Jdi na obsah Jdi na menu

Na ME juniorů uvízli všichni čtyři Kolíňáci v sítech kvalifikací

Hned první den soutěží na juniorském mistrovství Evropy ve švédském Boras se představili ve svých individuálních disciplínách tři kolínští závodníci  - Jakub Vítek, Stanislav Jíra a Denisa Pešová. Ani jednomu z nich se však nepodařilo na vrcholu sezóny předvést výkon na úrovni svého maxima, a tak kvalifikační boje pro ně byly konečnou. V neděli se pak k této trojici přidal ve štafetě i Matyáš Koška.

Jako první nastoupil ke své kvalifikaci v tyčkařském sektoru svěřenec Pavla Berana Jakub Vítek. Ten si napoprvé poradil se 460 i 480 cm, ale na 500 cm se v soutěži zachránil až třetím pokusem, a to právě rozhodlo o jeho nepostupu. Kvalifikační limit 510 cm už nepřekonal, a i když na finále nakonec stačilo rovných pět metrů, bylo potřeba je překonat napoprvé. Jakub Vítek tak obsadil 17. místo.

V prvním rozběhu na 100 metrů zaklekl do bloků svěřenec Antonína Morávka Stanislav Jíra. Bohužel po překonání zdravotních problémů se na vrcholné akci již nestihl předvést ve formě z kraje sezóny, v protivětru 0,8 m/s doběhl na šestém místě v čase 11,09 s a z 28. příčky mu do semifinálové čtyřiadvacítky chybělo 9 setin.

Jako poslední ve čtvrtek startovala v kvalifikaci výškařek svěřenkyně Zuzany Hlavoňové Denisa Pešová. Ta zdolala napoprvé 165 i 170 cm, přes následujících 174 cm se přenesla napodruhé, ale výš se už nedostala. Nakonec jí stejně jako Jakubu Vítkovi patřilo 17. místo, když na postup do finále bylo potřeba zdolat kvalifikační výšku 181 cm nebo 178 cm bez oprav.

Čtvrtý zástupce kolínské atletiky Matyáš Koška se naopak představil až v poslední den soutěží, kdy na prvém úseku štafety na 4x100 metrů v rozběhu nahradil Stanislava Jíru, který na jaře spolu se zbylou trojicí Tomáš Němejc, Matěj Krsek a Daniel Vejražka zaběhl limit pro účast na ME. Jen chvíli se ve výsledcích třetího rozběhu držela česká čtveřice na druhém přímo postupovém místě v pátém nejrychlejším čase 40,33 s. Zanedlouho přišla zpráva o diskvalifikaci českého kvarteta kvůli chybné první předávce právě mezi Matyášem Koškou a Tomášem Němejcem a zklamání nebylo o nic menší ani když stejně dopadli i původně vítězní Francouzi.