Jdi na obsah Jdi na menu

Mladší žákyně jsou přebornicemi kraje, žáci mají bronz

Za krásné podzimní soboty 21.09 se konalo krajské finále družstev mladších žáků v Kutné Hoře a pro kolínská družstva to bylo finále s velkým „F“. Všichni členové družstev podali na závěr sezóny skvělé výkony, někteří dosáhli nových osobních rekordů a dokonce padaly i rekordy oddílové.

Družstvo mladších žákyň vyráželo na finále po výborných základních kolech s ambicemi na medaili a ve finále potvrdily, že šlo o ambice oprávněné. Jako první se na dráze představily dívky v běhu na 60 m překážek. Jak se již ukázalo v základních kolech, 60 m překážek je silná kolínská disciplína. Hned v prvním běhu se představila kolínská rekordmanka Klára Pokorná a její tréninková kolegyně Amálie Schederová, která nastoupila do závodu po čtrnáctidenním tréninkovém výpadku. Klára zaběhla parádní čas 10.14 sec, což ji stačilo na celkové třetí místo. Amálie zaostala tři setinky za svým osobním rekordem a časem 10.36 sec. doběhla šestá. Mezitím se rozhořely další boje ve skoku dalekém a ve vrhu koulí. V kouli se dařilo Emě Hrabákové, která v novém osobním rekordu 9,77m skončila na sedmém místě. V dálce o cenné body bojovala Adéla Sahulková a z překážek přiběhla Klára Pokorná. Obě mladé závodnice předvedly ve skoku dalekém své standardní výkony, což stačilo Adéle na páté místo za 453 cm a Kláře na osmé za 436 cm. Dalším během na dráze byl sprint na 60 m. V něm měla kolínská děvčata zastoupení v Adéle Kopelentové, Sofii Bébrové a Anetě Benešové. Jako první se představila v druhém běhu Sofie, které čas 8.87 s stačil na postup do finále „B“. Stejně tak vybojovala finále „B“ v další běhu Aneta Benešová časem 8.90 sec. Ve čtvrtém běhu se představila Adéla Kopelentová, která svůj běh vyhrála časem 8.67 sec. Ani její čas však nestačil na finále „A“, a tak se všechny tři kolínské sprinterky mohly těšit na finále „B“.
Po rozbězích na 60 m následoval běh na 1000 m, ve kterém kolínské dívky vkládaly naděje do Anety Benešové a Veroniky Belzové. Obě dívky předvedly parádní výkony. Pro Anetu Benešovou to však byl výjimečný závod. Její famózní výkon 3:18.80 min. znamenal pro kolínské dívky jediné dílčí vítězství. Pro Anetu to byl nový osobní rekord a jako bonus překonala velmi vousatý, téměř čtyřicet let starý oddílový rekord, který držela časem 3:19.2 min. Renata Straková z roku 1982. Veronika Belzová si taktéž v krásném závodě doběhla pro nový osobní rekord a časem 3:25.77 min. , čímž vybojovala pěkné šesté místo. Po běhu na 1000 m se rozběhly další technické disciplíny. V hodu oštěpem se kolínským dívkám příliš nedařilo a vyšly bodově naprázdno. Zato skok do výšky znamenal pro kolínské barvy další cenné body. Tři body a osmé místo si připsala za 135 cm Valentýna Olivová, která musela skok do výšky přerušit a vyrazit na start sprintu na 150 m. Mezitím se však kolínské sprinterky chystaly na svoje finále na 60m. Ve finále „B“ se představila Adéla Kopelentová, Sofie Bébrová a Aneta Benešová, která již měla v nohách běh na 1000m. I přesto Aneta ukázala srdce bojovnice a k finále nastoupila. Adéla Kopelentová finále „B“ vyhrála a to znamenalo celkové sedmé místo. Sofie Bébrová doběhla čtvrtá, což bylo v konečném součtu desáté místo a další cenný bod.
Poté se již děvčata chystala na sprint na 150 m. Hned v prvním běhu se představila Adéla Sahulková, která předvedla skvělý výkon 20.25 s, který nejen znamenal celkové čtvrté místo, ale také nový osobní rekord. Pod dvacet jedna sekund se v druhém běhu dostaly i další kolínské závodnice. Adéla Kopelentová druhý běh vyhrála v čase 20.94 sec., kdy za svým osobním maximem zaostala o dvě setinky, a druhá doběhla v novém osobním rekordu Valentýna Olivová za 20.97 sec. Tyto výkony jim celkově přinesly šesté, respektive sedmé místo.
Sprint na 150 metrů ukončil individuální disciplíny a děvčata čekal boj ve štafetách. Jako první byly na pořadu štafety na 4x60 m. Kolínským děvčatům se i zde dařilo a kvarteto ve složení Ema Hrabáková, Sofie Bébrová, Aneta Benešová a Adéla Kopelentová doběhlo na parádním třetím místě s časem 32.98 sec. Závod uzavřely štafety na 4x300m, kde kolínští postavili dvě poměrně silné štafety. A očekávání se potvrdila. Hned v prvním běhu předvedlo kvarteto ve složení Amálie Schederová, Veronika Belzová, Klára Pokorná a v naprosto parádním finiši Adéla Sahulková vynikající výkon. Mladé atletky svým výkonem 3:04.60 min. překonaly kolínský historický rekord, ale ani to jim tentokrát nestačilo na vítězství. Musely se sklonit před štafetou Staré Boleslavi. I druhá štafeta ukázala sílu a ve složení Šárka Mokrá, Sofie Bébrová, Kristýna Honcová a Valentýna Olivová doběhla s časem 3:13.01 na parádním pátém místě. Všechny disciplíny znamenaly v konečném součtu 88 bodů, které kolínským mladším žákyním vynesly zlaté medaile a titul krajských přebornic!

ml_zci.png

 

 

 

 

 

 

To družstvo mladších žáků odjíždělo na krajské finále bez velkých ambic. Po kolísavých výsledcích v základních kolech byla medaile spíše přáním než dosažitelným výsledkem. Kolínští mladší žáci však nastoupili do soutěže plni optimismu a s elánem se o medaile poprat a boj to byl opravdu zdařilý.
Kluci začali své boje technickými disciplínami ve skoku vysokém a v hodu oštěpem. V obou se Kolíňákům dařilo. Velký bodový zisk znamenal skok do výšky. Jan Švach zaostal pouhý jeden centimetr za svým osobním maximem a výkonem 149 cm vyskákal skvělé druhé místo. Dařilo se i Vojtěchu Slavíkovi, který v novém osobním rekordu 146 cm přinesl další body a čtvrté místo. I třetí kolínský zástupce Kryštof Šantrůček se předvedl ve skvělém světle. Nový osobní rekord 140 cm znamenal pro Kryštofa hezké sedmé místo. V oštěpu se dařilo Vojtěchu Ottovi, který svým hodem dlouhým 31,54 m skončil  na pěkném pátém místě i přes to, že jeho výkon znamená nový kolínský oddílový rekord.
Na dráze se chlapci chystali na běh na 60 m překážek. V této disciplíně vybojoval dva body za deváté místo David Výborný za čas 10.70 sec. Druhý kolínský zástupce Kryštof Šantrůček vyšel bodově naprázdno i přes svůj nový osobní rekord 11.02 sec. Po překážkách následoval sprint na 60 m. V něm se dařilo Jaroslavu Hnidovi a Lukáši Melounovi. Oba borci postoupili do finále B za čas 8.83 sec. respektive 8.81 sec. Pro oba kolínské sprintery to znamenalo osobní rekordy.
Dále následoval běh na 1000 m, ve kterém se představil Aleš Melichar a Adam Kondrát. Alešovi Melicharovi přinesl běh na 1000 m nový osobní rekord a časem 3:18.35 min. skončil na pěkném šestém místě. To Adam Kondrát i přes nový osobní rekord 3:25.57 min. zůstal na prvním nebodovaném místě. Ve stejnou chvíli jako běh na 1000 m se rozjel vrh koulí a to byla parádní kolínská disciplína. Vojtěch Otta si zde připsal vítězství, plný počet bodů a navíc výkonem 11,91 m nový osobní rekord a již druhý oddílový rekord, kdy překonal dvacet pět let starý kolínský historický rekord 11,78 m L. Malého z roku 1994.
Ve stejný čas jako vrh koulí začal skok do dálky. V něm se velmi dařilo Vojtěchu Slavíkovi, který si za výkon 472 cm připsal vynikající druhé místo. Na dráze se chystalo finále na 60 m a v něm dva kolínští zástupci. A ani zde kluci nevyšli bodově naprázdno. Jaroslav Hnida zopakoval čas z rozběhu, a tak časem 8.83 sec. skončil na desátém místě. Lukáš Meloun už nezopakoval čas z rozběhu a časem 8.84 sec. skončil na prvním nebodovaném místě. Lukáš Meloun si však spravil chuť v následující disciplíně, a to byl běh na 150 m. Lukáš si zde vytvořil nový osobní rekord 21.56 sec., a to mu vyneslo dva body a deváté místo.
Do konce zápolení zbývaly už jen štafety. A i v těch potřebovali kolínští urvat nějaké body, pokud chtěli pomýšlet na medaile. A hned v té krátké štafetě na 4x60 m se jim to podařilo. Kvarteto ve složení David Výborný, Jaroslav Hnida, Lukáš Meloun a Vojtěch Otta si doběhla pro pěkné sedmé místo a další důležité body. Stejně tak se dařilo i jejich kolegům na 4x300m. Štafeta ve složení Vojtěch Slavík, Adam Kondrát, Aleš Melichar a Adam Filip doběhla sedmá za čas 3:12.82 min. Ani druhá štafeta ve složení Josef Vonšovský, Lukáš Bendák, Václav Petržálek a Adam Vlček nevyšla naprázdno a připsala si jeden bod. Chlapci tak v konečném součtu získali 67 bodů, což jim stačilo na krásné bronzové medaile.

Tady ještě video jak kolínské dívky slavily zlaté medaile!

Video z oslavy