Jdi na obsah Jdi na menu

Lukáš Soukal vybojoval s českou štafetou šesté místo!

V poslední den bojů na evropském šampionátu juniorů v estonském Tallinnu zasáhl do bojů také druhý zástupce kolínské atletiky Lukáš Soukal. Ten se objevil v sestavě české reprezentační štafety na 4x100 metrů, kterou na mistrovství koučuje Lukášův osobní trenér Antonín Morávek, na třetím úseku. 

A bylo to představení jaksepatří vydařené. Česká štafeta nastoupila hned v prvním ze tří rozběhů a soupeři jí byla kvarteta Maďarska, Lotyšska, Řecka, domácího Estonska a Německa. Na prvním úseku zaklekl do bloků Armin Ntemo, který předal kolík stříbrnému medailistovi z dvoustovky Eduardovi Kubelíkovi. Ten svůj úsek zaběhl výborně a předával do zatáčky právě Lukáši Soukalovi. Ten pranic neztratil a na samém koci předávacího území odevzdal kolík na čele společně s Maďary Matouši Budigovi. Ten se v cílové rovince předvedl ve skvělé formě a prolétl cílem jako první v čase 40,58 s. Česká sestava si tak jasně vybojovala přímý postup bez ohledu na výsledky dalších dvou běhů. Spolu s Čechy postoupili také Řekové, kteří byli o 14 setin pomalejší.

Z dalších běhů si poté zajistili postup Italové, Nizozemci, nejrychlejším časem 39,68 s favorizované Britové, Francouzi a časem také Izraelci a Poláci. Česká štafeta šla do finálového závodu celkově sedmým časem v pořadí.

V odpoledním finále nastoupilo české kvarteto v nezměněném složení. Předávky mu tentokrát nevyšly ideálně, a tak výsledný čas 41,06 s byl o více než půl sekundy horší než v rozběhu. I tak z toho ale bylo vynikající šesté místo mezi nejlepšími sprinterskými kvartety Evropy!