Jdi na obsah Jdi na menu

Natálie Olivová pátá 63 bodů od medaile

Letošní první republikový šampionát, mistrovství ČR ve vícebojích, hostila hala Otakara Jandery v pražské Stromovce. Vzhledem k epidemické situaci letos neproběhne šampionát v mládežnických kategoriích, a tak Natálie Olivová, kterou měl čekat po odchodu z kategorie dorostenek první závod v juniorské kategorii, musela podstoupit rovnou křest ohněm v soutěži žen. Kolínská atletika měla zastoupení i v mistrovské soutěži mužů, když se do úzké startovní listiny dostal až na poslední chvíli Pavel Krejča.

Hned první disciplína pětiboje byla pro svěřenkyni Martina Radikovského velkou neznámou, protože 60 metrů překážek na ženské výšce překážek a delších mezerách ještě nikdy v závodě neběžela. S tratí se vypořádala za 9,16 s, tedy zhruba o tři desetinky pomaleji než před rokem při zisku dorosteneckého titulu na dorosteneckých překážkách. Znamenalo to zisk 877 bodů a v poli 13 nejlepších českých žen 10. příčku po první disciplíně.

I vzhledem k tomu, že se Natálie dostala k prvnímu tréninku ve vnitřních prostorách na rozdíl od řady soupeřek až 14 dní před šampionátem, jí výborně vyšla druhá disciplína - skok vysoký. Zdolala 168 cm a v disciplíně skončila na třetí pozici, když nejlepším českým vícebojařkám Dorotě Skřivanové a Kateřině Dvořákové podlehla pouze o tři centimetry. Ke svému zisku  přičetla 830 bodů a pořadím se posunula na šestou příčku.

Výborně kolínské juniorce vyšla třetí soutěž - vrh koulí. Zatímco při loňském titulu vrhla 10,85 m tříkilogramovou koulí, hned prvním pokusem se tentokrát dostala na 10,83 m náčiním o jeden kilogram těžším. Ve druhé sérii se vylepšila na 11,18 m. Napotřetí pak předvedla výborných 11,90 m a mezi nejlepšími českými ženami skončila stejně jako ve výšce třetí. Zisk 654 bodů ji vynesl na nečekanou čtvrtou příčku! 

V rozletu mladou kolínskou vícebojařku trochu přibrzdil následující skok do dálky. Po úvodních 528 cm se zlepšila na 533 cm, ale třetí pokus na úrovni 550 cm milimetrově přešlápla a v této disciplíně tak nějaké body poztrácela. V celkovém pořadí klesla na pátou příčku s náskokem pouhých tří bodů na Zatloukalovou a ztrátou téměř 60 bodů na čtvrtou Nedvědovou a 160 bodů na třetí Kerbachovou.

V závěrečné osmistovce tak Natálie Olivová nastoupila v druhém běhu mezi nejlepší českou ženskou šesticí. S výjimkou Doroty Skřivanové, která útočila na titul, začaly ostatní závodnice závod velmi opatrně a polovinou trati probíhaly za 72 sekund. Tři sta metrů před cílem pak Natálie zrychlila a běžela "za své". Nakonec sice kromě Skřivanové nestačila ani na Zatloukalovou, která se tak posunula v celkovém pořadí před ni, ale doběhla v kvalitním čase 2:22,38 min. třetí, výrazně porazila Nedvědovou, kterou v pořadí přeskočila a skoro o sto bodů se přiblížila i k bronzové Kerbachové. Celkovým ziskem 3803 bodů tak Natálie Olivová obsadila velmi lichotivou pátou příčku jen 63 bodů od medaile.

Výborně si vedl také v sobotním programu mužského sedmiboje Pavel Krejča. Ten sice začal závod svou nejslabší disciplínou, během na 60 metrů, v němž po čase 7,76 s obsadil 12. místo, a z něj se neodpoutal ani po skoku dalekém, v němž zaznamenal nejdelší skok 626 cm, pak se mu ale skvěle vydařily zbylé dvě sobotní disciplíny.

Ve vrhu koulí zaznamenal výborný výkon 14,96 m, kterým již poněkolikáté těsně zaostal za kolínským historickým rekordem v této disciplíně, a prohrál v této disciplíně jen s vedoucím Adamem Sebastianem Helceletem. Nejbližšího dalšího soupeře přitom porazil o téměř dva metry! Druhou příčku pak dokázal obsadil i v následujícím skoku vysokém, když zdolal 195 cm a prohrál o pouhé tři centimetry jen s Ondřejem Kopeckým. Po součtu 2820 bodů tak kolínský vícebojař přenocoval na výborném pátém místě.  

Nedělní část ale kolínskému vícebojaři nevyšla. V závodu na 60 metrů překážek sice na rozdíl od letního šampionátu, kde ho tato disciplína zradila, proťal cílovou čáru v čase 9,38 s a získal 664 bodů, ale osudnou se mu stala šestá disciplína - skok o tyči, kde nezaznamenal žádný zdařený pokus. K závěrečnému běhu na 1000 metrů sice Pavel nastoupil a zaběhl ho za 2:55,67 min., ale chybějící stovky bodů z tyče a celkový součet 4191 bodů jej na vyšší než 10. příčku nepustily.