Jdi na obsah Jdi na menu

Kolínské vyhlídky pro republikové šampionáty

V podstatě všechny vrcholy letošní tuzemské sezóny, pokud se vůbec uskuteční, což vzhledem k současnému opětovnému nárůstu nemocných Covid-19 a lokálnímu omezování počtu účastníků hromadných akcí není vůbec jisté, jsou posunuty až do druhé poloviny sezóny. Již nyní se ale z průběžných tabulek dají vyčíst šance kolínských atletů na účast na mistrovství České republiky a je zřejmé, že loňská bilance letních šampionátů, na které se kvalifikovalo 71 kolínských atletů, z nichž 41 se dokázalo umístit ve finálové osmičce a 16 z nich vybojovalo medaile, se nejspíš letos opakovat nebude.

Důvodů je hned několik. Loni se na šampionátu žactva a v některých disciplínách dorostu zkoušel systém kvalifikací, díky kterému se na šampionát dostalo výrazně více závodníků. Tento experiment se ale letos opakovat nebude, navíc v kategorii žactva se ještě v technických disciplínách snížil počet účastníků z 18 na 16. A tak tradičně bude na tratích do 800 metrů a na překážkách startovat max. 24 závodníků, na dlouhých tratích a steeplu 16 (u žactva 18 či 20) závodníků, a v technických disciplínách 16 závodníků (u dospělých pouze 14). Dalším důvodem je viditelný nárůst kvality výkonů v České republice nejen tradičně v kategorii žáků, případně dorostu, ale také juniorů a mužů a žen do 22 let. Při zvýšení počtu oddílů v ČR již téměř na 400 a zvyšující se členské základně ve všech kategoriích je stále složitější probojovat se do české špičky. A třetím důvodem je i to, že v letošní atypické sezóně pronásledují zranění či nemoci celou řadu kolínských medailistů z loňska či z letošní haly (Pražáková, Dalecký, Král, Hanuš, Pešová, Novotná, Synek, Čudlý), další medailisté odešli do jiných klubů či zakončili činnost (Hampl, Jíra, Koška, Vachata) a někteří kolínští atleti se prozatím nedokázali připravit tak, aby stačili na zlepšení svých vrstevníků.

I tak samozřejmě má několik desítek Kolíňáků nejen šanci na start na šampionátu, ale mnozí i na finálovou účast, případně boj o medaile. Na své mistrovství se už téměř určitě mohou těšit ti, kteří jsou v průběžných tabulkách zhruba do 8.-10. příčky (ve sprintech do 15. místa), protože prázdniny příliš závodních příležitostí již nepřinesou a udržet tréninkové úsilí a výkonnost po celé léto zvládne jen málokterý atlet. Ostatní budou muset o mistrovství ještě zabojovat, včetně těch, kterým zatím start o nějakou tu příčku uniká.

Prvním šampionátem bude již tuto neděli mistrovství v půlmaratónu, ke kterému je přihlášena čtveřice mužů (Petr Harnoš, Luboš Herel, Milan Janoušek, Norbert Klváň) a Iva Kroužilová. Šanci na výrazné umístění má především Milan Janoušek.

Velmi zvědavi mohou být příznivci kolínské atletiky na mistrovství ČR ve vícebojích, které proběhne 24.-26. července. Mezi dorostenkami totiž Natálie Olivová jasně vede české tabulky, v kategorii mladších žákyň je Amálie Schederová druhá a v kategorii mužů Pavel Krejča pátý. Mladší žákyně Sofie Bébrová drží 18. příčku.

Vrchol letošní sezóny v kategorii mužů a žen proběhne 8.-9. srpna v Plzni, ale šanci na výrazný úspěch má z kolínských atletů jen málokdo. Největší naděje, tyčkařka Zuzana Pražáková, ještě letos nestartovala a v průběžné nejlepší české desítce tak jsou jen šestý kladivář Jan Balát, devátí výškař Lukáš Kozárek a tyčkař Jakub Vítek a desátý Michal Sebera. V tuto chvíli by nárok na start měli ještě dvanáctý Milan Janoušek na 5000 m, třináctá a čtrnáctá výškařka Anita Hrušková a Natálie Olivová, čtrnáctý kladivář Martin Buryan, patnáctí Marek Řehák na 100 metrů a Ivan Zavřel na 110 m překážek a dvacátá Lenka Novotná na 400 m překážek. Naopak oštěpařka Žaneta Vrbová, zraněný kladivář Dominik Král či vrhač Pavel Krejča již z nejlepší čtrnáctky vypadli, a tak musí doufat ve zlepšení do data přihlášek či v absenci některých soupeřů.

Tradičně největší kolínská účast bývá na "gigantu", tedy šampionátu dorostu a juniorů, který proběhne 5.-6. září. V těchto kategoriích se zatím na "medailových" příčkách drží Roman Pazdera na 5000 m (1.), Marek Řehák na 100 m, Jakub Vítek v tyči, Dominik Král v kladivu, Anita Hrušková ve výšce (všichni 2.), Martin Buryan v kladivu, Žaneta Vrbová v oštěpu a Natálie Olivová na 100 m překážek a ve výšce (všichni 3.). Bez starostí o start by měli být i všichni z průběžné nejlepší desítky: Lukáš Soukal na 200 m, Natálie Olivová v kouli, Vendula Hroudová v oštěpu (všichni 5.), Vlastimil Trnka v kladivu (6.), Eliška Drábková a Karel Hanuš v kladivu, Filip Moc v oštěpu, Natálie Olivová v dálce, Helena Rothanzlová v trojskoku, Anna Radikovská v oštěpu (všichni 7.), Jiří Šámal na 100 m, Jakub Douděra v trojskoku (oba 8.), Dominik Král v kouli, Jakub Dudáš v oštěpu, Lukáš Soukal na 100 m, Lenka Novotná na 400 m překážek (všichni 9.) a Kristýna Šlehubrová na 100 m (10.). Klid by v disciplínách, kde bude startovat 24 nejlepších, měli mít i  Jana Šafránková na 100 m, Marek Řehák a Kristýna Šlehubrová na 200 m, Lenka Novotná na 100 m překážek, Lukáš Soukal na 300 m překážek a Vojtěch Höfner na 400 m překážek. Naopak bojovat o svou šanci budou muset ještě Kateřina Tvrdá na 100 m, Jiří Šámal na 200 m, Mojmír Pavlík a Eliška Kliková na 3000 m, Tomáš Konvalina na 110 m překážek, Lucie Olivová a Šimon Kratochvíl na 300 m překážek, Dominik Holub v trojskoku, Barbora Malá v kouli a disku a Žaneta Vrbová v disku, kteří se v aktuálních tabulkách nyní ještě vejdou do postupové kvóty, či Vít Vinduška na 100 m, Jakub Svoboda na 110 m překážek, Antonín Tvrzník v tyči, Eliška Drábková v disku, Jiří Vejborný, Barbora Malá a Sára Šlégrová v kladivu, kteří jsou momentálně těsně za "postupovými" příčkami.

Kvalitní zastoupení by mohla mít kolínská atletika také na šampionátu mužů a žen do 22 let 19.-20. září. V současnosti se ale v českých tabulkách nachází na medailové pozici jen kladivář Jan Balát, k favoritkám by pak měla patřit také tyčkařka Zuzana Pražáková. V desítce nejlepších je aktuálně Marek Řehák na 100 m, Roman Pazdera na 5000 m (oba 5.), Jakub Vítek v tyči (6.), Martin Buryan v kladivu (7.), Dominik Král v kladivu (8.) a Žaneta Vrbová v oštěpu (9.). Velkou šanci na start na mistrovství "dvaadvacítek" mají také Jiří Šámal na 100 m, Lukáš Soukal na 200 m, Ivan Zavřel na 110 m překážek, Vojtěch Höfner a Lenka Novotná na 400 m překážek, Anita Hrušková a Natálie Olivová ve výšce a Jakub Dudáš v oštěpu, pravděpodobně jen zlepšení letošního nejlepšího výkonu přinese start na šampionátu Lence Novotné na 100 m překážek, Natálii Olivové v kouli, Elišce Drábkové v kladivu či Anně Radikovské a Vendule Hroudové v oštěpu.

Ve stejném termínu jako muži a ženy do 22 let budou bojovat o tituly žáci a žákyně. Z těch kolínských se na "jistých" příčkách pohybují ale pouze momentálně zraněný Jiří Synek (2. na 60 m a 5. na 150 m) a kladivář Vojtěch Otta (6.). Na příčkách zajišťujících nominaci jsou momentálně ještě Matyáš Čudlý ve výšce (11.), Vojtěch Otta v disku (14.), Barbora Štěrbová na 100 m překážek a Klára Pokorná na 200 m překážek (obě 17.), Marek Nedvěd na 1500 m (18.), Matěj Novák na 300 m (22.), Matěj Rosenberger na 150 m (23.) a Adéla Sahulková na 300 m (24.). Na dohled mají postupové příčky ještě Martin Vítek a Anna Pátková.

Věřme, že všechna mistrovství ČR proběhnou tak, jak mají, a že se na ně probojují nejen jmenovaní, ale ve zbylých týdnech přijdou ještě nějaká překvapení. Pro řadu našich závodníků, aspirujících na medailové či finálové umístění, by ale samotná účast na šampionátu neměla být cílem.