Jdi na obsah Jdi na menu

Na vícebojařském šampionátu startovali Vojtěch Slavík a Klára Teplá

Za horkého letního počasí, kdy teploměr vystoupil až nad třicetistupňovou hranici, začalo v sobotu 6. července ve staroboleslavské Houštce dvoudenní mládežnické mistrovství České republiky ve vícebojích. Kolínská atletika byla na šampionátu zastoupena v kategorii juniorů Vojtěchem Slavíkem a v kategorii mladších žákyň Klárou Teplou.

Na start úvodní disciplíny - běhu na 60 metrů překážek - se postavilo 24 nejlepších českých mladších žákyň. Klára Teplá se poprvé v životě dostala pod hranici deseti sekund a časem 9,99 s obsadila výbornou devátou příčku. Následující hod kriketovým míčkem jí ale vůbec nevyšel, když nejdále poslala 150 g těžké náčiní jen na 29,94 m, čímž zaostala o více jak sedm metrů za osobním maximem a pohoršila si na 17. pozici. Ve třetí disciplíně - běhu na 60 metrů - si sice vylepšila osobní rekord na 8,92 s, ale v součtu bodů po třech disciplínách se ještě o dvě příčky propadla. Tato 19. pozice jí zůstala i po předposlední disciplíně, kterou byl skok daleký. V něm dolétla nejdále na 442 cm, což znamenalo vyrovnané osobní maximum. Závěrečný běh na 800 metrů je Klářinou silnou disciplínou, i když obrovské vedro jí vteřinky ubralo. Její výsledný čas 2:33,21 min. byl ve startovním poli čtvrtý nejrychlejší a vynesl svěřenkyni Dominika Holuba a Jakuba Dudáše ziskem 2596 bodů na 13. místo, což jí zajistilo místo v ASCM pro rok 2055.

Vojtěch Slavík zahájil první den juniorského desetiboje, v němž se nakonec sešlo na startu běhu na 100 metrů pouze 9 závodníků, osobním rekordem 11,53 s a zařadil se na sedmou příčku. Dařilo se mu i ve skoku dalekém, kde skok dlouhý 651 cm byl pátý nejdelší. Vrh koulí není Vojtěchovou silnou disciplínou, a tak výkon 10,68 m byl až devátý. Ve skoku vysokém překonal laťku ve výši 182 cm, což naopak byl třetí nejlepší skok v celém startovním poli. První den zakončil svěřenec Ratislava Šediny osobním rekordem 53,32 s v běhu na 400 metrů. Po sobotě tak přenocoval na sedmé pozici ziskem 3285 bodů. 

Po tropické sobotě se v neděli vícebojaři probudili do deštivé neděle s teplotami o 15 stupňů nižšími. Vojtěch Slavík ji zahájil během na 110 metrů překážek. Časem 15,20 s doběhl pátý. V hodu diskem si prožil horkou chvilku, kdy se po prvních dvou nezdařených pokusech zachraňoval, ale pokus se mu vyvedl natolik, že si výrazně vylepšil osobní rekord na 35,24 m. Dařilo se mu i ve skoku o tyči. Na 420 cm sice potřeboval tři pokusy, ale poté překonal napoprvé 430 i 440 centimetrů a za svým osobním maximem zaostal pouhých 6 centimetrů. Vzestup pořadím ale zastavil hod oštěpem, který kolínskému vícebojaři vůbec nevyšel. Nejdelší pokus měřil pouze 33,49 m, a to znamenalo výraznou ztrátu. Závěrečnou patnáctistovku pak proběhl na 4:51,69 min., což znamenalo celkový zisk 6367 bodů a posun na celkové kvalitní páté místo. Velkou zajímavostí závodu bylo, že mistrem republiky se stal s náskokem 254 bodů Tomas Järvinen, který přitom nezdolal základ ve skoku o tyči a "odstřelil" si tak výkon na úrovni 8200 bodů!