Jdi na obsah Jdi na menu

Mistrovství ČR juniorů a dorostu

Zuzana Pražáková mistryní, Štěpán Hampl stříbrný, štafeta bronzová!                 

Letošní halový atletický „gigant“, tedy mistrovství ČR dorostu a juniorů, proběhl 20. a 21. února v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce. Mezi nejlepších českých 24 sprinterů a středotraťařů a 16 atletů v ostatních disciplínách proniklo díky své letošní výkonnosti 16 kolínských atletů.

Jako první se v sobotním dopoledni představil v rozběhu na 60 m překážek Jan Bouma. Časem 8,78 zůstal 11 setin za osobním maximem, doběhl šestý a celkově při svém prvním startu mezi dorostenci obsadil 17. místo. Mnohem lépe se v rozběhu na 60 m hladkých vedlo juniorce Haně Klepetkové. Ta si vylepšila osobní rekord na 7,83 s a z druhého místa postoupila do odpoledního finále. Za jeho branami naopak zůstal „novopečený“ junior Aleš Moravec, který proběhl cílem za 7,23 a na 10. místě mu finále uniklo o dvě příčky. Dvojnásobné zastoupení měli Kolíňáci na stejné trati mezi dorostenci. Štěpán Hampl, který prodělal před šampionátem nemoc, kvůli které si ani nemohl přebrat cenu pro nejlepšího mládežnického sportovce Kolína za rok 2015, vyhrál svůj rozběh za 7,01 a postoupil do finále. Stanislav Jíra, který mezi dorostenci debutoval, si výrazně vylepšil životní maximum na 7,24 s a skončil desátý.

Finálový závod na 60 m Haně Klepetkové nevyšel tak, jako rozběh, ale celkové 7. místo v čase 7,95 je jejím zatím největším úspěchem. Velkou bitvu o titul poté svedl se svým největším soupeřem Matějem Krskem z Kladna Štěpán Hampla. Ani vyrovnání kolínského rekordu časem 6,94 mu ale tentokrát zlato nepřineslo, když za ním zaostal o 3 setiny. Kvalitu času obou dorostenců i stříbrné medaile svěřence trenéra Antonína Morávka podtrhuje fakt, že mezi o dva roky staršími juniory byl rychlejší pouze vítěz!

Ještě větší úspěch pro kolínskou atletiku ale přineslo vyvrcholení soutěže juniorek ve skoku o tyči. Tady mezi favoritky patřila Zuzana Pražáková, které se v týdnu před mistrovstvím podařilo posunout kolínský rekord žen na výborných 403 cm. Za svou základní výšku si zvolila 360 cm, které po prvním zaváhání napodruhé překonala a rovnou si zajistila medaili, když úspěšné na této výšce byly už jen kladenské sestry Pöschlovy. A když se potom kolínská svěřenkyně svého otce Vladimíra a Boleslava Patery napoprvé přenesla přes 375 i 390 cm, nebylo již s kým o titul bojovat. Ačkoli se jí nepodařilo zisk zlata korunovat na výšce 405 cm novým osobním rekordem, je po loňském stříbru letošní zlatá medaile dalším velkým úspěchem do bohaté sbírky nejlepší kolínské tyčkařky.

Štěstí tentokrát neměl dorostenecký tyčkař Jindřich Semotam. Napoprvé sice překonal 360 a 380 cm, ale na 395 cm už třikrát ztroskotal a zůstal tak 40 cm za svým maximem z minulého týdne. Znamenalo to pro něj v prvním roce mezi dorostenci sice výborné 5. místo, ale to, že na medaili bylo třeba „jen“ 410 cm, jej určitě mrzí.

Na start druhého rozběhu na 800 metrů se postavil junior Martin Coubal. Nevedl si vůbec špatně, ve finiši proťal cílovou čáru jako třetí v čase 1:59,66, ale doplatil na to, že jeho rozběh byl nejpomalejší, a tak stejně jako sprinteři Moravec a Jíra zůstal dvě příčky od postupu. Do finále se neprobojovala ani dorostenka Kateřina Doudová, která zaběhla stejnou trať za 2:32,79, a to znamenalo až 18. místo.

V nejdelším běhu na 3000 metrů startovala juniorka Martina Šuková, která těsně před mistrovstvím bojovala s nachlazením. To se částečně projevilo i na jejím výsledném času 11:05,02, který jí ovšem vynesl velmi kvalitní 6. místo mezi nejlepšími Češkami. Kolínské sobotní vystoupení zakončil startem v soutěži trojskokanů junior Lukáš Kupka. Osobní maximum 12,60 m mu přineslo 13. místo.

V neděli se nejprve s nástrahami klopených zatáček popral v běhu na 200 m junior Aleš Moravec. Ve svém rozběhu skončil za 22,67 třetí a znovu mu těsně unikla nejlepší osmička, když z 9. místa na ni ztratil pouhé 2 setinky. Tyčkařská mistryně ČR Zuzana Pražáková se poté představila ve své doplňkové disciplíně – vrhu koulí a výkon 11,02 jí tentokrát stačil na 11. místo.

Největší zastoupení modrobílých dresů bylo k vidění v dorostenecké soutěži výškařů, kde se ale třem svěřencům Antonína Morávka dařilo různě. Hned na poměrně vysoké základní výšce 178 cm ztroskotal spolu s 5 dalšími soupeři Tomáš Puczek. Janu Jínovi se podařilo tuto výšku napotřetí překonat, ale protože výše se už nedostal, patřilo mu nakonec 9. místo. Naopak velmi dobře si vedl loňský žákovský mistr ČR Štěpán Šanc. Napoprvé zdolal 182 i 186 cm, ale na 189 cm již třikrát neuspěl. A právě to byla výška, jejíž překonání zajištovalo bronzovou medaili, takže Štěpán nakonec musel vzít zavděk „bramborovým“ umístěním.

O medaili bojoval také juniorský koulař Matěj Svoboda. Ten si postupně vylepšil osobní rekord na 14,65 m, ale nakonec mu z páté příčky chybělo na bronzovou medaili 37 cm. Výpadek v zimní přípravě kvůli zranění a nemoci se podepsal poté na výkonu Martiny Šukové, která se při svém druhém startu představila na trati 1500 m a čas 5:03,86 jí stačil až na 10. místo. Naopak do finálové osmičky se dokázal při svém prvním startu na republikovém šampionátu prosadit dorostenecký trojskokan Josef Bernat, kterému osobní maximum 12,51 m vyneslo 8. místo.

Skvělou medailovou tečku pak za kolínskou účastí napsali dorostenečtí sprinteři ve štafetě na 4x200 m. Sestava Dominik Holub, Daniel Bezucha, Stanislav Jíra a Štěpán Hampl podlehla v prvním běhu po velikém boji jen těsně štafetě Kladna, když zaběhla nový kolínský rekord v kategorii mužů 1:32,21. A i když se v pátém běhu před obě středočeská kvarteta dostali o pár desetinek sprinteři z Českých Budějovic, byla odměnou kolínským dorostencům bronzová medaile. Druhá štafeta v sestavě Šanc, Bernat, Řehák, Krakuvčík doběhla v čase 1:39,41 na 12. místě.

Sprinterská štafeta tak zkompletovala konečnou kolínskou bilanci na jednu zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili a 6 umístění v nejlepší české osmičce.