Jdi na obsah Jdi na menu

Lukáš Soukal, Roman Pazdera a sprinterská štafeta bronzoví na MČR U23

Poslední srpnový víkend byl v termínové listině české atletiky vyhrazen mistrovství České republiky mužů a žen do 22 let, které letos proběhlo v Brně. Kolínskou atletiku na něm reprezentovalo 11 atletů v individuálních disciplínách a sprinterské štafety mužů i žen.

Jako první vstoupila do soutěže trojice kladivářů. Závod vůbec nevyšel Martinu Buryanovi, který byl po zisku stříbrné medaile z mistrovského závodu mužů jedním z hlavních favoritů, ale bohužel nezaznamenal ani jeden zdařený pokus. Do užšího finále tak postoupil z osmé příčky Karel Hanuš, který tuto pozici nakonec obsadil výkonem 50,86 m. O příčku za ním zůstal junior Vlastimil Trnka, který poslal kladivo do vzdálenosti 50,14 m.

V rozběhu na 100 metrů překážek měla smůlu Lenka Novotná, která skončila ve svém rozběhu na třetí příčce v kvalitním čase 14,40 s a na konečném 9. místě jí k postupu do finále chyběla jediná setina sekundy.

Z prvého rozběhu žen v běhu na 100 metrů bez problémů postoupila Jana Šafránková, když obsadila přímo postupové druhé místo za 1,40 s. Ve finálovém závodě v protivětru -0,8 m/s vylepšila svůj čas o 0,12 s a to znamenalo výbornou šestou příčku.
Další nadějí kolínské atletiky na finálové umístění byla v rozběhu na 400 metrů překážek Lenka Novotná. Ta potvrdila svou letošní výbornou formu a do nedělního finále se probojovala druhou příčkou v rozběhu v pátém nejrychlejším čase 61,18 s. V závodě mužů se na stejné trati představil Tomáš Podnecký, kterému se ale závod příliš nevydařil a časem 59,46 s obsadil 22. příčku.

V závodě tyčkařů se junior Antonín Tvrzník prezentoval výkonem 407 cm a obsadil 13. pozici.

Největší úspěchy ale kolínská atletika zaznamenala až v úplném podvečeru. O ten první se postarala sprinterská štafeta svěřenců trenéra Antonína Morávka, která ve složení Kratochvíl, Soukal, Vinduška , Synek, tedy se třemi juniory a jedním dorostencem, zaběhla rychlý čas 41,78 s a vybojovala bronzovou medaili, když podlehla pouze kvartetu Dukly Praha a o 15 setin štafetě Škody Plzeň.

Velmi dobře si vedla i sprinterská štafeta děvčat, která ve složení Šafránková, Olivová, Novotná a Sahulková zaběhla nový oddílový rekord žen do 22 let 48,64 s a vybojovala celkovou šestou příčku.

Druhou medaili přinesl kolínským barvám závod na 5000 metrů. Svěřenec trenérky Jany Šedinové Roman Pazdera zaběhl velmi dobrý závod v trojici nejlepších současných běžců této kategorie. Pro zlato si nečekaně doběhl v osobním rekordu René Sasyn před největším favoritem Martinem Zajícem a necelých šest sekund za ním finišoval v čase 14:42,24 s kolínský běžec.

Jako první Kolíňačka se v nedělním programu představila ve výškařském sektoru Anita Hrušková. Základní výšku 156 cm zdolala napoprvé, zatímco na následujících 161 cm potřebovala pokusy dva. Napoprvé ale překonala 165 cm, a když se druhým pokusem dostala i přes 169 cm, na chvíli se objevila na dělené bronzové pozici. Výš se už ale nedostala a o medaili ji připravila bývalá oddílová kolegyně Denisa Pešová, která 169 cm vynechala, ale 172 cm i následujících 175 cm zdolala a stala se mistryní republiky. Anita Hrušková tak skončila na nevděčné čtvrté příčce.

V soutěži oštěpařů startoval Jakub Dudáš, kterému výkon 54,75 m přinesl 13. pozici.

V rozbězích na 200 metrů na startu zaklekli dva kolínští junioři. V druhém rozběhu Šimon Kratochvíl doběhl pátý a čas 24,81 s znamenal celkové 18, místo. Výrazně lépe se vedlo ve třetím rozběhu Lukáši Soukalovi. Ten doběhl první v pátém nejrychlejším času ze všech rozběhů 21,91 s a hladce postoupil do finále.

To si už na 400 metrů překážek vybojovala už v sobotu Lenka Novotná. Před týdnem prodělaná nemoc na ní ale byla znát, a tak ji čas 61,19 s nepustil do boje o medaile, který se odehrál těsně za hodnotou jejího osobního rekordu. I tak doběhla kolínská překážkářka na výborné páté příčce.

Závěrečnou tečku za kolínskými vystoupeními napsal ve finále na 200 metrů svěřenec Antonína Morávka Lukáš Soukal. A byla to tečka jaksepatří. Lukáš, startující v šesté dráze, vbíhal do cílové rovinky na páté pozici, ale měl vynikající závěr a hluboký cílový předklon, po němž následoval pád, mu zajistil o jedinou setinu bronzovou medaili!

Kolínské vystoupení korunované třemi bronzovými medailemi Lukáše Soukala, Romana Pazdery a sprinterské štafety mužů, čtvrtým místem Anity Hruškové, pátým Lenky Novotné, šestým Jany Šafránkové a sprinterské štafety žen a osmým Karla Hanuše bylo rozhodně úspěšné.

soukal_2.jpg