Jdi na obsah Jdi na menu

KP žactva kvůli přívalovému dešti zrušen, první velká jména pro středeční mítink

Nedělní přebor Středočeského kraje staršího žactva musel být zrušen, když dlouhotrvající přívalový déšť proměnil kolínský stadión v koupaliště. Dva dny před ukončením přihlášek na středeční mítink ČAS jsou už potvrzena první velká jména na startovní listině.

Velkým tahákem bude start trojnásobného halového mistra světa a čtyřnásobného evropského šampiona Pavla Masláka, který se představí na trati 200 metrů, na níž je časem 20,46 s českým rekordmanem a kterou před týdnem zaběhl v nejlepším českém letošním čase 20,82 s. V ohrožení tak může být i vynikající rekord kolínského stadiónu, který má hodnotu 20,84 s a je v držení slovenského mistra Evropy Jána Volka. 

Rekord stadiónu bude rozhodně na spadnutí minimálně v dalších dvou disciplínách. V běhu na 110 metrů překážek ho drží kolínský odchovanec Petr Peńáz časem rovných 14 sekund, a to by neměl být pro halového mistra Evropy na 60 metrů překážek a držitele národního rekordu časem 13,27 s Petra Svobodu velký problém. Letošní sezónu totiž zahájil časem 13,70 s, s nímž po tréninkových ukazatelích navíc rozhodně spokojený nebyl. Také rekord v běhu na 400 metrů žen, který drží slovenská reprezentantka Iveta Putalová, by měl být jen formalitou pro loňskou stříbrnou medailistku na této trati na mistrovství Evropy žen do 22 let Ladu Vondrovou, která má osobní rekord 51,71 s a vedle čtvrtky je přihlášena i ke sprintům na 100 a 200 metrů.

O prémii za překonání rekordu stadiónu bude usilovat i letošní halový mistr České republiky ve skoku vysokém Marek Bahník s osobním rekordem 225 cm, který by musel zdolat laťku ve výšce minimálně 223 cm, aby pokořil maximum stadiónu slovenského reprezentanta Matúše Bubeníka. Podstatně těžší bude překonání rekordu kolínského hřiště pro juniorskou mistryni světa ve skoku o tyči Amálii Švábíkovou, která má své osobní maximum ve výši 451 cm a tento týden překonala 441 cm, ale rekord v držení mistryně Evropy Jiřiny Ptáčníkové má světovou úroveň 460 cm. Svému domácímu publiku se představí také česká rekordmanka a finalistka světového šampionátu Kateřina Šafránková, která aktuálního českého rekordu v hodu kladivem dosáhla právě v Kolíně hodem dlouhým 72,47 m. 

Výborné obsazení budou mít i sprinty. Na stovce žen se představí vedle Lady Vondrové také Nikola Bendová s vynikajícím osobním maximem 11,41 s, na mužské trati má v prozatímní startovní listině nejrychlejší "osobák" kolínský odchovanec Štěpán Hampl (10,36), ale velkým soupeřem mu bude českobudějovický Jiří Polák, který si v týdnu zlepšil maximum na 200 metrů na skvělých 20,88 s. Na dvoustovce bude soupeřem Pavlu Maslákovi trojnásobný mistr ČR na 400 metrů Patrik Šorm s osobním rekordem 21,02 s, na stejné trati žen si souboj z poloviční vzdálenosti zopakují Nikola Bendová a Lada Vondrová. Na 100 metrů překážek žen se znovu představí vítězka mítinku z 1. června Markéta Štolová.

Ve středu se tedy máme na co těšit, škoda jen, že přítomnost diváků bude omezena počtem zhruba 150 osob. Vstupenky je možné rezervovat na adrese jiri.tucek@email.cz.