Jdi na obsah Jdi na menu

Natálie Olivová překonala 39 let starý rekord

Vzhledem k tomu, že v současnosti není možné v České republice pořádat bez udělené výjimky závody a letošní mezinárodní vrcholy se neúprosně blíží, rozhodla se juniorská vícebojařka Natálie Olivová využít možnosti startovat na vícebojařském mistrovství Chorvatska ve Varaždinu. A i když její první sedmiboj v juniorské kategorii rozhodně nedopadl podle představ loňské dorostenecké mistryně republiky, překonala 39 let starý kolínský historický rekord Štěpánky Fialové.

Sobotní program začal za relativně teplého, ale bohužel velmi větrného počasí, během na 100 metrů překážek. Natálii Olivové se nejen nepodařil start, ale navíc jí silný protivítr o síle 3,3 m/s vzal v podstatě hned v první disciplíně šance na vysoký bodový součet.  V cíli byla v čase 15,12 s, který je o 7 setin za jejím osobním rekordem. Škoda, že vítr nefoukal opačným směrem.

Poté se kolínské vícebojařce nevydařila ani její jinak parádní disciplína, skok vysoký, v němž sice soutěž ovládla, ale z výkonu 160 cm byla zklamaná. Svůj standard pak předvedla ve vrhu koulí, kde zaostala po vrhu dlouhém 11,57 m o 36 cm za osobním rekordem. První den pak zakončila během na 200 metrů, ve kterém se bohužel znovu musela prát s velkým protivětrem o síle 2,9 m/s a dosáhla času 26,79 s.

V neděli se vícebojařky probudily do deště, který jim znepříjemňoval druhý den soutěží. Vítr se neutišil, ale ve skoku dalekém tentokrát děvčatům pomáhal. Při nejdelším skoku 567 cm foukl Natálii do zad silou 2,7 m/s, což je síla pro víceboj povolená, ale vyrovnání osobního rekordu v dálce si zapsat do notýsku nemohla. A tak své jediné osobní maximum zapsala v následujícím hodu oštěpem, když se její náčiní dotklo země ve vzdálenosti 33,73 m.

Před startem závěrečné osmistovky bylo jasné, že limit pro mistrovství Evropy je sice v nedohlednu, ale mohl by z toho být výkon za hranicí 5000 bodů. Svěřenkyně Martina Radikovského, která se ale musela v Chorvatsku obejít bez jeho rad, zahájila sólový běh příliš rychle. Metou 600 metrů probíhala za 1:40 min., což bylo tempo hluboko pod 2:20 min. V cílové rovince jí ale naprosto došly síly a deset metrů před cílem jí nohy vypověděly poslušnost a upadla. Do cíle se pak dostala až v čase 2:29,85 min.

I tak v celkovém součtu z toho bylo 4916 bodů, což znamenalo vylepšení kolínského rekordu o 153 bodů a první místo v soutěži. O 110 bodů za Natálií Olivovou skončila další Češka Eliška Červená, mistryni Chorvatska pak porazila kolínská vícebojařka o více než 700 bodů.