Jdi na obsah Jdi na menu

Na gigant míří třicítka Kolíňáků!

O víkendu vyvrcholí letošní atletická sezóna mládeže gigantem, tedy společným mistrovstvím České republiky kategorií juniorek, juniorů, dorostenek a dorostenců. To proběhne na našem nejmodernějším atletickém stadiónu v Ostravě - Vítkovicích a o šíři kolínské mládežnické atletické špičky svědčí to, že se na start probojovalo více než 30 atletů Sokola Kolín - atletika.

Z juniorek se na vrchol sezóny nominovaly sprinterky Jana Šafránková a Kateřina Tvrdá, v běhu na 400 metrů překážek Lenka Novotná, univerzální vrhačka Barbora Malá, v hodu kladivem Eliška Drábková a v hodu diskem i oštěpem Žaneta Vrbová.

V kategorii juniorů se představí ve sprintu na 100 metrů a v trojskoku Dominik Holub, na obou nejkratších sprintech Marek Řehák a Jiří Šámal, v běhu na 400 metrů Tadeáš Krakuvčík, v běhu na 5000 metrů Roman Pazdera, na 110 metrů překážek Tomáš Konvalina, na 400 metrů překážek Vojtěch Höfner, ve vrhu koulí Jakub Dudáš, v hodu diskem a kladivem Martin Buryan a kladiváři Karel Hanuš a Vojtěch Teplý.

Mezi dorostenkami budou o úspěch bojovat sprinterka Kristýna Šlehubrová, hned ve čtyřech disciplínách - na 100 metrů překážek, ve výšce, dálce a kouli - se nominovala letošní mistryně ČR v sedmiboji Natálie Olivové, která je navíc ještě první náhradnicí v oštěpu, běh na 300 metrů překážek poběží Lucie Olivová, ve skoku vysokém bude skákat také Anita Hrušková, v dálce a trojskoku Helena Rothanzlová a v hodu oštěpem bude startovat Anna Radikovská. Smůlu má další oštěpařka Vendula Hroudová, která si účast rovněž vybojovala, dokonce ze šesté příčky českých tabulek, o start ji ale připravilo zranění lokte.

V soutěžích dorostenců bude startovat osm Kolíňáků. Ve sprinterských disciplínách to bude Lukáš Soukal, na 110 metrů překážek Jan Brát a Jakub Svoboda, stýpl na 2000 metrů poběží Mojmír Pavlík, pro skok daleký se kvalifikoval Šimon Kratochvíl, který je také náhradníkem pro běh na 300 metrů překážek, v trojskoku bude mít Kolín zastoupení díky Jakubu Douděrovi a Vlastimilu Trnkovi, přičemž druhý jmenovaný bude startovat také v hodu kladivem, a Filip Moc se představí v oštěpařském sektoru. Na svou šanci čeká ještě Vít Vinduška, který je prvním náhradníkem pro běh na 100 metrů.

Na startu budou také kolínské štafety jak na 4x100 metrů, tak na 4x400 metrů. Jasně medailových šancí také kvůli onemocnění nejlepšího českého juniorského tyčkaře Jakuba Vítka nemají kolínští závodníci letos tolik jako v uplynulých letech. Mezi favority na medaili ve svých disciplínách patří rozhodně vytrvalec Roman Pazdera, kladivář Martin Buryan a výškařky Anita Hrušková a Natálie Olivová. Každá další medaile by byla velmi příjemným překvapením, ale na druhou stranu je v kolínské výpravě celá řada závodníků aspirujících na finálové umístění v první osmičce.