Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková je ve finále světového šampionátu!!!

Přesně pět minut po půl jedenácté londýnského času zahájila skupina A, v jejíž sestavě byla i kolínská kladivářka Kateřina Šafránková, svůj boj v kvalifikaci na mistrovství světa. Cesta do finále z pole celkem 32 nejlepších kladivářek byla pro svěřenkyni Dušana Krále jasná. Buď přehodit kvalifikační limit 71,50 m, nebo se vejít do nejlepší dvanáctky.

Kateřina nastupovala za slunečného počasí do kladivářského kruhu jako sedmá a se svým prvním hodem, který dopadl ve vzdálenosti 67,93 m, rozhodně spokojená nebyla, neboť tušila, že tato vzdálenost určitě na postup stačit nebude. Hned v první sérii se přímo kvalifikovaly Polka Kopronová, Britka Hitchonová, Běloruska Malyšiková a Číňanka Wangová. Kolínské kladivářce ale překvapivě patřila po řadě nezdarů ostatních závodnic po první sérii pátá pozice.

Ve druhém pokusu ale kladivo z rukou Kateřiny Šafránkové zaletělo mimo vyznačenou výseč a situace začala být kritická, přestože se v této sérii před ni posunula jen letos druhá nejlepší kladivářka světa Američanka Berryová hodem dlouhým 69,12 m.

Napotřetí se ale Kateřině hod skvěle vydařil. Dlouho letící kladivo se sice nezarylo do trávy za kvalifikačním limitem, ale výkon 70,67 m byl vynikající a důležité bylo, že znamenal v celkovém hodnocení A skupiny páté místo, tedy nejlepší z těch, které limit nepřekonaly. Za sebou tak překvapivě nechala i letos téměř sedmasedmdesátimetrovou Gwen Berryovou a čtyřiasedmdesátimetrovou Moldavku Zalinu Petrivskou.

Pak ale Kateřinu čekaly obrovské nervy při závodě skupiny B. Té se totiž po přeháňce zrychlil kruh, a tak hned v první sérii se za limit dostaly světová rekordmanka Polka Wlodarzyková, Francouzka Tavernierová, Ázerbajdžánka Skydanová a další z Polek Fiodorowová. Navíc Číňanka Zhangová zůstala jen 11 centimetrů za limitem a dostala se tak před Kateřinu. Ve druhé sérii přidala limit také Američanka Priceová a v polovině závodu druhé skupiny byla Kateřina Šafránková najednou až jedenáctá. "Teď je mi na tribuně dost zle ...", zněla její smska. 

Vše se ale obrátilo v obrovskou radost. Žádná z kladivářek se již před ni dostat nedokázala, i když Němka Klaasová se k ní přiblížila až na 34 cm a z finále vytlačila horkou favoritku na medaili Gwen Berryovou. Z dvacáté pozice v letošních tabulkách se tak Kateřina Šafránková dostala do finále svého prvního světového šampionátu, což je jednoznačně její největší úspěch v kategorii dospělých. O postup do elitní osmičky tak bude bojovat v pondělí ve 20:00 hod. našeho času. Rozhovor s Kateřinou Šafránkovou naleznete zde.

 

Náhledy fotografií ze složky MS Londýn - CPA Czech Photo Agency