by jí tento výkon stačil na umístění v první osmičce!

O kvalitě výkonů kolínské vícebojařky svědčí i to, že v průběžných českých tabulkách jí aktuálně patří mezi specialistkami první místo ve výšce, druhé na překážkách, čtvrté v dálce a páté v kouli!