Jdi na obsah Jdi na menu

Na LODM Pazdera a Šantrůček šestí, Schederová sedmá a Juřicová jedenáctá

Od úterý 28. června do čtvrtka 30. června probíhaly na letošním ročníku Letní olympiády dětí a mládeže v Olomouci atletické soutěže. Středočeský kraj reprezentovala také čtveřice závodníků Sokola Kolín - atletika. V kategorii starších žáků se představil v běhu na 100 metrů překážek a 300 metrů Kryštof Šantrůček, mezi staršími žákyněmi reprezentovaly rovněž v běhu na 100 metrů překážek Amálie Schederová a ve skoku vysokém Kristýna Juřicová a konečně mezi mladšími žáky Josef Pazdera v hodu oštěpem.

Jako první se do soutěží, jejichž úroveň konkuruje mistrovství republiky a často jej i překonává, zapojila svěřenkyně Jiřího Jakoubka Kristýna Juřicová. Ta absolvovala kvalifikaci a do středečního finále prošla jako nůž máslem. Mezi nejlepší dvanáctku se dostaly všechny dívky, které překonaly 156 cm, a Kristýna neměla v soutěži jediný nezdařený pokus.

Ve středu se jako první z Kolíňáků zapojila Amálie Schederová. Svěřenkyně Jiřího Robovského startovala ve čtvrtém rozběhu na 100 metrů překážek a doběhla v něm na třetím místě v čase 14,81 s. Přímo do finále postupovala pouze vítězka, ale vzhledem k tomu, že Amálie běžela až v posledním rozběhu, už po doběhu věděla, že její čas je spolu se čtvrtou závodnicí z tohoto rozběhu právě tím posledním, který ji posunul mezi 27 nejrychlejšími Češkami do osmičlenného finále!

Chvíli po ní na startu druhého ze tří rozběhů na stejné trati zaklekl do bloků další závodník z tréninkové skupiny Jiřího Robovského Kryštof Šantrůček. I on doběhl na třetí pozici ve výrazném osobním rekordu 13,75 s a musel čekat, zda mu tento čas bude na finále stačit. Po doběhu třetího rozběhu už věděl, že i on proklouzl z osmé příčky do finále mezi nejlepší české překážkáře.

V sektoru pro hod oštěpem se představil ve středečním odpoledni čtvrtý z kolínských zástupců na LODM, svěřenec Tomáše Prajsnera mladší žák Josef Pazdera. Ačkoli hod oštěpem není jeho hlavní disciplína, mnohem lépe si vede v hodu diskem, dokázal se prosadit hned svým prvním pokusem do finálové osmičky a výkonem 35,25 m obsadil výborné šesté místo. 

Finále ve skoku vysokém se Kristýně Juřicové úplně podle jejích představ nevydařilo. Na první pokud si sice poradila s výškami 140, 145, 150 i 155 cm, ale na 158 cm už ztroskotala, zatímco téměř všechny její soupeřky tuto výšku překonaly, a tak na kolínskou výškařku zůstalo ve finále 11. místo.

Kryštof Šantrůček startoval odpoledne také ve své doplňkové disciplíně - běhu na 300 metrů. V prvém rozběhu si zaběhl velký osobní rekord časem 39,15 s, ale z šesté příčky v rozběhu to na postup do finále nestačilo. 

V poslední den atletických soutěží startovali ve finálovém závodě oba kolínští překážkáři. Lépe se vedlo Kryštofu Šantrůčkovi. I když nedokázal ve finále zopakovat svůj osobní rekord z rozběhu a zaběhl čas 14,08 s, dokázal finišovat jako šestý a vyrovnal tak umístění Josefa Pazdery z předchozího dne. Amálii Schederové se finálové představení nevydařilo, zaběhla čas 16,23 s a skončila o příčku hůře než oba chlapci.

Kolínské vystoupení pak zakončila Amálie Schederová startem v dívčí štafetě na 4x60 metrů. Ta si vedla velmi dobře a časem 30,37 s obsadila šestou příčku.

Závodníci Sokola Kolín - atletika o sobě rozhodně na letošní Letní olympiádě dětí a mládeže dali vědět. Dvě šestá místa Josefa Pazdery a Kryštofa Šantrůčka, sedmá příčka Amálie Schederové a postup z kvalifikace do užšího finále Kristýny Juřicové jsou rozhodně dobrou vizitkou kolínské atletiky.