Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková olympijské finále nevybojovala

Asi jen málo atletických fanoušků sledovalo boj kolínské atletky Kateřiny Šafránkové v kvalifikaci hodu kladivem na olympijských hrách v Riu v reálném čase. To proto, že první skupina kladivářek zahajovala svou soutěž až ve 20.40 hod. místního času, tedy až po půl druhé času středoevropského. A protože v televizním přenosu se Kateřina kromě rozhovoru po soutěži jen párkrát mihla, nezbylo než sledovat vývoj kvalifikace na internetu.

Na rozdíl od Londýna nenastupovala tentokrát Kateřina Šafránková v roli outsidera, neboť letošní český rekord 72,47 m ji řadil mezi 32 účastnicemi olympijské soutěže na dvanácté místo, což jí dávalo reálnou možnost bojovat o postup do dvanáctičlenného finále. Do kladivářského kruhu nastoupila jako osmá a stejně jako na ME v Amsterdamu se jí nepodařilo naplnit přání všech účastnic – prvním hodem si zajistit postup. Kladivo dopadlo do vzdálenosti 66,52 m a bylo jasné, že tato vzdálenost na finále stačit nebude. Po první sérii tento výkon zařadil českou rekordmanku na devátou příčku ve skupině a bylo jasné, že bude muset přidat nikoli decimetry, ale metry. Přímou kvalifikaci překonáním limitu 72 metrů si hned jako jediná zajistila suverénka letošní sezóny světová rekordmanka Polka Wlodarczyková výkonem 76,93 m, ale za 70 metrů, což byla očekávaná hranice postupu, se dostala jako jediná.

Ve druhé sérii se Kateřina opravdu znatelně zlepšila, ale nikoli tak, aby mohla reálně pomýšlet na postup. Její výkon byl 68,33 m a aktuálně ji posunul na sedmou příčku. Soupeřky ale také začaly přidávat. Kvalifikační limit sice nikdo další nepřekonal, ale za sedmdesátku se dostaly Moldavanka Marghievová a Číňanka Zhengová.

A poté již přišla sérii poslední záchrany. Kateřina v ní sice kladivo neposlala do sítě jako při boji o užší finále v Amsterdamu, ale zaznamenala svůj nejkratší olympijský pokus 65,30 m a v tu chvíli bylo jasné, že sen o postupu do olympijského finále se jí rozplynul. Naopak některé další soupeřky využily poslední možnost a do finále se protlačily. To platilo o Venezuelce Rodriguezové, která jako druhá překonala ostrý limit, Američance Priceové a Francouzce Tavernierové, která, jak se nakonec ukázalo, se v součtu obou skupin stala výkonem 70,30 m poslední postupující. K šestici z této skupiny se připojily ve skupině B Číňanka Zhangová, Polka Fiodorowová, Němka Heidlerová, Běloruska Malyšiková, Američanka Campbellová a Britka Hitchonová. Vedle české mistryně byly vyřazeny vedle jiných i medailistka z nedávného mistrovství Evropy Azerbajdžánka Skydanová, Američanka Berryová, Polka Kopronová Slovenka Hrašnová či Němka Klaasová, které letos hodily daleko za 70 metrů.

Konečné 17. místo na olympijských hrách a výkon 68,33 m Kateřiny Šafránkové rozhodně nejsou žádnou ostudou. Oproti londýnským hrám si polepšila o 14 příček a více jak o dva metry. Přesto je ale výsledek pro kolínskou atletku zklamáním. Už před odletem vyhlásila, že vzhledem k letošní výkonnosti bude za úspěch považovat pouze postup do finále. Na otázku, proč se to nepovedlo, těžko hledala v televizním rozhovoru odpověď. Poslední mítink před odletem se jí podařil, velmi kvalitní byly i tréninky přímo v Riu. „Myslela jsem si, že už můžu rovnocenně závodit téměř se všemi, ale asi to pořád na takovém závodě ještě neumím,“ zakončila rozhovor.