Jdi na obsah Jdi na menu

Kvalitní výkony kolínských atletů v Táboře

Deset dnů před letošním mistrovstvím České republiky mužů a žen se ve středu 18. července uskutečnila Velká cena Tábora, na které se představili i atleti z kolínské špičky. Většina z nich předvedla velmi kvalitní výkony, které je řadí i mezi kandidáty na medaile na blížícím se šampionátu.

Výbornou a stálou formu letos prokazuje tyčkařka Zuzana Pražáková. K řadě svých vítězství přidala tentokrát prvenství z bašty husitů, když zdolala 418 cm a porazila o 10 cm svou největší konkurentku Nikolu Pöschlovou z Kladna a o tři decimetry kolínskou odchovankyni Anetu Moryskovou z USK Praha.

Vysoké ambice pro mistrovský závod bude mít jistě také trojskokanka Šárka Buranská, která v Táboře dolétla na 12,37 m, a to znamenalo třetí příčku za vítěznou Slovenkou Danou Velďákovou a Lucií Májkovou z USK Praha. Šárka si vyzkoušela také dálku, ve které skončila devátá za výkon 560 cm.

Kvalitní výkon předvedl ve svém letošním třetím závodě po návratu do výškařského sektoru Matyáš Dalecký. Na třetí pokus překonal 209 cm a obsadil páté místo. Z Čechů jej ale porazil stejným výkonem jen Jaroslav Bába, první tři místa pak obsadili zahraniční závodníci – Japonec Eto a Slováci Bubeník a Beer.

O příčku výš než Matyáš Dalecký skončila ve výšce další svěřenkyně Ratislava Šediny Denisa Pešová. Ta potvrdila stálou formu, když tentokrát překonala 177 cm a podlehla trojici Michaela Hrubá, která výkonem 190 cm zdolala limit pro ME v Berlíně, Nikola Strachová a Alena Panovská.

Svůj nejlepší životní výkon předvedl ve vrhu koulí Pavel Krejča, který poslal 7,26 kg těžké náčiní do vzdálenosti 15,06 m, zaostal jen 17 cm za historickým kolínským rekordem Jana Bukáčka a skončil na čtvrtém místě.

Z dalších kolínských závodníků dosáhl v rozběhu na 100 metrů Aleš Moravec času 11,02 s, ale s nedovolenou podporou větru. Mnohem větší štěstí na vítr měl ve finále tohoto závodu vítkovický Zdeněk Stromšík, který s povoleným větrem +1,7 m/s zaběhl vynikající český rekord 10,16 s! Jiří Kunt dosáhl na 400 metrů času 52,00 s, Martin Coubal běžel 800 m za 1:58,95 min. a Tomáš Puczek skočil do výšky 186 cm.

Velmi kvalitními výkony se prezentovaly dvě kolínské odchovankyně, které do loňska hájily barvy Sokola Kolín-atletika. Renata Vocásková v dresu pražské Dukly si vylepšila v běhu na 800 metrů osobní rekord na 2:07,18 min. a Helena Jiranová, startující za USK Praha prokázala návrat do loňské formy časem 13,65 s na 100 m př. a větrnými 11,84 s na stovce.