Jdi na obsah Jdi na menu

Na gigantu osm kolínských umístění v osmičce

Letošní halový šampionát juniorů a dorostu hostila díky udělené výjimce Ostrava. Kolínské už tak nijak vysoké ambice ještě poklesly, když z původní třináctky nominovaných na mistrovství neodcestovali ani Natálie Olivová, tabulkově nejvýše postavená Kolíňačka, ani Helena Rothanzlová a ani Matyáš Čudlý. Naopak do prořídlého startovního pole se dostal z pozice náhradníka Vít Vinduška.

Sobotní program zahájili svými rozběhy překážkáři. Ani jednomu se ale nepodařilo zabojoval o postup do finálové osmičky. Junior Tomáš Konvalina obsadil v čase 8,75 s dvanáctou příčku, Jan Brát skončil po výkonu 8,98 s o dvě místa za ním, dorostenec Jakub Svoboda absolvoval svou trať za 8,82 s a patřila mu desátá pozice a dorostenka Barbora Štěrbová doběhla ve svém rozběhu šestá za 9,25 s a celkově se umístila na jedenácté příčce.

Výrazně lépe si vedli v rozbězích na hladké šedesátce sprinteři. V kategorii juniorů sice Jan Brát obsadil časem 7,54 s jedenácté místo a Lukáš Soukal byl diskvalifikován, ale mezi dorostenci si jak Šimon Kratochvíl (7,23), tak Jiří Synek (7,25) zajistili přímý postup ze třetích míst do finálového závodu. Vít Vinduška skončil výkonem 7,33 s jen jedinou setinu za postupem na 10. místě. Do finále se probojovala přímým postupem z druhé příčky v rozběhu v čase 7,93 s také juniorka Jana Šafránková.

Ve finálových závodech zaklekla do bloků jako první právě Jana Šafránková. Svůj rozběhový výkon dokázala vylepšit o tři setiny a cílovou čáru proťala jako pátá ve shodném čase se čtvrtou, když od medaile ji dělilo 11 setin. O polovinu blíže k cennému kovu to měl dorostenec Šimon Kratochvíl, který časem 7,25 s doběhl rovněž pátý, když na třetí pozici mu scházelo setin šest. O příčku za ním skončil Jiří Synek výkonem 7,30 s.

V trojskoku dorostenců startoval Jakub Douděra. Ten ve třetí sérii dolétl na 12,91 m a protáhl se z osmého místa do finálových skoků. V posledním pokusu pak zaznamenal decimetrové zlepšení a výkon 13,01 m mu vynesl velmi kvalitní šesté místo.

Poslední kolínské finále získala v závodu juniorských výškařek Anita Hrušková. Té se ale podařilo překonat pouze 159 cm a patřila jí dělená sedmá příčka.

V nedělním programu se již představili pouze tři kolínští sprinteři v rozbězích na 200 metrů. Do finále, které bylo v této disciplíně pouze pětičlenné, se sice ani jeden z nich neprobojoval, ale všichni se vešli do nejlepší osmičky. Mezi juniory zaběhl Lukáš Soukal kvalitních 22,62 s, což ho zařadilo na šestou, tedy první nepostupovou příčku. Celkové sedmé a osmé místo obsadili dorostenci Šimon Kratochvíl a Jiří Synek, kteří dosáhli časů 22,98 a 23,06 s a k postupu jim chvěly čtyři, respektive dvanáct setin.

Kolínští atleti tak vybojovali na letošním šampionátu osm umístění v nejlepší české osmičce, ale nepodařilo se jim zařadit mezi 67 klubů, které získaly alespoň jednu medaili, což se kolínským  reprezentantům stalo naposledy v roce 2003. Naopak tradiční středočeští rivalové z Kladna se stali jednoznačně nejúspěšnějším klubem se ziskem 14 medailí, z nichž 7 bylo zlatých.