Jdi na obsah Jdi na menu

Natálie Olivová je juniorskou vícebojařskou šampiónkou!

Letošní mistrovství České republiky ve vícebojích dospělých, juniorů a dorostu proběhlo 5.-6. června na třebíčském stadiónu a kolínská atletika na něm měla trojnásobné zastoupení. V kategorii juniorek startovaly loňská dorostenecká mistryně Natálie Olivová a na své mistrovské premiéře také Anita Hrušková, v kategorii mužů pak Pavel Krejča.

Největší ambice měla po loňském dorosteneckém titulu a i přes "covidové" komplikace podařené zimní přípravě Natálie Olivová. Ta však deset dnů před šampionátem onemocněla a na výsledcích některých disciplín se tento výpadek projevil. I tak ale od úvodních disciplín bylo zřejmé, že svěřenkyně trenéra Martina Radikovského a ve vrzích Jiřího Tučka bude bojovat s chrudimskou Klárou Bažoutovou o juniorský titul.

První disciplína, běh na 100 metrů překážek, Natálii vyšla a nový osobní rekord 14,87 s ji naladil na správnou strunu. Svou největší konkurentku porazila o 34 setin a získala na ni náskok 45 bodů. Dařilo se i druhé kolínské zástupkyni Anitě Hruškové, která si časem 15,75 s rovněž posunula osobní maximum.

Ve druhé disciplíně, vrhu koulí, předvedla Natálie Olivová tři vyrovnané pokusy, z nichž nejdelší měřil 11,58 m, čtyři decimetry za osobním maximem. Chrudimská závodnice předvedla vrh dlouhý 11,14 m a ztratila dalších 29 bodů. Anita Hrušková dostala čtyřkilogramové nářadí nejdále na 8,76 m.

Ve skoku vysokém ale dokázala Klára Bažoutová celý náskok kolínské závodnice vymazat, když překonala 171 cm, zatímco Natálie se přenesla na třetí pokus "jen" přes 165 cm. Na druhé pozici mezi těmito dvěma závodnicemi skončila Anita Hrušková, která překonala 168 cm.

O tom, že na čele soutěže bude přenocovat Klára Bažoutová, rozhodl běh na 200 metrů. Zatímco Natálie Olivová zaběhla čas 26,69 s a v této disciplíně se projevil její tréninkový výpadek, soupeřka byla přesně o desetinu rychlejší a do nedělní části závodu šla s minimálním šestibodovým náskokem. Anita Hrušková zaběhla dvoustovku za 26,70 s a po prvním dnu rovněž držela vysoké  umístění.

Neděli začala mnohem lépe Natálie Olivová. Ve skoku dalekém doletěla na 553 cm, a vzhledem k tomu, že chrudimská vícebojařka zaznamenala 531 cm, ocitla se na čele soutěže s náskokem 58 bodů. Kvalitních 526 cm předvedla i Anita Hrušková.

Klára Bažoutová ale rozhodně zbraně nesložila. V hodu oštěpem zaznamenala výborných 39,97 m, ale Natálie Olivová kontrovala výrazným zlepšením osobního rekordu na 38,87 m a před závěrečnou osmistovkou měla stále k dobru 41 bodů. Oštěp nepatří mezi silné disciplíny druhé kolínské sedmibojařky, která zaznamenala výkon 28,61 m.   

V závěrečném běhu na 800 metrů už Natálie Olivová nenechala nikoho na pochybách, kdo je nejlepší juniorskou vícebojařkou v České republice. Přestože po velmi rychlém začátku jí v závěrečné fázi závodu došly síly, dokázala protnout cílovou čáru v čase 2:23,14 min. a svou konkurentku porazila o plných 14 sekund. Anita Hrušková pak dorazila do cíle v čase 2:44,55 min.

V celkovém součtu se tak Natálie Olivová stala mistryní České republiky ziskem 5161 bodů, který je novým kolínským historickým rekordem žen a juniorek, Anita Hrušková pak obsadila sedmou příčku ziskem 4364 bodů. Radost novopečené šampiónce ale trochu kazil fakt, že prodělané onemocnění ji připravilo o splnění limitu pro start na mistrovství Evropy v Estonsku. K tomu jí chybělo 89 bodů.

V soutěži mužů se Pavel Krejča dokázal probojovat do nejlepší české osmičky. Úvodní běh na 100 metrů zvládl za 12,17 s a v dálce předvedl skok dlouhý 595 cm. Pak přišla jeho silná disciplína, vrh koulí, který vyhrál výkonem 14,67 m. Ve skoku vysokém překonal laťku ve výši 189 cm a první den zakončil čtyřstovkou za 54,72. Nedělní úvodní disciplínu, běh na 110 metrů překážek, proběhl za 17,54 s. Disk poslal do vzdálenosti 40,76 m a ve skoku o tyči se přenesl přes 350 cm. Vítězný pro Pavla byl hod oštěpem, který zanechal stopu ve vzdálenosti 58,13 cm. Závěrečný běh na 1500 metrů pak dokončil v čase 5:10,09 min. a celkový součet 6222 bodů mu vynesl 7. příčku.