Jdi na obsah Jdi na menu

Na gigantu se Kolíňákům zadařilo!

Skvěle vyšel mladým kolínským atletům první den „gigantu“, tedy mistrovství České republiky dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek, který se letos uskutečnil za krásného letního počasí v Jablonci nad Nisou. Ideální podmínky kazil jen příliš silný vítr, který znehodnotil řadu skvělých sprinterských a dálkařských výkonů.

Jako první z velké kolínské výpravy, čítající rekordních 26 závodníků, se představila v hodu kladivem juniorka Markéta Hartmanová a hned z toho bylo první finále, když v osobním rekordu 39,59 m skončila sedmá. I druhé kolínské vystoupení patřilo kladivářkám, tentokrát dorosteneckým. I tady z toho bylo finálové umístění, když Barbora Houžvičková obsadila za 47,06 m šesté místo. Premiéru na MČR si odbyla čtrnáctá Eliška Kopecká (39,04). V rozbězích na 100 m si pak výborně vedli sprinteři. Do osmičlenného finále postoupili jak junioři Štěpán Hampl (10,72) a Aleš Moravec (11,03), tak dorostenci Stanislav Jíra (10,98) a Marek Řehák (11,05). Mimo finále tak zůstali v osobním rekordu jen dorostenec Jakub Fiala (11. – 11,21) a dorostenka Tereza Čermochová (15. – 12,54).

V hodu oštěpem juniorek se opět představila Markéta Hartmanová a bylo to její třetí životní finále, když skončila osmá výkonem 34,27 m. A potom již přišla dvojnásobná kolínská medailová radost ve skoku o tyči dorostenců. Stříbrnou medaili vybojoval suverénně výkonem 440 cm Jakub Vítek a hodně překvapivý byl bronz Jindřicha Semotama, kterému přišla forma v pravý čas a zdolal 410 cm.

V běhu na 110 m překážek se do finále o dvě setinky protlačil Jan Bouma v osobním rekordu 14,74 s. Ve skoku do výšky dorostenek skončila Denisa Pešová, vracející se po zranění, po výkonu 163 cm na 11. příčce. Následovala další dvojnásobná medailová radost, tentokrát z hodu kladivem dorostenců. Tu očekávanější medaili – stříbrnou, si vyházel za výkon 60,18 m Dominik Král, oproti tabulkám si na bronzovou příčku polepšil Karel Hanuš, který hodem dlouhým 57,32 m získal medaili o pouhých 17 cm. Ondřej Tittl obsadil 14. místo výkonem 41,64 m.

A medailová žeň pokračovala. Ve finálovém běhu na 100 metrů potvrdil Štěpán Hampl roli největšího favorita a po boji s libereckými sprintery vybojoval pro kolínské barvy první titul mistra České republiky v čase 10,60 s. V tomto finále doběhl osmý Aleš Moravec (11,29). Dorostencům už tolik finále nevyšlo. Se zraněním bojující Stanislav Jíra doběhl sedmý (11,05) a Marek Řehák osmý (11,17).

Kolínský medailový zisk se ale nezastavil. Skvělou soutěž předvedli kolínští dorostenečtí dálkaři, když hned tři se vešli mezi nejlepší českou šestici. Jakub Fiala v osobním rekordu 675 cm skončil šestý, ještě o příčku lepší byl Robin Martinek za rovněž osobní rekord 677 cm a to nejlepší předvedl na závěr soutěže Dominik Holub. V posledním pokusu dolétl na vynikajících 705 cm, ale jeho radost mohla být jen poloviční. Stříbrná medaile je skvělým úspěchem teprve šestnáctiletého skokana, ale limit na Evropský olympijský festival mládeže mu bohužel odvál příliš silný vítr v zádech.

V běhu na 400 metrů se podařilo osmým časem 51,31 s proniknout do finále Tadeáši Krakuvčíkovi, juniorka Dominika Rudolfská na stejné trati doběhla 17. (61,89). Hodně smůly měl ve finále na 110 m překážek Jan Bouma, který měl kolizi na předposlední překážce a v cíli nebyl klasifikován. Ale potom již přišly další dvě kolínské medaile. V hodu kladivem juniorů se Jan Balát po celou soutěž držel na stříbrné pozici, o kterou ale v předposlední sérii o 20 cm přišel. Na poslední hod se ale dokázal zkoncentrovat, vylepšil nejen osobní, ale i kolínský historický rekord výkonem 57,08 m a vybojoval zpět nejen stříbrnou medaili, ale i reprezentační dres pro mezistátní utkání.

Z rozběhu na 400 m překážek stačil Danielu Bezuchovi osobní rekord 57,07 s na 12. místo. Fantasticky si vedla v běhu na 2000 m překážek Martina Šuková. Po celou trať „táhla“ vedoucí trojici, po předposledním vodním příkopu nastoupila a bezpečně získala mistrovský titul v čase 7:13,19 min.

Ve skoku vysokém juniorek zdolala Markéta Braunová jen průměrných 154 cm a obsadila 11. místo. Velkou smůlu měla v závěrečném sobotním závodě dorostenecká štafeta na 4x100 m, která v sestavě Marek Řehák, Tadeáš Krakuvčík, Dominik Holub a Stanislav Jíra skončila o dvě setinky čtvrtá. Druhá štafeta v sestavě Tomáš Puczek, Robin Martinek, Jan Bouma a Jindřich Semotam doběhla osmá za 45,50 m.

V nedělním programu už Kolín tolik želízek v ohni neměl. Jako první se postavila na startovní čáru běhu na 3000 metrů Martina Šuková. Po sobotním titulu ale na ni viditelně dolehla únava, a tak z tohoto startu bylo nakonec 8. místo v čase 10:55,74 min. Další finálové umístění přidala dorostenecká diskařka Sára Blehová, která se hodem dlouhým 32,82 m přiblížila těsně k osobnímu maximu a to znamenalo 7. příčku.

V rozbězích na 200 metrů si výborně počínal junior Štěpán Hampl, který s přehledem svůj rozběh vyhrál ve vynikajícím čase 21,63 s, který ale znehodnotil příliš silný vítr v zádech. Nedařilo se juniorce Dominice Rudolfské, která časem 27,45 s obsadila celkové 18. místo. Ve finále běhu na 400 metrů dorostenců nastoupil Tadeáš Krakuvčík, který zaběhl čas 51,57 s, jenž znamenal 7. místo.

Další finálové umístění vybojoval v soutěži dorosteneckých výškařů Tomáš Puczek. Dokázal zdolat 189 cm, což mu vyneslo v konkurenci nejlepších českých skokanů 6. místo. A potom se kolínská atletika dočkala své poslední, deváté medaile. Zasloužil se o ni Štěpán Hampl, který ve finálovém závodě na 200 metrů našel jediného přemožitele a ve vynikajícím kolínském historickém rekordu nejen juniorů, ale i mužů 21,56 s povolenou podporou větru 2 m/s získal stříbrnou medaili.   

Poslední kolínské starty na šampionátu absolvovali dorostenečtí trojskokani Robin Martinek a Jindřich Semotam. První dva pokusy jim vůbec nevyšly a Jindřichu Semotamovi třetí pokus dlouhý 12,47 m stačil jen na 9. pozici. Z postupového místa ho odsunul po skoku 12,67 m právě Robin Martinek. Ten se v dalším průběhu zlepšil na 13,12 m a obsadil 5. místo.

Kolínští závodníci tak byli opět v celorepublikovém měřítku nesmírně úspěšní. Získali 2 zlaté, 5 stříbrných a 2 bronzové medaile a mezi 113 zúčastněnými kluby, z nichž alespoň na jednu medaili dosáhlo 68 z nich, získali více medailí než Kolíňáci závodníci pouze 3 oddílů – Olympu Brno, Vítkovic a pražské Slavie! O kvalitě kolínské účasti svědčí i dalších 15 finálových umístění i fakt, že z 26 chlapců a dívek v modrobílých dresech se jich do finálové osmičky dostalo devatenáct!