Jdi na obsah Jdi na menu

Natálie Olivová je po dramatu mistryní ČR!

Dnes začal v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce měsíční seriál halových mistrovství České republiky. Jako první bojují o tituly mistrů ČR vícebojařky a vícebojařky. Po výběru startujících měli Sokol Kolín-atletika reprezentovat na tomto mistrovství dva závodníci, ale protože Jindřicha Semotama na poslední chvíli nepustila na start nemoc, je jedinou kolínskou zástupkyní Natálie Olivová. 

Tato starší žákyně, svěřenkyně trenéra Martina Radikovského, se představila hned v pátek, kdy absolvovala svůj pětiboj. Jeho první disciplínou byl běh na 60 metrů překážek, který hned mohl být pro konečný výsledek kolínské vícebojařky nejdůležitější, neboť není její nejsilnější disciplínou, a tak se Natálie snažila o co nejmenší ztrátu na ty nejlepší.

A první nejkritičtější disciplína, neboť při předposledním závodě i při dnešním rozcvičování na překážkách Natálie upadla, se kolínské závodnici povedla. Do bloků zaklekla mezi 18 nejlepšími českými vícebojařkami ve třetím běhu, doběhla v něm třetí a časem 9,52 s přesně o desetinu vylepšila svůj osobní rekord. Po první disciplíně, kterou vyhrála jedna z favoritek celého pětiboje Barbara Píchalová za 8,76 s, byla Natálie Olivová na 15. pozici se ztrátou 157 bodů na čelo. Pak ji čekala její naopak nejsilnější disciplína - skok vysoký.

Ve své parádní disciplíně se kolínská žákyně skutečně blýskla. Až do 163 cm zdolala všechny postupné výšky napoprvé a pak už zůstala v soutěži sama. Napodruhé pak překonala i svůj osobní rekord 166 cm a s velkým náskokem tuto disciplínu vyhrála. Po dvou disciplínách se tak dostala s náskokem 53 bodů do čela soutěže. Jako třetí disciplína ji čekal vrh koulí. 

V prvním pokusu dopadla koule pouze do vzdálenosti 9,16 m, což bylo výrazně za možnostmi Natálie. Ve druhém pokusu ale přidala svěřenkyně Martina Radikovského dalších 90 cm, což už bylo velmi solidních 10,06 m a třetí místo v koulařské soutěži. Bohužel ve třetí sérii po 9,60 m už zlepšení nepřišlo, Natálie zůstala 77 cm za svým osobním maximem a uchovala si i po třetí disciplíně vedoucí pozici, ale její náskok na druhou Kotkovou a třetí Kaletovou se snížil na 15 a 47 bodů.

Ve skoku dalekém v prvním skoku dolétla na 502 cm, ale ve druhém přidala na 519, a i když se napotřetí již nezlepšila, stačil jí tento kvalitní výkon na udržení vedení v soutěži, přestože to znamenalo v dálce až 8. příčku. Její největší soupeřka Daniela Kotková ze Spartaku Praha 4 skočila o 2 cm dál a stáhla náskok před během na 800 metrů na pouhých 10 bodů. Na drama tak bylo zaděláno.

V závěrečné disciplíně nastoupily favoritky až v závěrečném třetím běhu. Neboť měly před ostatními závodnicemi výrazný náskok, začaly závod pomalu. Až v závěrečném kole nastoupila Kotková a Natálie Olivová se jí zuby nehty držela. Cílem proběhla dva metry za svou soupeřkou a pak obě s velikým napětím čekaly na výsledky na světelné tabuli. A na ní se objevilo, že kolínská vícebojařka, která je pouhý měsíc v kategorii starších žákyň, získala svou první životní medaili, a to o pouhé dva body rovnou zlatou! Sokol Kolín-atletika tak má svou první letošní mistryni republiky, což je po dramatu na dráze i v týdnu před závodem, kdy Natálie nebyla původně mezi vybranými závodnicemi pro šampionát, skvělý výsledek.

 

Náhledy fotografií ze složky MČR_víceboje