Jdi na obsah Jdi na menu

Katka Šafránková na užší finále nedosáhla

Podruhé v kariéře se kolínská kladivářka Kateřina Šafránková probila na vrcholném závodě v kategorii žen kvalifikací do finále, které proběhlo na amsterdamském stadiónu v pátečním podvečeru. Letošní výkonnost i skutečnost, že ve středu patřila mezi pouhou pětici závodnic, které si poradily s kvalifikačním limitem, jí dávaly velkou šanci vylepšit své 9. místo z minulého evropského šampionátu.

Hned první pokusy ale ukázaly, že mnohé kladivářky budou házet podstatně dále než v kvalifikaci. Jedna za druhou přehazovaly hranici 70 metrů, a tak ačkoli Kateřina, která nastupovala jako desátá v pořadí, poslala kladivo do velmi solidní vzdálenosti 69,55 m, zařadila se po první sérii až na samý konec postupové osmičky.

A to samozřejmě znamenalo velký tlak, protože navíc v prvním pokusu „nezaložila“ jedna z favoritek Skydanová, a tak bylo více než pravděpodobné, že tento výkon na postup do finále stačit nebude. Ve druhé sérii se ale Kateřina nezlepšila, když poslala náčiní na 68,37 m, a protože i Skydanová se dostala přes sedmdesátku, bylo jasné, že Katce zbývá pokus poslední naděje.

Ačkoli se žádný z Katčiných pokusů nevešel do přímého televizního přenosu, pozorný divák viděl její třetí hod na pozadí startu jednoho z rozběhů mužů na 800 m. A pokud byl opravdu pozorný, viděl také zavlnění ochranné sítě, neboť právě do ní Kateřina svůj poslední pokus poslala.

Zatímco výsledné deváté místo před dvěma lety bylo pro kolínskou závodnici výrazným úspěchem, tentokrát i přesto, že její výkon byl o několik metrů lepší než v Curychu, rozhodně spokojená nebyla. O to víc, že výkon těsně pod hranici 72 metrů, který již letos předvedla několikrát, znamenal ve finále 4. místo za skvělou světovou rekordmankou Polkou Wlodarzcykovou (78,14), bývalou světovou rekordmankou Heidlerovou z Německa (75,77) a Azerbajdžánkou Skydanovou (73,83).