Jdi na obsah Jdi na menu

Král ani Vítek se do finále ME neprobili

Pátek 6. července byl dnem D pro oba kolínské zástupce na Mistrovství Evropy do 17 let v maďarském Györu. Nejprve se před polednem představil v dlouhé kvalifikaci tyčkařů svěřenec trenéra Pavla Berana Jakub Vítek a hned po poledni na něj navázal v B skupině kvalifikace kladivářů svěřenec Tomáše Prajsnera Dominik Král. Podle papírových předpokladů by postup obou byl velkým překvapením.

Jakub Vítek nastupoval k soutěži s osobním rekordem 470 cm, což jej řadilo spolu s dalšími čtyřmi soupeři na 19. místo mezi 35 nejlepšími evropskými tyčkaři, kteří byli na startu soutěže. Svou základní výšku 420 cm skočil Jakub na první pokus, ale na dalších výškách se mu už tolik nedařilo. Laťku ve výši 440 cm překonal napodruhé a na 455 cm uspěl až napotřetí. Následujících 470 cm už ale bylo nad jeho síly. K postupu sice nebylo nutné zdolat limit 500 cm, ale hned 13 skokanů se přeneslo přes 480 cm. Kolínskému tyčkaři tak na mistrovství Evropy patřilo 23. místo.

Dominika Krále řadilo jeho osobní maximum 70,32 m, které dosáhl při vítězném hodu na mistrovství ČR, rovněž na 19. místo mezi 31 nejlepšími Evropany. Už po první kvalifikační skupině bylo zřejmé, že k postupu nebude třeba přehodit kvalifikační limit 73 metrů, ale že bude stačit výkon těsně pod hranicí 70 metrů. Dominik Král ale své účinkování nezačal šťastně, když jak jeho první, tak druhý hod skončily nezdarem. Zbýval mu tak pokus poslední záchrany a ve třetí sérii doletělo kladivo z jeho ruky do vzdálenosti 67,64 m. Tímto výkonem uzavíral na 15. příčce první polovinu výsledkové listiny, ale k od postupu do vysněného finále a boje o letenku na letošní olympiádu mládeže v Buenos Aires ho dělily téměř dva metry.