Jdi na obsah Jdi na menu

Mistroství ČR žactva

Holub nejrychlejším Čechem, celkem 5 kolínských medailí!                  

Letošní seriál halových mistrovství České republiky zakončil šampionát žákovských kategorií, který se uskutečnil v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce. Kolínská atletika měla tentokrát v ohni bojů sedm želízek a nechyběly ani medailové ambice. 

A hned sobotní odpolední program ukázal, že naprosto oprávněně. Hned jako první disciplína časového pořadu začal skok o tyči žáků, kde startoval svěřenec trenérů Veroniky Jelínkové, Drahomíry Eidrnové a Pavla Berana Jakub Vítek. Ten zahájil dramatickou soutěž na výšce 300 cm, kterou stejně jako poté 330 a 345 cm zdolal napoprvé. Na 360 cm musel poprvé opravovat, ale to už věděl, že vybojuje svou první mistrovskou medaili, neboť v soutěži po této výšce zůstali už jen tři tyčkaři. Oprava ale znamenala, že Jakub byl průběžně třetí a nic na tom nezměnil ani jeho druhý úspěšný pokus o 10 cm výše. Když však vzápětí zdolal napoprvé výšku 380 cm, která pro něj byla novým osobním maximem, znamenalo to pro něj posun na výslednou vynikající stříbrnou příčku. Za letošním mistrem ČR Niščákem z Chrudimi zaostal pouhých 10 cm.

To ale nebyl největší úspěch závodníků v modrobílém. V rozběhu na 60 metrů se představili Dominik Holub a Marek Řehák. Zatímco druhý z nich časem 7,69 na postup do finále nedosáhl a patřilo mu celkové 17. místo, Dominik Holub svůj rozběh přes nepovedený start vyhrál za 7,30 a druhým nejlepším časem postoupil do finále. Tam tentokrát odstartoval mnohem lépe a cílovou čáru proťal za 7,25 s jako první s náskokem 4 setin sekundy. Po mistrovském titulu z halového víceboje tak svěřenec trenéra Martina Radikovského vybojoval už svou letošní druhou zlatou medaili, tentokrát jako aktuálně nejrychlejší Čech v kategorii žáků!

Dokonce čtyřnásobné zastoupení měli Kolíňáci v rozbězích na 300 metrů. Nejlépe si vedl Tadeáš Krakuvčík, který vyhrál čtvrtý rozběh v osobním rekordu 38,36 s, a vybojoval si tak start v nedělním finále. Zbylá trojice pak otestovala svoji formu před nedělní štafetou na 4x300 m. Nejrychlejší z ní byl Filip Šmahel, který za 40,71 skončil celkově na 16. místě, o tři příčky hůře se umístil Vojtěch Höfner, který běžel 40,88 a Marek Řehák v čase 41,89 obsadil 23. pozici.

Jako první se v nedělním programu představila ve skoku vysokém obhájkyně loňského stříbra Denisa Pešová. Té se ale vůbec nevydařil vstup do soutěže, opravovala již na základní výšce 150 cm a o 4 cm výše se dokonce s trochou štěstí zachraňovala třetím pokusem. Pak se však chytila, 158 i 161 cm překonala napoprvé a najednou byla ve hře o medaile. Na 164 cm však již neuspěla, a protože se přes tuto výšku nakonec dostaly tři soupeřky, zbylo na ni nepopulární 4. místo.

V rozběhu na 150 m se potom rekordem mistrovství republiky 18,34 probojoval do finále sobotní mistr republiky z běhu na 60 m Dominik Holub. Poté přišel další finálový úspěch kolínských atletů, o který se v běhu na 300 m postaral Tadeáš Krakuvčík. Svoje maximum ze sobotního rozběhu sice už vylepšit nedokázal, ale čas 38,48 mu vynesl mezi nejlepšími Čechy výbornou 5. příčku.

Pak již přišla dvě velká finále Dominika Holuba. Nejprve ho čekal boj v dálkařském sektoru. Tam sice nezahájil nejlépe, když první pokus přešlápl a v druhém s velkým nedošlapem skočil pouze 568 cm. Napotřetí už doletěl na 623 cm a v pátém pokusu dokonce na 647 cm, a to znamenalo po sobotním zlatu tentokrát stříbrnou medaili! Stejného umístění pak dosáhl jen o necelých 30 minut poté ve finále stopadesátky. Do cílové rovinky sice vbíhal na vedoucí pozici, ale přestože jeho čas 17,27 byl znovu lepší než rekord mistrovství ČR, drtivým závěrem bral zlato za 17,15 třebíčský Dvorský.

V závěru programu v soutěži výškařů startoval ve své doplňkové disciplíně stříbrný medailista z tyčky Jakub Vítek. I tady dokázal posunout svůj osobní rekord na 171 cm, což ale v této disciplíně znamenalo 11. příčku. Ještě jeden velký úspěch ale čekal kolínské barvy v úplně poslední disciplíně šampionátu, štafetě žáků na 4x300 m. V prvním běhu startovala čtyři nejlepší kvarteta a byl to nejdramatičtější závod mistrovství. Kolínskou štafetu rozběhl velmi dobře, dokonce pod hranicí svého osobního maxima Vojtěch Höfner, který předal jako druhý. Tadeáš Krakuvčík vytáhl kolínskou štafetu dokonce do čela, ale předával jen s malým náskokem na zbylou trojici. Před Filipa Šmahela se po dvoustovce dostali na třetím úseku všichni soupeři, ale Filip ještě zabojoval a předal Dominiku Holubovi na bronzové příčce. Už trojnásobný medailista pak předvedl skvělou „stíhací jízdu“, rychle se přehnal kolem štafety Vítkovic a na druhém místě mu nakonec chybělo 0,67 s na zlatou štafetu Slavie Praha!

Stříbrným úspěchem tak štafeta podtrhla výbornou bilanci kolínských žáků – jedna zlatá a čtyři stříbrné medaile znamenaly mezi 91 českými a moravskými oddíly druhý největší medailový zisk za žáky z Opavy, doplněný čtvrtým a pátým místem!