Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková má limit na "Evropu"

Loňská nejlepší sportovkyně Kolína Kateřina Šafránková, která je sice stále členkou T.J. Sokol Kolín-atletika a připravuje se v domácím prostředí atletického stadiónu Mirka Tučka v Borkách, obléká letos po přestupu na atletických soutěžích dres pražské Dukly, a tak již nemůže usilovat o obhajobu loňského ocenění. Zato od počátku sezóny usilovala o splnění limitu pro účast na srpnovém mistrovství Evropy v Berlíně, který má hodnotu rovných 69 metrů.

Na sobotním druhém kole extraligy ji ale nejprve ve druhé sérii pokusů dostala osobním rekordem 66,87 m pod tlak nová česká dvojka v této disciplíně Pavla Kuklová. „Po dopadu kladiva ve třetím pokusu se pohnula páska označující vzdálenost 70 metrů, a tak jsem vybuchla nadšením,“ líčila Kateřina po závodě. To ale netušila, že o pásku zavadila pouze struna. Po změření teprve zjistila, že limit opravdu padl, ale o jediný centimetr! I tak si mohla svěřenkyně Dušana Krále oddechnout a nyní má měsíc klidu na přípravu na letošní vrchol.

V extraligovém kole se představily i další závodnice, které v uplynulých letech oblékaly kolínský dres. Kolínská odchovankyně Helena Jiranová doběhla na 100 metrů překážek třetí za 13,76 s a dvoustovku zaběhla za 25,08 s a Renata Vocásková skončila na 1500 metrů pátá (4:33,94) a na 800 metrů sedmá (2:09,04). Dlouholeté kolínské posily ze Slovenska Iveta Putalová a Alexandra Bezeková dominovaly prvními dvěma místy na 400 metrů (52,41 a 52,46) a na stejné trati doběhla Zdeňka Seidlová čtvrtá (54,18). Na poloviční trati byla Bezeková druhá (23,54) a Seidlová osmá (24,50).

Naopak trojskokanka Šárka Buranská startuje za Duklu Praha pouze jako hostující závodnice a na mistrovství ČR by měla hájit kolínské barvy. Ta v letní sezóně startovala teprve podruhé a po úterních 12,23 m z Pardubic se tentokrát vylepšila na 12,40 m a skončila šestá. Do dálky pak skočila 556 cm.